Leidinyje theguardian.com pateikiamame straipsnyje taip pat sužinosite, kuo skiriasi spontaniškas ir planuojamas seksualinis gyvenimas.

Įtraukite seksą į savo planus

Pirmoji seksologų, psichoterapeutų taisyklė norinčioms dažniau mylėtis poroms – sąmoningai skirkite laiko seksui, nepalikite visko atsitiktinumui.

Kaip teigia seksologė Nicola Buchanan, juk ėjimą į kiną su drauge suderintumėte: „Planuotume, išrinktumėte abiem tinkamą laiką. Lygiai taip turėtume skirti laiko tarpusavio ryšiui atnaujinti, užsiimti seksu.“

Psichoseksologas Murray Blacketas iš Seksologų ir santykių psichoterapeutų kolegijos (JAV) siūlo – turintys lankstesnį darbo grafiką partneriai galėtų kartu kurią nors dieną dirbti iš namų. Pasak jo, toks sumanymas gal ir įžūlus, tačiau tikrai paįvairintų poros seksualinį gyvenimą.

Struktūruokite savo seksualinį gyvenimą

Galbūt planavimas ir struktūravimas skamba ne per daug seksualiai, vis tik tai – garantija, kad sekso bus.

„Užuot palikę seksą labai ilgos dienos pabaigai – po vakarienės, pavedžiojus šunį ir išnešus šiukšles – padarykite jį pirmu punktu dienotvarkėje, – pataria M. Blacketas.

Kitas variantas – seni geri ilgi sekmadienio rytai. „Atsibundate žvalūs, pailsėję, atsipalaidavę, šalia žmogaus, su kuriuo ir norite pabusti. Nešokite iš lovos ir nebėkite strimgalviais į prekybos centrą. Pagulėkite. Susiglauskite. Iš to kažkas išsirutulios“, – sako jis.

Sekso temoms rašanti žurnalistė, tinklalaidžių kūrėja Kate Sloan siūlo abiem partneriams sudaryti seksualinių atradimų, idėjų ir pan. sąrašą, o prie kiekvieno punkto pažymėti – norite tai išbandyti, pasvarstysite, ar norėsite išbandyti, o gal nenorite to daryti.

„Palyginę sąrašus pamatysite, kokius naujus dalykus galite kartu išmėginti – veikiausiai panorėsite daugiau sekso“, – siūlė ji.

Nepamirškite ir spontaniškumo

M. Blacketas primena – vietos pakeitimas gali sustiprinti entuziazmą, sužadinti norą eksperimentuoti. Lova, miegamasis laikui bėgant daugeliui siejasi su automatiniais procesais.

„Pakeiskite vietą – kuo spontaniškiau, tuo geriau. Pasimylėkite virtuvėje, ant sofos, duše, automobilyje, balkone ar kur nors kitur“, – siūlo ekspertas.

Seksologė Cate Mackenzie primena – nepamirškite žaidimo elementų. Ji rekomenduoja save erotinių nuotykių ieškotoja vadinančios daktarės Betty Martin sutikimų ir trijų minučių masažo žaidimą, aprašytus jos interneto svetainėje.

Pasiaiškinkite, kas jus jaudina ir kas slopina geismą

Paplitusi nuomonė, kad žmonėms seksualinį geismą sužadiną skirtingi dalykai, be to, jie dažnai skiriasi įvairiais gyvenimo etapais. Vis tik seksualinio geismo niuansų suvokimas gali įnešti pokyčių.

Pasak sekso edukatorės Evos Bloom, tai, kas mus seksualiai jaudina arba nuslopina geismą, priklauso nuo dviejų mechanizmų – nuo katalizatoriaus ir stabdžių.

Žmonių juslumas skiriasi. „Norint daugiau sekso gyvenime, reikėtų rasti būdų, kaip paspausti greičio pedalą ir išjungti stabdžius“, – sako ji.

Galimi būdai: paprašykite partnerio pasikvėpinti jums patinkančiais kvepalais, dieną siuntinėkite vienas kitam seksualias žinutes, kartu žiūrėkite erotinius filmus.

Ne mažiau svarbu vengti stabdančių dalykų: netvarkos miegamajame, netoliese esančių vaikų ar buto draugų, su darbu ar su tėvyste susijusių klausimų sprendimo prieš seksą.

Koreguokite savo lūkesčius

K. Sloan teigimu, seksualiniu geismu mes laikome spontaniškai kylantį geismą – „netikėtą, staiga trenkiantį į genitalijas žaibą“.

Yra kitokio pobūdžio geismas – sužadinamas, sukeliamas seksualinio stimuliavimo, kai žmogus pajunta susijaudinimą tik po kažkiek įžanginių glamonių, šis geismas dažnai pamirštamas.

„Daugelis mano – [seksualiniam gyvenimui] galas, jei nebejaučia aštraus, spontaniško geismo partneriui. Juk jų geismas gali būti sužadinamas“, – aiškina K. Sloan.

„Reikia pripažinti – ne visada seksas yra fantastiškas. Kartais jis būna gana vidutiniškas. Juk kas vakarą nevalgome delikatesų, kartais tiesiog pasišildome troškintų pupelių.

Bet kokiu atveju, net ir eilinis seksas mus palaiko, stiprina ryšį“, – pabrėžė seksologė Caroline Lovett.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)