Kad galėtumėte išvysti, kas slypi už jų, prireiks „Google Maps“ pagalbos. Palydovinės nuotraukos iš Athertono miestelio Kalifornijoje, kur vidutinės namų ūkio pajamos ką tik viršijo pusę milijono dolerių, atskleidžia nuostabius teniso kortų ir baseinų pilnus technologijų įmonių milijardierių ir sporto garsenybių namus.

Athertonas „Bloomberg“ sudaromame metiniame turtingiausių vietovių sąraše pirmąją vietą užėmė jau ketvirtus metus iš eilės. Vidutinėms namų ūkio pajamoms pasiekus 525 000 JAV dolerių, šis rajonas tapo pirmąja ir vienintele gyvenviete, viršijusia pusės milijono ribą nuo tada, kai 2017 m. imta sudarinėti sąrašą.

Kai kurie Silicio slėnio kaimynai nuo šio miesto neatsilieka. Aukščiausiose „Bloomberg“ sąrašo vietose taip pat yra Hillsboroughas (3 vietoje) ir Los Altos Hillsas (5 vietoje) – dar du miesteliai aukštųjų technologijų koridoriuje tarp San Fransisko ir San Chozė. Abiejuose miesteliuose vidutinės gyventojų pajamos siekia virš 400 000 dolerių.

„Įmonių miestas“

Kaimyniniame Redwood City miestelyje gimusi nekilnojamojo turto agentė Elaine White savo akimis stebėjo, kaip regioną pakeitė technologijų įmonių augimas.

„Dėl to, kad „Facebook“ ir „Google“ taip išaugo, mes tapome tarsi „įmonių miestu“, kuriame daugybė gyventojų dirba šiose Silicio slėnio įmonėse“, – pasakojo ji.

Nekilnojamojo turto rinkos tinklalapio Zillow.com duomenimis, pigiausias Athertono namas šiuo metu parduodamas už 2,5 mln. dolerių. Mieste yra gyvenę daugelis technologijų įmonių milijardierių, tarp jų Ericas Schmidtas iš „Google“, Sheryl Sandberg iš „Facebook“ ir vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų, dabar jau miręs Paulas Allenas, kurio namas praeitą savaitę parduotas už daugiau kaip 35 mln. dolerių. Praeitais metais namą Athertone už 31 mln. dolerių nusipirko ir „Golden State Warriors“ žaidėjas Stephenas Curry.

Nuo pakrantės iki pakrantės

Antroje sąrašo vietoje antrus metus iš eilės atsidūrė mažiau kaip 40 km nuo Manhatano nutolęs Niujorko valstijos miestelis Scarsdale, kuriame vidutinės metinės pajamos siekia 452 000 dolerių. Į 10 aukščiausiųjų pozicijų taip pat patenka miestelis netoli Denverio, du šiauriniai Čikagos priemiesčiai ir turtingas anklavas Dalase, Teksaso valstijoje.

Pirmame sąrašo 100‑uke dominuoja vietovės rytinėje ir vakarinėje JAV pakrantėje. 23 turtingiausios vietos yra Kalifornijoje, o dar 32 – iš trijų valstijų (Niujorko, Konektikuto ir Naujojo Džersio) sudarytoje teritorijoje (nors šis skaičius smuko – praeitais metais jis siekė 36). Tačiau turtingų vietovių pamažu atsiranda ir JAV centrinėje dalyje. Iš tokių valstijų kaip Ilinojus ir Minesota į šių metų sąrašą įtraukta po vieną vietovę, o iš Teksaso – dvi (Lucasas 73 vietoje ir Alamo Haitsas 75 vietoje).

Iš viso sąraše galima rasti 16 valstijų, kaip ir ankstesniais metais – o iš to galima spėti, kad turto pasiskirstymas tam tikruose regionuose bėgant laikui iš esmės nekito. Be to, turtingiausios bendruomenės ir toliau darosi turtingesnės. Šiais metais norint patekti į pirmąjį 100‑uką, gyvenvietėje vidutinės pajamos turėjo siekti 220 000 dolerių, nors praeitais metais jos tesiekė 209 000 dolerių.

Metodologija

„Bloomberg“ surinko duomenis iš visų JAV vietovių, turinčių mažiausiai 2 000 namų ūkių (remiantis gyventojų surašymo duomenimis) ir atsižvelgus į infliaciją suskirstė jas pagal vidutines vieno namų ūkio pajamas. Kriterijus atitiko 6 300 gyvenviečių, apimančių maždaug 75 proc. visų JAV namų ūkių.