Jungtinėse Amerikos Valstijose, Bostone, įkurtos Harvardo verslo mokyklos komanda atliko plataus mąsto tyrimą. Jo rezultatai parodė, jog palyginti su nedirbusių mamų vaikais, didesnis procentas atžalų, kuriuos užaugino profesinės karjeros siekusios moterys, turėjo darbą.

Pasirodo, mamų profesinė veikla itin reikšminga dukterims. Daugiau dirbančių mamų užaugintų mergaičių užėmė vadovaujančias pareigas, o jų atlyginimas buvo apie 23 proc. didesnis nei moterų, kurių mamos buvo namų šeimininkės.

„Nėra efektyvesnio būdo mažinti ekonominę lyčių nelygybę nei dukrai matyti dirbančią mamą“, – sakė viena iš tyrimo vadovių, Harvardo verslo mokyklos profesorė Kathleen L. McGinn.

Padeda namų ruošoje

O kokios įtakos mamų profesinė veikla turėjo berniukams? Tyrėjai sako, kad dirbančių moterų sūnūs užauga labiau atsidavusiais šeimai, rūpestingesniais, yra linkę padėti žmonoms namų ruošoje. Taigine tik buitimi užimtos mamos išaugina supratingesnius ir paslaugesnius vyrus.

Dirbanti mama

Kaip pastebi profesorė Kathleen L. McGinn: „Dirbančios mamos ne tik padeda šeimai finansiškai, sukuria geresnį psichologinį klimatą namuose, bet ir teigiamai veikia vaikų ateitį“.

Nuo bendraamžių neatsilieka

Kiti moksliniai tyrimai paneigė ir gajų mitą, kad dirbančių mamų vaikai auga mažiau prižiūrimi, stokodami dėmesio ir tai atsiliepia jų intelektui bei emocinei raidai.

Moksliniame žurnale „Child Development“ skelbtame straipsnyje rašoma, kad profesinės karjeros siekiančių moterų vaikai nei viename amžiaus tarpsnyje nebuvo prasčiau išsivystę nei namų šeimininkių.

O Jungtinių Amerikos Valstijų psichologų asociacijos tyrimo rezultatai parodė, kad dirbančių mamų atžalos neturėjo nei bendravimo, nei elgesio, nei mokymosi sutrikimų. Priešingai, jų moksliniai pasiekimai buvo labai geri.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)