Nesulaukę valdininkų atsako kreipėsi į merą

Gričiupio parką kertančius laiptus ir tiltą per to paties pavadinimo upelį puikiai žino visa KTU bendruomenė, nes takas jungia dvi akademinio KTU miestelio dalis – bendrabučius su fakultetų korpusu. Šiuo taku ilgą laiką pirmyn bei atgal skubėdavo tiek studentai, tiek ir šalia gyvenantys dėstytojai. Šiandien kelias uždarytas, o tiltelis – visiškai sugriuvęs.

„Kreipėmės į savivaldybę, studentai išsiuntė beveik tūkstantį laiškų, tačiau reakcijos nesulaukėme. Šie laiptai ir tiltelis mus yra svarbūs, nes jais negalėdami eiti studentai priversti keliauti aplinkkeliu. Taip sugaištama apie 10 minučių“, – portalui DELFI minėjo KTU Studentų atstovybės prezidentas Augustinas Laimonas Bytautas.

Gričiupio parkas Kaune

„Pirmasis studentų kreipimasis buvo dar 2019 m. prieš Kalėdas, kuomet studentai į savivaldybę išsiuntė 961 laišką nuo KTU studentų Kauno merui su prašymu pateikti bent minimalų Gričiupio tiltelio tvarkymo planą, tačiau joks atsakas iš savivaldybės nebuvo gautas“, – rašoma studentų laiške.

Praradę viltį atkreipti valdininkų dėmesį į ne vienerius metus besitęsiančią problemą KTU studentai nusprendė kreiptis į patį miesto merą V. Matijošaitį. Jam nusiuntė neeilinį siuntinį – dėžę su laišku, plaktuku, vinimis bei lentelėmis. Studentų atsiųstame laiške teigiama, jog visos šios priemonės nupirktos pačių studentų, kad savivaldybė išleistų mažiau lėšų tiltelio remontui.

„Situacija žinoma ir yra sprendžiama“

Kauno miesto savivaldybės administracija dar 2018 metais planavo pasinaudoti parama Gričiupio parko rekonstrukcijai bei atnaujinimui. Išklausius miestiečių pasiūlymus ir idėjas miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis dar 2018 m. birželį pristatė parko sutvarkymo projektą gyventojams ir žadėjo, kad laiptai bus sutvarkyti iki 2019 m. rugsėjo 1-os dienos“, – portalui DELFI adresuotame laiške piktinosi KTU studentai.

Paprašius šią situaciją pakomentuoti Kauno savivaldybės atstovų, sulaukta Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos atsakymo, kuriame komentarai pateikti Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo A. Pakalniškio vardu.

Gričiupio parkas Kaune

„Situacija dėl Gričiupio parko laiptų, esančių A. Purėno gatvėje, mums žinoma ir yra sprendžiama. Ketinome pirmiausia išspręsti Gričiupio upelio užterštumo problemas, kad neliktų to nemalonaus kvapo, o tuomet planuota imtis kompleksinio Gričiupio parko tvarkymo ir laiptų atstatymo, taip sukuriant dar vieną jaukią žaliąją erdvę kauniečiams. Vis dėlto akivaizdu, kad šįkart tokie kompleksiniai veiksmai turi vykti kitokia eilės tvarka.

Be abejo, avarinė laiptų būklė yra rimtas signalas ir ši problema privalo būti išspręsta kaip įmanoma greičiau. Esame numatę tai atlikti šiemet, panaudojant tokiems darbams skirtas lėšas“, – atsiųstame laiške cituojamas A. Pakalniškis.

Sutvarkyti parką žadėta dar 2017 metų viduryje

KTU studentų atstovybės prezidentas A. L. Bytautas sakė, jog valdininkų atsakyme studentai atrado loginių neatitikimų.

Panašu, jog pati Kauno savivaldybė šįkart susipainiojo savo teiginiuose. Nes apie Gričiupo parko tvarkymo pradžią buvo skelbta dar 2017 metų viduryje.

Savivaldybės pranešime teigiama, jog pasirašius 2,8 hektarų plotą užimančios teritorijos projektavimo sutartį parko rekonstrukcijai uždegta žalia šviesa. Tarp svarbiausių darbų – parke tekančio upelio sutvarkymas, pėsčiųjų takų, pasyvaus ir aktyvaus poilsio zonų įrengimas.
Taip pat minima, jog 1996 metais parko statusą gavusios teritorijos sutvarkymui iš Europos Sąjungos paramos fondų planuojama gauti 280 tūkst. eurų.

Gričiupio parkas Kaune

„Kiek tiksliai kainuos rekonstrukcija paaiškės parengus parko sutvarkymo projektą. Aplinkos apsaugos specialistai tikina, jog šiemet ketinama parinkti darbus atliksiantį rangovą, o realūs darbai prasidės kitąmet“, – 2017 metų viduryje žadėjo Kauno savivaldybė.

Tačiau darbai nepradėti iki šiol, o buitinių nuotekų grioviu virtusiu Gričiupio upeliu eilinį kartą viešai susirūpinta tik šių metų pradžioje. Savivaldybės atstovai žadėjo ieškoti būdų, kaip sutramdyti teršėjus – buitines nuotekas į lietaus kanalizaciją leidžiančius bei upelį teršiančius kauniečius. Tačiau nustatyti niekdarius nėra paprasta, nes didžioji dalis Gričiupio upelio teka po žeme esančiais vamzdžiais.

„Manau, tai ilgas procesas, truksiantis ne vienerius metus. Niekas nekliudo radus lėšų, kad ir dabar sutvarkyti sugriuvusį tiltelį, kad šiuo taku galėtų vėl naudotis ne tik studentai, bet ir netoliese gyvenantys dėstytojai “, – portalui DELFI minėjo pažadėtų tiltelio remonto darbų nesulaukiančių KTU studentų atstovas A. L. Bytautas.

Valdininkai bandė pašmaikštauti ?

Kauno savivaldybė savaip komentavo ir merui adresuoto siuntinio turinį, ir primintą faktą, jog išsiuntus beveik tūkstantį studentų laiškų, nesulaukta jokios reakcijos.
„Pilietiškai aktyviems KTU studentams šįkart norime padėkoti už sąmojingą paakinimą. Mes nepamiršome per Kalėdas jų rašytų laiškų su pažadais pavyzdingai išlaikyti sesijų egzaminus.

Tad tikimės, jog pažadai bus įgyvendinti abipusiai. Tuo pačiu tikimės, kad būsimieji inžinieriai paskaitose dar išmoks, jog vien tik plaktuku ir vinimis su lentelėmis gelžbetoninių konstrukcijų neatstatysi“, – komentare cituojamas Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vadovas A. Pakalniškis.

Gričiupio parkas Kaune

KTU studentų atstovybės prezidentas A. L. Bytautas šį pareiškimą pavadino bandymu ironizuoti ir sakė, jog studentai puikiai žino, kaip tvarkomos gelžbetonio konstrukcijos, o merui nusiųsti vinys, lentelės ir plaktukas – tik metafora.

„Nejaugi manoma, kad studentai turėtų merui nusiųsti betono maišyklę?“, – stebėjosi KTU studentų atstovybės prezidentas.

Jis tikino, kad prie sugriuvusio tiltelio remonto mielai prisidėtų ir KTU bendruomenė – Statybos ir architektūros fakulteto studentai galėtų neatlygintinai parengti parengti rekonstrukcijos projektą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (343)