Atitinka auklėtojos padėjėjos funkcijas

Pasiteiravus Kauno rajono savivaldybės, kodėl numatytas toks atlyginimas, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus specialistė Asta Simanauskienė teigė, kad viskas nėra taip, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

„Kauno rajone „Šeimos darželio“ modelis įgyvendinamas vadovaujantis Kauno rajono savivaldybės tarybos 2019 m. rugsėjo 26 d. sprendimu. Aprašo 11 punkte numatytos paslaugos teikimo sąlygos. Vienas savarankiškai dirbantis darbuotojas gali teikti priežiūros paslaugą ne daugiau kaip 5 vaikams. Jeigu tenkinami higienos normų reikalavimai, vienu metu gali dirbti ir daugiau darbuotojų, atitinkamai gali būti didinamas ir vaikų skaičius. Nebūtina vaikų priežiūros paslaugos teikėjui turėti pedagoginį išsilavinimą, jis vykdo tik vaikų priežiūrą, jam organizuojami mokymai vadovaujantis Aprašo 10 punktu. Tikslus savarankiškai dirbančio darbuotojo darbo užmokestis nustatomas tik pasirašant sutartį su paslaugų teikėju asmeniškai. Vaikų priežiūros paslaugų teikėjas, dirbdamas 10 val. per dieną, gauna darbo užmokestį per mėnesį apie (bruto) 1239 Eur, atskaičiavus mokesčius (neto) – 933,24 Eur, iš jų 315 Eur yra nuomos mokesčio dalis“, – sakė specialistė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad vaikų priežiūros paslaugos teikėjui numatytas darbo užmokestis kartu su nuomos mokesčio dalimi, nes:

1. Vaikų priežiūros paslaugos teikėjas dirba vienas iki 10 val. per dieną ir atsako už vaikų priežiūrą, vaikų dienos ritmo organizavimą.

2. Vaikams suteikia patalpas: priežiūros paslaugai teikti naudojamos teikėjui priklausančios arba nuomojamos patalpos.

3. Užtikrina patalpų higieną ir švarą, savo lėšomis pagal poreikį atlieka patalpų remontą.
4. Apmoka komunalines išlaidas.

Anot jos, vaikų priežiūros paslaugos teikėjos pareigos atitinka valstybinių darželių auklėtojos padėjėjos funkcijas, kurios vykdo tik vaikų priežiūrą. Darželių auklėtojos yra pedagoginiai darbuotojai, organizuojantys ugdymo procesą. Palyginus „Šeimos darželių“ darbuotojų ir auklėtojų padėjėjų pareigas ir atsakomybes, skirtumai pasimato.

„Auklėtojų padėjėjos dirba 8 val. per dieną. Grupėje dirba kartu su grupės auklėtoja, kuri koordinuoja vaikų ugdymą ir organizuoja vaikų dienos ritmo režimą. Jos naudojasi Kauno rajono savivaldybės suteiktomis darželio patalpomis. Užtikrina tik patalpų higieną ir švarą. Darželio administracija pagal poreikį auklėtojos padėjėjas aprūpina švaros priemonėmis, kitu būtinu inventoriumi. Jos taip pat neatlieka darželio grupių patalpų remonto savo lėšomis bei neapmoka komunalinių išlaidų“, – vardijo specialistė.

Auklėtojoms tenka didesnė atsakomybė

Jau 20 metų įvairiose ugdymo įstaigose dirbanti meninio ugdymo mokytoja Daiva (pavardė redakcijai žinoma) pasakojo, kad toks atlyginimas „Šeimos darželių“ darbuotojams bent jau iš pradžių ją išties nustebino. „Žinoma, paskaičiavus valandas, kad kasdien jie dirba po 10 val., gal ir auklėtojoms su aukštuoju išsilavinimu ir, tarkime, metodininko kategorija ir stažu, išeitų tiek. Bet esmė ir yra ta, kad auklėtojos, specialistai yra baigę mokslus, pastoviai tobulinasi. O ten bus tik priežiūra“, – svarstė moteris.

Anot jos, kai kalba eina apie vaikus, esmė yra ne tik pinigai. „Labiau nusivyliau dėl to, kad norint dirbti darželio auklėtoja, negali būti baigęs bet ko. Turi turėti pedagoginį išsilavinimą, psichologinių žinių, turi nuolat eiti į tobulinimosi kursus. O dabar išeina, kad kas nori, tas ir prižiūrės tuos vaikus. Jokio ugdymo. Kita vertus, jei prižiūri ir tik penkis vaikus, realiai net į tualetą negali nueiti. Nes labiausiai vietos trūksta mažiausiems 2-3 metų vaikams, o jų net 5 minutės negali palikti vienų“, – sakė moteris.

O kas jei darbuotojas suserga? Kas tada jį pakeis? „Tai smulkmenos, bet jos svarbios. Tai šiek tiek apmaudu, kad mes, baigusios mokslus, turinčios stažą, lankančios kursus negauname tokių pinigų. Nes vos baigusios universitetą auklėtojos gauna kiek daugiau nei minimumą, o ugdo ir prižiūri 20 vaikų. Jei turi stažą, kategoriją ir dirbi pusantro etato, gal ir gausi tiek“, – skaičiavo pašnekovė.
Anot jos, tokios įstaigos gali padidinti ir taip probleminį auklėtojų trūkumą. „Žinoma, kad paprasčiau bus įkurti „Šeimos darželį“. Juk ten ateini, susirenki 5 vaikus, nesi atsakingas už jų ugdymą, neprivalai jų ugdyti. Prižiūri ir viskas. O vadinasi tos įstaigos „Šeimos darželiai“, tai bent jau nerašytų, kad darželiai“, – svarstė Daiva. Ji pridūrė, kad ugdymas tokiems mažiems vaikams yra ypač svarbus, todėl į tai reikėtų investuoti kuo daugiau.