„Delfi“ skaitytoja pranešė, kad ne tik vaistinėse, bet ir kosmetikos parduotuvėse trūksta dezinfekavimo priemonių, t. y. rankų skysčio, servetėlių ir t. t.

„Lankiausi keliose kosmetikos parduotuvėse Vilniuje ir visose neradau nė vieno buteliuko rankų dezinfekcinio skysčio. Klausiau pardavėjų, kada jų turės, tačiau jos nežinojo. Sakė, kad žmonės kaip pakvaišę perka šias priemones“, – pasakojo vilnietė.

Apie antibakterinio rankų gelio deficitą Lietuvoje rodo ir „Google“ paieška. Pagrindinių šalies vaistinių interneto puslapiuose šių prekių, kainuojančių iki 2 eurų, nebelikę. Internetinėse parduotuvėse „Barbora“ ir „Pigu.lt“ dezinfekcinės priemonės taip pat išparduotos.

Tiesa, kai kuriose internetinėse parduotuvėse, pavyzdžiui, Higeja.lt dar galima įsigyti antibakterinio muilo, tačiau rankų dezinfekanto nebėra.

Higienaverslui.lt taip pat išpardavė visas dezinfekcines rankų priemones.

„Delfi“ skaitytojai taip pat pastebėjo, kad likęs dezinfekcinis skystis parduodamas daug brangiau. Iš atsiųstos nuotraukos matyti, kad prieš tai prekė kainavo 16,80 Eur, o dabar – 25 Eur.

Eurokos“ prekybos direktorius Linas Apulskis patvirtino, kad dezinfekavimo priemonių paklausa „Eurokos“ parduotuvėse išaugo dešimtimis kartų.

„Dar turime dezinfekavimo priemonių mažesnėse pakuotėse ir drėgnų servetėlių, tačiau didesnės talpos dezinfekavimo priemonės yra visiškai išparduotos.

Šiuo metu skubiai formuojami užsakymai tiekėjams ir gamintojams, tačiau dar neturime patvirtinimų, ar jie turės galimybių šias priemones tiekti, nes jų paklausa neproporcingai išaugo visose šalyse“, – komentavo L. Apulskis.

Kitos kosmetikos parduotuvės kol kas komentarų nepateikė.

Gintarinės vaistinės“ atstovas spaudai Džeraldas Kauneckas taip pat pasakoja, kad dezinfekcinių priemonių trūksta ir vaistinėse. Jis teigia šiuo metu negalintis pateikti tikslių skaičių, nes situacija keičiasi valandomis.

„Pastaruoju metu, ypač pasirodžius informacijai apie susirgimus Italijoje, dėmesys dezinfekcinėms priemonėms išaugo ir jas vaistinėse sparčiai pradėjo pirkti.

Bendraujame su tiekėjais, pateikėme užsakymus ir artimiausiomis dienomis turėtume gauti pakankamą prekių papildymą, kad patenkintume pacientų poreikius.

Primename, kad kosėjimo ir čiaudėjimo higiena ir kuo dažnesnis rankų plovimas yra universali apsaugos priemonė“, – akcentuoja D. Kauneckas.

Eurovaistinės“ atstovė Laura Bielskė taip pat pastebėjo žymiai išaugusius dezinfekavimo priemonių pardavimus.

„Jeigu įprastai vaistinėje per dieną klientai įsigydavo po 150 vienetų, pirmadienį šių priemonių parduota beveik 1300, vakar, vasario 25-ąją, beveik 3000. Šį rytą vaistinėse jų turėjome penketą tūkstančių, bet šiuo metu skaičiai bus kiti.

Ką dar pastebime – žmonės pildosi savo namų vaistinėles. Joms perka nereceptinius vaistus nuo peršalimo, skausmo, skrandžiui. Taip pat imunitetui stiprinti skirtas priemones“, – atkreipia dėmesį L. Bielskė.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybė trečiadienį apsisprendė skelbti ekstremalią situaciją ruošiantis galimam koronaviruso plitimui šalyje.

Vyriausybės posėdyje SAM viceministras A. Šešelgis įvardijo argumentus, kodėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimas yra reikalingas.

„Šiandien valstybėje esama situacija prevencijos yra pilnai kontroliuojama, bet kartais reikalingos operatyvesnės priemonės tikslams pasiekti“, – sakė jis. – Bus peržiūrėtos visos rekomendacijos, ir dalis jų taps privalomais nurodymas. Bus galima priimti sprendimus, kurių vykdymas bus nerekomendacinis, o privalomas.“

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, savo internetinėje svetainėje pabrėžia, kad medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų ir naujojo koronaviruso (2019-nCoV) infekcijos, prevencijos priemonė viruso paveiktose teritorijose.

Specialistai pabrėžia, kad vien tik kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis: rankų higiena, tinkamu kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu.

„Medicininių kaukių dėvėjimas, kai nėra indikacijų, sukelia klaidingą saugumo jausmą, kai gali būti pamirštos kitos svarbios prevencijos priemonės, tokios kaip rankų higiena. Be to, netaisyklingas kaukių dėvėjimas gali sumažinti jos veiksmingumą“, – rašoma ULAC puslapyje.

Vaistininkai dar kartą primena ir rekomenduoja:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)