Lombardijos regione gyvenanti Eglė Dange Fontana pasakojo, kad viskas pasikeitė per keletą dienų.

„Viskas labai staigiai atsitiko, dar penktadienį viskas buvo normalu ir niekas nieko nekalbėjo. Apie virusą kalbėjo prieš porą savaičių, vėliau nurimo. Jau atrodė, kad viskas gerai. Kai penktadienį grįžau iš darbo, kaip tik vakarieniavome su draugais. Darbe neturėjau galimybės sekti naujienų, iš karto mūsų draugai paklausė, ar matėme, ar girdėjome“, – penktadienio įvykius prisiminė ji.

Eglė Dange Fontana su vyru gyvena Italijoje, papasakojo, kokius sunkumus patyrė dėl koronaviruso.

Šiandien ten, kur gyvena Eglė, uždarytos mokyklos, nors miestas nepatenka į karantino zoną.

„Viskas nuo penktadienio labai staigiai pradėjo blogėti. Šiandien visos mokyklos mūsų regione uždarytos, nors mes nepatenkame į tą zoną, kuri yra karantine. Šiandien ryte turėjau važiuoti į paštą, bet jis uždarytas, kaip ir vaistinė“, – sakė ji.

Neįleido į Šveicariją

Pirmadienio rytą Eglė važiavo į darbą Šveicarijoje, tačiau kirsti sienos jai neleido.

„Dirbu Šveicarijoje, turėjau kirsti sieną ir važiuoti dirbti į biurą, tačiau manęs neįleido. Nors dar savaitgalį skaičiau, kad ją turėjo palikti atidarytą. Ir čia situacija bus labai bloga – gyvename prie Italijos ir Šveicarijos sienos, labai daug žmonių dirba Šveicarijoje, apie 70 tūkstančių žmonių. (…) Jeigu siena su Lombardija bus uždaryta, bus labai blogai“, – Delfi pasakojo E. D. Fontana.

Jos į Šveicariją jau neįleido, nors jos vyrui ankstyvą pirmadienio rytą dar leido kirsti sieną.

„Manęs per sieną jau neįleido, patikrino dokumentus pasienyje, paklausė, kokiu tikslu važiuoju ir ar galiu darbus tęsti iš namų. Pasakiau, kad taip. Tai liepė grįžti atgal“, – kalbėjo ji.

Jos vyras, į darbą keliavęs kiek anksčiau, sieną kirsti dar galėjo.

„Teoriškai jo įmonė dar nekalba apie karantiną, Šveicarijoje kol kas apsikrėtusių nėra. Joje šiuo metu vyksta karnavalai, jie tęsiasi.. O Italijoje viskas sustabdyta“, – kalbėjo Italijoje gyvenanti lietuvė Eglė.

Žmonės įbauginti

Eglė Dange Fontana Delfi pasakojo, kad gatvėse žmonių beveik nėra, nuotaika labai keista.

„Aš gyvenu mažame miestelyje, jaučiasi toks tuštumas mieste, keista nuotaika. Žmonių beveik nėra gatvėse, visi bijo“, – kalbėjo Italijoje gyvenanti Eglė.

Ji stebėjosi sukeltos panikos lygiu, nors šio viruso mirtingumas nėra jau toks didelis.

„Žiniasklaida taip viską išpūtė, padarė tokį burbulą didžiulį, ir žmonės tikrai baimėje gyvena, o ji atsirado iš kažkur“, – sakė pašnekovė.

„Man atrodo, kad yra persistengiama. (…) Nežinome realios situacijos, žmonės įbauginti“, – Delfi sakė Eglė.

Vietos valdžia rekomenduoja visiems likti namuose.

„Visi barai, parduotuvės mūsų mieste atidarytos tik iki 18 valandos vakaro. Rekomenduojama pasilikti namie, mes iš savo regiono išvažiuoti negalime. O jei kyla kokių nors klausimų dėl sveikatos būklės, tai reikia skambinti nurodytais numeriais. Tačiau tos linijos yra tokios perkrautos, neįmanoma prisiskambinti“, – kalbėjo pašnekovė.

„Realiai net nėra galimybės prisiskambinti dėl pagalbos. Pagalbos telefonu 112 apie šį virusą nekalbama, iš karto nukreipiama specialiais numeriais“, – sakė Eglė.

Eglė Dange Fontana su vyru gyvena Italijoje, papasakojo, kokius sunkumus patyrė dėl koronaviruso.

Jos teigimu, netruko suklusti ir sukčiai.

„Jau pradėjo po namus vaikščioti apsimetėliai, jie prisistato, kad yra iš ligoninės, ir už pinigus ištiria, ar sergi virusu“, – pasakojo lietuvė.

„Viskas taip staigiai, per kelias dienas, atsitiko ir viskas sustojo: į darbą nenuvažiuosi, jei turėjai kelionę suplanavęs, irgi neišvažiuosi niekur“, – apgailestavo ji.

Moteris svarstė, galbūt ir regioną, kuriame ji gyvena, pasieks karantinas.

„Pas mus ta situacija dar ne tokia baisi, mūsų gyvenimas nėra visiškai sustabdytas. (…) Mes dar kažką galime, bet klausimas – kiek ilgai mes tai galėsime daryti“, – Delfi pasakojo Eglė.

Italijoje mirė 5

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iki sekmadienio užsikrėtusiųjų koronavirusu pasaulyje registruota 78 tūkst. 811 žmonių, mirė 2462.

Naujasis virusas COVID–19 jau išplito į 28 šalis ir kelia vis didesnį nerimą dėl naujų židinių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje.

Pranešama, kad Italijoje jau mirė penki šiuo virusu užsikrėtę asmenys, užkratas šioje šalyje patvirtintas daugiau nei 150 žmonių, uždaryta per dešimt miestų – gyventojams draudžiama išvykti ir patekti į tuos miestus.

Užsienio reikalų ministerija vykstantiems į Italiją rekomenduoja imtis atsargos priemonių, nepataria vykti į 12 savivaldybių šiaurės Italijoje.

Pirmadienį atnaujintoje konsulinėje informacijoje nurodoma, kad rekomenduojama nevykti į šalies šiaurėje esančias kai kurias Lombardijos bei Veneto regionų savivaldybes.

Lombardijoje patariama nevykti į Kodonjo (Codogno), Castiglione d'Addos, Kazapusterlengo (Casalpusterlengo), Fombio, Maleo, Somaglios, Bertonico, Terranovos dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano savivaldybes, Veneto regione – į Vo’ Euganeo, Miros.

Diplomatai primena, kad Italijos valdžia uždraudė vykti į šias savivaldybes ir iš jų išvykti.

Koronaviruso protrūkio vietose stabdomi viešieji renginiai, taip pat neveikia muziejai ir mokyklos.