„Vyriausybei paskelbus ekstremaliąją situaciją koreguojasi informacijos žiniasklaidai koronaviruso klausimais teikimo modelis. Tai yra:

Kai kviečiamasi pokalbio į studiją (TV, radijo, naujienų portalų), kreipiame į Skirmantą Malinauską ir LRV RSV skyrių.

Visais kitais atvejais (komentarai TV, radijo žinioms, laikraščiams, portalams) ir toliau koordinajama per SAM Spaudos tarnybą. (….)“, – tokio turinio žinutės sulaukė dalies institucijų vadovai trečiadienio popietę.

Po to jautriai sureagavo kai kurie ekspertai. Pavyzdžiui, Santaros klinikų Šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius pradžioje feisbuke parašė sustabdąs informacijos apie koronavirusą teikimą, tačiau po konsultacijų su teisininkais išsiaiškino, kad pasirengimo sutikti koronavirusą dalykus komentuoja Vyriausybės įgalioti asmenys, o neįgalioti asmenys, kurie turi tinkamą medicininį išsilavinimą, gali kalbėti apie patį susirgimą ir teikti mokslu pagrįstą informaciją.

Tikina, kad informacijos teikti nedraus

Po to premjero patarėjas S. Malinauskas feisbuke paaiškino, kad po pirmojo Ekstremalios situacijos valdymo centro posėdžio pradės veikti Visuomenės informavimo grupė.

„Joje bus Vyriausybės kanceliarijos, ministerijų, pavaldžių įstaigų atstovai. Grupė, kaip tai numato įstatymas, teiks informaciją apie koronavirusą. Tam bus skirti žmonės, atsiras tinklalapis, kuriame bus pradėta kaupti visa informacija, žurnalistams bus pateiktas telefonas, prie kurio nuolatos budės žmonės, elektroninio pašto adresasTai yra papildomos priemonės, kurių galima nenaudoti. Galite toliau tiesiogiai kreiptis į institucijas“, – feisbuke rašė jis.

Pasak S. Malinausko, jau sklinda informacija, kad ministerijos prašo dalyvavimą laidose derinti su manimi asmeniškai.

„Patikslinu, tais atvejais, kai institucijos derindavo su ministerijų RSV skyriais, dabar, tai bus derinama su informavimo grupe, kuriai priklausys ir ministerijų atstovai. Tai normalu, niekas eiti niekam niekur neuždraus, bet norime žinoti, kas planuojama. Taip pat, nebus prievartos kažkur eiti, jei kviečiamas asmuo argumentuoti paaiškins, kodėl nori susilaikyti nuo komentarų. Valdymo centro vardu kalbės tik centro vadovas (sveikatos apsaugos ministras) ar jo įgalioti asmenys“, – teigė S. Malinauskas.

Premjero patarėjas paaiškino, kad visa tai daroma, nes specialistai jau perspėja apie laibai rimtas grėsmes ne dėl viruso, o dėl melagingų naujienų, skleidžiamos baimės, netikslios informacijos.

„Tai jau lemia tam tikrus mūsų elgesio pokyčius, kurie ilgainiui gali sukelti rimtų bėdų. Ypač, jei tokia įsiūbuota situacija kažkas nuspręs pasinaudoti.
Vienas iš pavyzdžių, vienintelė šiuo metu kraujo tyrimus dėl koronaviruso atliekanti laboratorija apie rezultatus nedelsiant informuoja SAM, o nuo rytojaus ir visuomenės informavimo grupę.

Nėra galimybių, kad mes nežinotume apie oficialiai nustatytą atvejį, o kažkoks kitas šaltinis tai jau žinotų ir galėtų pranešti žiniasklaidai. Esame aiškiai sutarę ir numatę procedūras, kaip bus elgiamasi, jei pirmas atvejis bus nustatytas. Apie tai nedelsiant bus informuotos visos žiniasklaidos priemonės, situaciją valdysime maksimaliai skaidriai. Tai reiškia, kad bet kokios spekuliacijos, anoniminiai šaltiniai, kurie teigia, apie neva jau nustatytus atvejus, kurie yra slepiami, turi būti vertinami itin kritiškai“, – teigė S. Malinauskas.

Jis pažadėjo, kad informacija apie virusą bus teikiama proaktyviai, nuolatos, jie atsakinės į visus kausimus, bet stengsis nesivelti į spekuliacijų, gandų ir baimių eskalavimo girnapuses.

„Galiu tik paprašyti žiniasklaidos, politikų, verslo nesinaudoti visai valstybei jautria situacija savo asmeniniams interesams – reitingams, pelnui, didesniam dėmesiui generuoti. Darome viską, ką galime ir norėtume pagalbos, o ne pagalių į ratus. Norėtume bendradarbiavimo, o ne konkurencijos. Taip, neišvengiamai bus ir klaidų. Tai normalu. Bendromis pastangomis jas ištaisysime“, – rašė S. Malinauskas.