Pakeitimu numatoma, kad reikiamą socialinio draudimo stažą sukaupę studentai, kurie studijuoja aukštosiose mokyklose pagal nuolatinės studijų formos programą ar mokosi profesinėse mokyklose pagal formaliojo profesinio mokymo programą, galės būti registruojami bedarbiais ir gauti nedarbo socialinio draudimo išmoką.

Pasak jos, tokį sprendimą padiktavo pernai spalį paskelbtas Konstitucinio Teismo nutarimas.

„Siūloma atsisakyti Konstitucijai prieštaraujančių nuostatų, ribojančių bedarbio statuso suteikimą asmenims, kurie studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės formos studijų programas ar mokosi pagal formaliojo profesinio mokymo programas, suteikiant jiems teisę netekus darbo gauti nedarbo draudimo išmoką“, – Vyriausybės nutarimo pažymoje teigia ministerija.

Sprendimo įgyvendinimui iš „Sodros“ biudžeto papildomai metams prireiks 8,1 mln. eurų. Jei Seimas pritars, pakeitimas įsigalios iš karto nuo priėmimo.

Vyriausybė trečiadienį pritarė ir to paties įstatymo pakeitimams, kuriais numatoma iki 6 mėnesių mokėti subsidijas darbdaviams, įdarbinantiems vyresnius nei 45 metų amžiaus bedarbius, arba teikti vienkartinę 18,8 tūkst. eurų paramą tokio amžiaus asmeniui, jeigu jis pirmą kartą steigia sau darbo vietą labai mažoje įmonėje.

„Siūloma jiems taikyti įdarbinimo subsidijuojant priemonę, mokant darbdaviui negrąžintiną darbo užmokesčio dalies kompensaciją iki 1,5 minimalios mėnesio algos (MMA) dydžio, t. y. 910,5 euro, ir savarankiško užimtumo rėmimo priemonę, suteikiant paramą darbo vietai steigti (iki 31,03 MMA dydžio, t. y. 18,8 tūkst. eurų)”, – nurodo ministerija.

Iki šiol papildoma parama mokant subsidiją darbdaviams buvo skiriama, kai įdarbinami vyresni nei 50 metų nedirbantys žmonės ar kiti papildomai remiamoms grupėms priklausantys gyventojai, pavyzdžiui, neįgalieji, ilgalaikiai ar nekvalifikuoti bedarbiai, jaunimas iki 29 metų, taip pat pabėgėliai, priklausomi asmenys ar žmonės, išėję iš įkalinimo įstaigų.

Vienkartinė parama savo darbo vietos steigimui labai mažoje įmonėje iki šiol buvo numatyta tik jauniems bedarbiams iki 29 metų ar vidutinę ir sunkią negalią turintiems žmonėms.

Vyresnių nei 45 metų piliečių įdarbinimo rėmimui papildomai prireiks 2,9 mln. eurų iš Europos socialinio fondo ir valstybės biudžeto. Jeigu pakeitimams pritars Seimas, jie įsigalios nuo šių metų birželio.

Taip pat siūloma atsisakyti nuostatos, kad ES piliečiai gali gauti darbo rinkos paslaugas ir užimtumo rėmimo priemones tik tada, jeigu jų paskutinio darbdavio nuolatinė buveinė arba paskutinė savarankiškos veiklos vykdymo vieta buvo Lietuva.

Nurodoma, kad studijuojančiųjų ir besimokančiųjų profesinėse mokyklose nedarbo draudimo išmokoms iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto prireiks 8,1 mln. eurų metams, o vyresnių kaip 45 metų įsidarbinimo rėmimui 2020 metais prireiks 2,9 mln. eurų (2,1 mln. eurų Europos socialinio fondo ir 0,8 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)