Kaip rašoma tinklalapyje babygaga.com, pirmiausia patartina pasiaiškinti epidūrinio nuskausminimo ypatumus.

Kaip atliekamas epidūrinis nuskausminimas?

Moteris turi atsisėsti ant lovos krašto. Anesteziologas patepa nugarą antiseptiniu skysčiu ir suleidžia į juosmenį vietinio anestetiko, kad dalis nugaros taptų nejautri. Kateteris įvedamas šalia stuburo kanalo. Per kateterį leidžiami anestetiniai ir slopinamieji vaistai. Jūsų paprašys atsigulti, o po 15–20 min. nebejausite skausmo.

Epidūrinio nuskausminimo būdai

Yra du epidūrinio nuskausminimo būdai. Vienas – kai suleidžiamas nedidelis kiekis epidūrinių nuskausminamųjų. Po tokios dozės moteris gali judėti po palatą, nueiti iki tualeto, keisti pozas. Šiuo būdu, pastoviai leidžiama nedidelė nuskausminamųjų, jei reikia, pacientė paspaudusi mygtuką gali padidinti jų dozę.

Antras būdas – viena injekcija, kuri veikia gana ilgai. Šis būdamas tinkamas operacijoms, pvz., kai atliekamas cezario pjūvis. Šis būdas veiksmingas, bet nuskausminimas netrunka tiek laiko, kiek gali trukti gimdymas, taigi gimdant šis būdas nenaudojamas.

Gimdymas

Kokie pojūčiai būna po epidūrinio nuskausminimo?

Epidūrinis nuskausminimas gali visiškai nuslopinti skausmą, kaip ir nemažai kitokių nuskausminamųjų priemonių. Azoto suboksidas ar karšta vonia irgi gali kažkiek sumažinti skausmą. Po epidūrinio nuskausminimo skausmas stipriai sumažėja, bet dalinis jautrumas lieka, taigi gimdyvė gali stumti kūdikį.

Skausmas greitai visiškai atlėgsta. Epidūrinis nuskausminimas suteikia moterims galimybę pailsėti, kas yra labai svarbu, jei gimdymas ilgas. Dar vienas pliusas – stūmimo fazės labiau kontroliuojamos, mažesnė įplyšimų rizika, o po gimdymo tarpvietės įplyšimus būna lengviau susiūti. Nėra įrodymų, kad epidūrinis nuskausminimas būtų kenksmingas kūdikiui. Vaistai veikia lokaliai – nervus aplink juosmenį. Nėra rizikos sulėtinti pulsą ar prislopinti kvėpavimą.

Kada metas paprašyti epidūrinio nuskausminimo?

Epidūrinį nuskausminimą labai svarbu atlikti laiku. Kartais sudėtinga nuspręsti, kada jau reikėtų jo prašyti. Anestiozologas gali užtrukti ir pan., kartais tenka gana ilgai palaukti. Įprastai epidūrinis nuskausminimas daromas, kai apie 4 cm atsidaro gimdos kaklelis, aktyvaus gimdymo metu. Moteris turi sėdėti nejudėdama, kol anesteziologas įbes adatą, o tai yra neįmanoma, jei sąrėmiai labai stiprūs. Taigi pernelyg stiprūs ar dažni sąrėmiai gali pasunkinti padėtį. Jei jau pradėjote stumti kūdikį, geriau apsieiti be epidūrinio nuskausminimo.

Šio nuskausminimo negalima suleisti per anksti, nes tai gali sulėtinti gimdymą. Gimdymo metu smegenys gamina oksitocino, kuris sustiprina sąrėmius, tada organizmas gamina endorfinų, kad sušvelnintų skausmą, o endorfinai skatina dar aktyvesnę oksitocino gamybą. Po epidūrinio nuskausminimo moterys stumia 30–60 minučių ilgiau, nei tos, kurioms nedarytas nuskausminimas.

Vyras gimdyme

Šalutiniai epidūrinio nuskausminimo poveikiai

Epidūrinio nuskausminimo šalutinių poveikių rizika maža, vis tik jie galimi:

Pažemėjęs kraujospūdis.

Tai tipinis epidūrinio nuskausminimo šalutinis poveikis. Kai anestetikai nuslopina pojūčius, iš karto sumažėja kraujospūdis. Kai per lašinę moteriai sulašinama skysčių, kraujospūdis padidėja. Jei kraujospūdis per daug sumažėja, tai gali turėti negatyvių padarinių kūdikiui.

Galvos skausmas.

Stiprus galvos skausmas gimdyvei gali kilti, jei pro tą vietą, kur buvo įdurta adata, išteka stuburo skysčio. Dėl to gali sumažėti spaudimas galvoje. Tokio skausmo rizika nedidelė, tačiau tai nėra įprastas galvos skausmas – jis gali būti labai stiprus ir trukti daug dienų po gimdymo.

Niežėjimas.

Narkozės medikamentams jautrios moterys gali justi niežėjimą epidūrinio nuskausminimo metu ir dar kelias valandas po to. Kita galima reakcija – drebulys. Nėra kuo jo nuraminti, galima tiesiog šilčiau apsikloti.

Karščiavimas.

Aukšta temperatūra – šalutinis poveikis, keliantis nerimą gydytojams. Taip nutinka 15-ai proc. moterų po epidūrinio nuskausminimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)