Sankt Peterburgo mieste veikiančios Botkino ligoninės vyriausiasis gydytojas ėmėsi itin neįprastų veiksmų prieš Alą Iljiną, kad priverstų ją sugrįžti ir pasitikrinti sveikatą, sakoma miesto teismų valdybos pranešime.

Ieškinys turėtų būti svarstomas ateinantį pirmadienį. Rusijos įstatymai numato, kad už karantino nesilaikymą gali būti skirta bauda.

A. Iljina vasario 1-ąją parskrido lėktuvu iš Kinijos pietinės Hainano salos, populiarios tarp rusų turistų.

Jos sveikata buvo keliskart patikrinta ir galiausiai moteriai buvo diagnozuota „ūmi virusinė infekcija“ – taigi, neatmetama galimybė, kad ji gali būti užsikrėtusi naujuoju koronavirusu, sakoma valstybinės sveikatos priežiūros tarnybos regioninio padalinio pranešime.

Gydytojai A. Iljinai nurodė būti karantine nuo vasario 6-osios iki vasario 14-osios, bet pacientė po dviejų dienų pabėgo iš ligoninės. Tarnybos pranešime sakoma, kad tai galėjo „atvesti prie pavojingos užkrečiamosios ligos išplitimo“ mieste.

A. Iljina per „Instagram“ paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose pateikė savą įvykių versiją.

Šiai paskyrai vėliau buvo įjungtas privatumo režimas, bet A. Iljinos vaizdo įrašais jau anksčiau buvo gausiai pasidalyta socialiniuose tinkluose ir vietos naujienų portale „Fontanka.ru“.

Viename įraše A. Iljina sako iš gydytojų sulaukusi atsakymo, jog jos tyrimų rezultatai buvo neigiami ir kad ją buvo pažadėta kitą dieną paleisti.

„Jie man melavo“, – skundėsi moteris.

Ji taip pat papasakojo apie savo pabėgimą iš izoliuotos palatos.

„Duryse įtaisyta elektromagnetinė spyna. Išardžiau dėžutę ir sujungiau laidus. Durys atsidarė; susirinkau savo daiktus ir nuėjau prie lifto“, – sakė A. Iljina.

„Man pasisekė“, – pridūrė ji.

Kol buvo laikoma karantine, moteris skundėsi būtiniausių priemonių, tokių kaip šampūnas, stygiumi ir neskaniu maistu.

„Čia aš neteksiu svorio, nes tai – ne maistas“, – piktinosi ji ir iš arti parodė lėkštę su bulvių koše ir konservuotais žirneliais.

Pacientė taip pat skundėsi, kad palata nepakankamai vėdinama.

„Fontanka“ penktadienį pranešė, kad vasario 11-ąją iš tos pačios ligoninės pabėgo trys kiti jauni rusai, laikyti karantine.

Nacionalinė sveikatos priežiūros tarnyba penktadienį paskelbtoje atnaujintoje informacijoje apie priemones viruso COVID-19 plitimui stabdyti šio fakto nepaminėjo.

Rusijoje iki šiol buvo patvirtinti du užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai, bet abu pacientai – Kinijos piliečiai – buvo sėkmingai išgydyti.

Rusijos aviacijos tarnybos nurodė, kad nuo penktadienio uždraus šalies bendrovėms organizuoti užsakomuosius skrydžius į Kiniją.

Dauguma Rusijos kompanijų jau anksčiau sustabdė įprastus skrydžius į Kiniją. Šiuo metu tik šalies oro vežėjų flagmanė „Aeroflot“ teberengia reisus į Pekiną, Šanchajų, Gvangždou ir Honkongą.

Penktadienį Kinijoje COVID-19 epidemijos aukų skaičius priartėjo iki 1 400. Tarp mirusiųjų buvo šeši medicinos darbuotojai; šis faktas pabrėžė, kokių iššūkių šalis patiria kovodama su gilėjančia sveikatos apsaugos krize.