Siekiant išvengti ligų ir sustiptinti organizmą, svarbu atkreipti dėmesį į maistą, kurį valgome. Jis turėtų būti lengvas ir maistingas, reikėtų dažniau atsisakyti saldaus, rūgštaus ir sūraus maisto. Maiste turėtų dominuoti kartus, sutraukiantis ir aštrus skonis (vartojamas saikingai).

Remiantis ajurveda, grūdinį racioną pavasarį turėtų sudaryti grikiai, soros, basmati ryžiai, rugiai, miežiai, burnočio sėklos ir bolivinė balanda. Iš ankštinių augalų geriausia rinktis avinžirnius, raudonuosius lęšius, pupeles, skaldytus žirnius ir spindulines pupuoles. Idealiai tinka įvairūs daiginti grūdai, sėklos ir ankštinės daržovės. Juose yra ypatingai daug gyvybinės energijos, skaidulų ir maistinių medžiagų.

Iš vaisių palanku rinktis obuolius, kriaušes, granatus, persimonus, abrikosus, persikus ir įvairias uogas. Tinka ir džiovinti vaisiai (ypač vartojami ryte). Pavasarį labai tinka lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, gražgarstės, salotos, pienės, dilgėlės, garstyčios, balandos. Taip pat kopūstinės daržovės: brokoliai, kalafiorai, briuselio kopūstai; salierai, petražolės, morkos, šparagai, ridikėliai, baklažanai ir paprikos.

Pravartu maistą paskaninti virškinimą gerinančiais prieskoniais, pavyzdžiui, kuminu, kmynu, kalendra, ciberžole, asafetida, juodaisiais pipirais, cinamonu, kardamonu, anyžiumi. Ir žolelėmis: kalendra, patražolėmis, raudonėliu, šalaviju, čiobreliais.

Pavasarį reikėtų vengti kviečių produktų, miltinių patiekalų, avižų bei sojos produktų. Palanku sumažinti saldžių, rūšgčių ir sultingų vaisių vartojimą, tokių kaip arbūzai, melionai, bananai, greipfrutai ir rabarbarai, nes jie didina skysčių ir gleivių kiekį organizme. Iš daržovių geriau vengti agurkų, saldžiųjų bulvių, moliūgų, alyvuogių, avokadų, žalių pomidorų. Šiuo metu reikėtų sumažinti pieno produktų, ypač jogurto, vartojimą. Patartina nepiknaudžiauti riešutais, vengti saldumynų ir cukraus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)