Su nuostaba ir pasibjaurėjimu išklausėme „mokslinį“ paaiškinimą, kodėl antisemitiškos šventės apraiškos yra ne rasizmas, bet tik tradicija ir papročiai.

Daug amžių žydai Europoje buvo žeminami ir demonizuojami panašių vadinamų linksmų tradicijų. Tokios tradicijos ilgą laiką formavo atitinkamą visuomenės požiūrį, kuris galiausiai prisidėjo prie vadinamų „svetimų“ žydų kaimynų, gyvenusių šalia daugybę amžių, sunaikinimo.

Ne visos tradicijos turi vietą šiuolaikinėje visuomenėje. Ar jūs taip pat švęstumėte smurtą prieš moteris ir jų žeminimą? Tam tikrose bendruomenėse pasaulyje tai vis dar yra tradicija. Prisiminkime, kad Lietuvoje dar prieš 100 metų moterys tradiciškai neturėjo balsavimo teisių.

Ypač makabriškai ši Užgavėnių tradicija atrodo žinant, kad karo metais beveik visa Lietuvos žydų bendruomenė buvo išžudyta. Nekalbant apie tai, kad vaikai apskritai neturi būti mokomi smurto, patyčių ir stereotipų.

Visuomenė turėtų mokytis nebekartoti blogų ir pavojingų praeities veiksmų, o ne džidžiuotis jais 2020-ųjų Lietuvoje. Bjaurios žydų karikatūros yra šlykšti, rasistiška antisemitizmo apraiška tiek Aalst mieste Belgijoje, tiek bet kuriame mieste Lietuvoje. Su šiomis „svetimą“ niekinančiomis tradicijomis susiduria žydų vaikai darželiuose ar mokyklose, suaugusieji darbuose ar kitose socialinėse erdvėse ir taip yra tarsi atskiriami nuo visuomenės, kurioje gyvena.

Antisemitizmas nėra juokingas. Tai yra liga, kuri pražudė daugybę žmonių. Raginame susimąstyti ir atsisakyti šios „tradicijos“ visiems laikams. Vykite žiemą, o ne žydus.