„Delfi“ skaitytoja Ugnė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) papasakojo apie trečią kartą neišlaikytą „Regitros“ egzaminą. Mergina, jos instruktoriaus teigimu, važiuoja tikrai gerai. Pirmą kartą laikant egzaminą dar veikė stresas, antrą – ji pripažino, padariusi klaidą, tačiau paskutiniojo egzamino baigtis liko tikra mįsle.

„Egzaminus laikau Kaune, pati esu iš rajono. Turėjau 30 vairavimų su savo instruktoriumi, po jų laikiau mokyklinį egzaminą, kuris buvo įvertintas aukštu balu. Nuo tada dar kasdien važinėju su šeimos nariais.

Pirmus kartus gal dar buvo stresas, bet trečiąjį kartą tikrai tikėjausi išlaikysianti.

Nebuvo jokių kitų klaidų, išskyrus vieną incidentą. Atliekant apsisukimo ribotame plote manevrą ir pradėjus sukantis važiuoti pirmyn, jau į kairę, iš dešinės pusės dideliu greičiu pamačiau atlekiantį automobilį.

Supratau, kad žinoma, turiu tuoj pat stoti, nes anas sustoti nespės. Ir greitai paspaudžiau stabdžius.

Bet tą pat akimirką stabdžių pedalą paspaudė ir egzaminuotojas! Nors stabdžiau ir nedvejojau dėl to.

Tai buvo įvardyta kaip kritinė klaida – egzaminuotojo įsikišimas. Paklausiau, kodėl taip yra, juk aš irgi stabdžiau?

„Taip, – sako, – bet aš irgi, tai taip ir išėjo, kad abu.“

Dar paklausiau ar čia galima tada rašyt neišlaikymą, jeigu abu atlikom tą patį veiksmą?

Atsakė: „Na, dabar jums nėra prasmės kažką daryt, nieko nelaimėtumėt, nes jau užfiksuotas momentas, kai aš stabdžiau.“

Tai nesupratau, kodėl šitaip vertinama? Jeigu abu atlikome tą patį veiksmą ir tuo pačiu metu, kodėl egzaminuotojas už mane teisesnis? Nesu kokia idiotė, kad važiuočiau nestabdydama, kai matau priešais atlekiančią mašiną“, – stebėjosi Ugnė.

„Delfi“ susisiekė su „Regitra“ ir pasiteiravo, ar atvejis, kai egzaminą laikantis asmuo padaro teisingą veiksmą vienu metu su egzaminuotoju laikomas klaida?

Ar egzaminuotojas teisus teigdamas, kad „nieko nelaimėtum“, nes jo veiksmas jau užfiksuotas įrašančios įrangos?

Bei ar ta pati įranga nefiksuoja ir vairuojančiojo veiksmų – tai yra, nebūtų galima įrodyti, kad mergina taip pat stabdė ir egzaminuotojo įsikišimui nebuvo reikalo?

Įmonės „Regitra“ direkcija į šiuos klausimus pateikė vieną, apibendrintą atsakymą. Įmonės atstovai paaiškino, kaip įprastai laikomas egzaminas bei ką daryti, esant nepatenkintam rezultatu.

„Dalyvavimas viešajame eisme yra didelė atsakomybė, todėl vienas iš svarbiausių „Regitros“ tikslų yra užtikrinti, kad į jį patektų tik tinkamai pasirengę vairuotojai. Atsižvelgiant į tai, praktikos egzamino metu vertinama, kaip būsimas vairuotojas priima reikalingus sprendimus ir geba reaguoti į iškilusias situacijas eisme, kurių pasitaiko kasdieniame vairuotojų gyvenime.

Taigi, vairuotojui yra labai svarbu numatyti kitų eismo dalyvių veiksmus ir užbėgti įvykiams už akių. Kitaip tariant, siekdamas išvengti eismo įvykio, vairuotojas turi stengtis daryti kuo mažiau klaidų, atsižvelgti į galimas kitų eismo dalyvių klaidas ir laiku gebėti keisti vairavimo būdą pagal pasikeitusias eismo sąlygas.

Egzaminuotojas laukia iki paskutinio momento, kol egzaminuojamasis priims tinkamą sprendimą susidariusioje situacijoje. Kitaip tariant, tikimasi, kad būsimas vairuotojas suspės laiku įžvelgti galimą pavojų ir priims sprendimą anksčiau nei jį reikės priimti egzaminuotojui.

Į egzaminą darbuotojas įsikiša žodžiu, pasuka vairą arba pasinaudoja stabdžio pedalu tik tuomet, kai jau nebelieka pasirinkimo ir siekiama išvengti eismo įvykio.

Suprantame, kad kiekviena situacija yra labai individuali, būtent dėl šios priežasties egzaminuotojai vertina visumą, ir kai kuriais atvejais net egzaminuotojui, pavyzdžiui, paspaudus stabdžio pedalą, tai gali būti nevertinama kaip klaida, jeigu darbuotojas matė, kad egzaminuojamasis laiku, t. y. ne per vėlai, ėmėsi reikiamų veiksmų konkrečioje eismo situacijoje.

Vaizdo įrašymo įranga ne tik filmuoja vaizdą, bet ir fiksuoja egzaminuotojo pagalbinių pedalų veiksmus. Kaip ir minėjome, kiekvienas atvejis yra unikalus, todėl, jei egzaminą laikiusiam asmeniui kyla papildomų klausimų, visada rekomenduojame per 1 darbo dieną nuo egzamino laikymo dienos kreiptis į padalinį, kuriame laikė egzaminą, ir kartu su specialistu peržiūrėti bei aptarti vaizdo įrašo.

Per 3 darbo dienas taip pat galima pateikti apeliaciją, kurią išnagrinės specialiai sudaryta komisija. Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad jei egzaminuojamasis pageidauja, praktikos egzamine gali dalyvauti ir jį stebėti jo vairavimo instruktorius.

Primename, kad egzaminas vertinamas kompleksiškai, kitaip tariant, egzaminuotojas vertina, kaip būsimas vairuotojas ne tik geba mechaniškai valdyti automobilį, bet ir kokia yra jo vairavimo kultūra, kaip jis geba numatyti galimus pavojus bei kt.

Taigi, egzamino metu galima padaryti klaidų, kurios nekelia grėsmės kitiems eismo dalyviams ir nesudaro potencialiai pavojingų situacijų. Tačiau jei vis dėlto egzamino metu yra sukelta avarinė situacija, tokiu atveju fiksuojama kritinė klaida“, – išdėstė įmonės „Regitra“ direkcija.