„Štai čia yra kambariukas Santariškių Infekciniame skyriuje, į kurį uždaromi pacientai, kuriems pasireiškė potencialūs požymiai ir kurie norėjo pasitikrinti, ar neserga koronavirusu, nes grįžo iš galimai pavojingos teritorijos.

Pradžioje žmonės ėjo pas šeimos gydytoją, tas išvijo ir liepė varyti į Santariškes. Ten pradžioje nežinojo, ką daryti, buvo nusprendę, kad tai neskubi pagalba ir reikės susimokėti, o po to vis dėlto padarė koronaviruso testą.

Ir tada, kol lauki rezultatų, žmogų uždaro į tokį kambariuką 6-7 valandoms, išeiti niekur negalima, net ir į tualetą, maistą ir vandenį gali tiekti artimieji, jeigu jie sugeba susidėlioti logistiškai. Kaip suprantu, kambariukas toks vienas, kas nutiktų, jeigu reiktų susitvarkyti su daugiau žmonių vienu metu yra visiškai neaišku.

Plius kambariukas tikrai puikiai pritaikytas susirgusiems laukti viruso testo rezultatų.

Bet valdininkai raportuoja, kad esame puikiai pasiruošę“, – anonimu norėjusio likti žmogaus istorija feisbuke dalijosi A. Tapinas.

Savo įrašą žinomas TV laidų vedėjas papildė išraiškinga mažo kambarėlio, primenančio rūbinę, nuotrauka.

Delfi susisiekus su A. Tapinu, šis neslėpė, kad minima situacija skamba neįtikėtinai, tačiau, pasak jo, tai yra reali istorija.

Kambarėlis Santaros klinikose

„Žmonės grįžo iš Italijos, vienas iš jų pasijuto blogai, todėl nusprendė pasitikrinti savo sveikatą. Po visos šios epopėjos parašė man, prašydamas neviešinti jo vardo, tačiau aš žinau, kad tai tikrai patikrintas faktas. Šis žmogus grįžo su visa puokšte įspūdžių ir klausimų. Vienas jų – kas bus, jei tokių žmonių, kaip jis ar ji, bus daugiau? Pavyzdžiui, dešimt vienu metu. Kaip tuomet tuo kambariuku jie dalinsis?“ – klausė pašnekovas.

„Kaip suprantu, šioje situacijoje ne visi suprato, ką reikia daryti su tuo žmogumi, kuris atvažiavo tikrintis. Tai jį ėmė ir įkišo į tą kambariuką, kad tik jis niekur neitų. Kaip matoma iš nuotraukos, tai yra persirengimo kambarys. Niekur eiti, gerti, valgyti negali. Tai to žmogaus artimieji vežė jam vandenį, bandė kažkaip logistiškai visa tai perduoti, kadangi jo niekur neišleido, net į tualetą, nes neva karantinas. Visa tai skamba kaip komedija, tačiau ši istorija iškelia klausimą, kas bus, kai bus daugiau žmonių, norinčių tikrintis“, – svarstė jis.

Be to, A. Tapinas pridūrė, kad šioje konkrečioje istorijoje žmogui jau nuo pat pradžių teko susidurti su nemalonumais.

„Jis pirmiausiai nuėjo pas savo šeimos gydytoją, o šis iškart juos išmetė, sakydamas, kad reikia važiuoti į Santariškes“, – tikino pašnekovas.

Feisbuke paviešinta istorija akimirksniu patraukė tūkstančių žmonių dėmesį. Ne ką mažiau jo sulaukė kitas A. Tapino įrašas šia tema. TV laidų vedėjas pasidalino trumpu, socialiniuose tinkluose rastu žinomos medikės Urtės Builytės komentaru.

„Naujajame infekcinių ligų korpuse nėra intensyvios terapijos lovų. Jei susirgsi rimtai korona su visomis komplikacijomis, tikėtina, kad atsidursi šalia pankreatitu sergančių ar po didelių operacijų žmonių“, – teigė jaunoji medikė.

„Kai tai rašo medikė, žmogus, kuris tikrai žino, ką sako, kyla šiek tiek švelnių abejonių, ar jau tikrai esame pilnai pasiruošę virusui, kuris pas mus ateis ir reikės tikrinti daug žmonių, labai daug žmonių“, – toliau nerimavo A. Tapinas.

Dėl šios konkrečios diskusijos Delfi susisiekė su Santaros klinikomis. Ligoninės atstovė patikino žinanti šią A. Tapino nupasakotą istoriją, tačiau, pasak jos, tai nėra tiesa, o reaguoti į kiekvieną įrašą feisbuke neišeina.

„Nėra fiziškai galimybių, – sako pašnekovė ir tęsia. – Reikia fokusuotis į kažką pozityvaus, nes žmonės išgąsdinti ir taip. <...> Tokioms ir panašioms situacijoms yra visas skyrius ir boksai. Yra ir iš lauko įvažiavimas tiesiai į tuos boksus ir jų yra daug. Jų yra ne vienas, ne du ir ne trys. Patalpa, kuria pasidalino A. Tapinas, tėra įėjimas. Ten nėra patalpa, kurioje laukiama. Ten yra nusirengiama, pasidedami daiktai – tai rūbinėlė. O visa apžiūra ir tyrimų laukimas vyksta visai kitur. Ir ten tikrai yra tualetas. Viduje viskas yra įrengta. Taip, mūsų visų apsaugai, toks žmogus nėra išleidžiamas, kol nėra patvirtinama ar paneigiama diagnozė. Bet vargu, ar tuo reiktų piktintis“.

Paryžius, koronavirusas

Santaros klinikų darbuotoja pastebėjo, kad šiuo metu gydymo įstaigoje jaučiamas pacientų padidėjimas, tačiau pabrėžė, kad koronaviruso atvejis Lietuvoje dar neužfiksuotas.

„Dabar yra padidėjęs žmonių nerimas dėl Italijos, atvyksta daugiau norinčių pasitikrinti, bet kol kas nėra nė vieno patvirtinto atvejo. Yra tiesiog savotiškas antplūdis, aišku, jų nėra be proto daug, bet kiekvieną mes tikriname. Tai yra naujausia vieta Lietuvoje, kuri yra pasirengusi priimti žmones. Tai pati inovatyviausia vieta, kurią sau gali leisti Lietuva. Tai piktintis dėl to, kad žmogus negali išeiti, ar kad jam artimieji negali perduoti vandens... Tiesiog duokime dirbti žmonėms, nesipiktinkime ir nedemotyvuokime jų“, – sako ji.

Pasiteiravus ir apie U. Builytės komentarą, kuriame teigiama, kad koronavirusu susirgę žmonės gali būti guldomi šalia kitų sunkių ligonių, pašnekovė patikino, kad esant reikalui virusą turintys pacientai infekcinių ligų skyriuje būtų izoliuoti.

„Ji nežino situacijos. Urtė Builytė net nebedirba Santarose ir nebegyvena Lietuvoje, ji net nebuvo skyriaus atidaryme, todėl ji gali remtis tik gandais, nuomonėmis. Turime viską, kas yra būtina šiandieninei situacijai. Kai buvo kuriamas centras, tai jį kūrė daug specialistų, kurie vertino daugelį dalykų ir tai, kas būtų, jeigu būtų. Visa tai yra apsvarstyta nacionaliniu mastu. Bet, matyt, baimės skatinimas ir žmonių gandų nešiojimas nėra išvengiamas.

Yra visas reikiamų priemonių paketas, kuris pritaikytas visoms didžiosioms šalies klinikoms. Reikėtų nuraminti šią karštinę. Dabar pas mus eina tokie atvejai eina vienas po kito ir nė vienas iš jų nepasitvirtino“, – pakartojo Santaros klinikų atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)