„Nacionalinių premijų Lietuvoje yra ŠEŠIOS, ne 20, 50 ar 100, bet ŠEŠIOS. Kokio lygio neprofesionalumo, atsainumo ir neatidumo reik būti, kad padaryti „administracinę techninę klaidą“, neįtraukiant vieno iš ŠEŠIŲ laureatų??? Klaida padaryta KULTŪROS ministerijoje. Galima būtų įsivaizduoti, kad laivų statykla, autobusų parkas ar ligoninė nežinotų, KIEK turi būti laureatų kultūros srityje, bet nesugaudyti 6 laureatų is 6“, – susiklosčiusia situacija negalėjo patikėti režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

„Kodėl mane sujaudino ši istorija? Nes gyvenime žmogui Nacionalinė premija yra suteikiama vieną kartą, ir visgi tai didelė ir ypatinga diena – ir taip sugadinti tokią dieną žmogui, taip pažeminti neatsakingai yra neprofesionalu ir neatleistina. GĖDA“, – tęsė ji.

„O Prezidentūros patikrai – taip, tikrai,yra taisyklės, bet yra ir logika, elementari logika – žmogus tikrai turi atrodyti kaip totalus banditas ar psichas, kad atbėgtų į Prezidentūrą ir veržtųsi į ceremoniją sakydamas, kad jis Nacionaline premija įvertintas laureatas... Ir tikriausiai kartais reikia naudoti žmogišką gyvenimo logiką virš biurokratinių taisyklių“, – dėstė D. Ibelhauptaitė.

Ji taip pat palygino šią situaciją su savo patirtimi prestižiniuose tarptautiniuose apdovanojimuose.

Auksiniai gaubliai“ vyko Amerikoje, kur tikrai didelė įtampa dėl terorizmo ir rimtų išpuolių – keli šimtai žmonių ėjo į ceremoniją specialiu įėjimu – ir nors tai buvo žvaigždžių įėjimas, tarp nominuotųjų buvo ir mažiau žinomi Amerikai veidai kaip, pavyzdžiui, Dexteris, ir aš. Kaip Jūs manote, ar kas nors paklausė nors kartą mūsų kvietimo? Ar liepė parodyti dokumentą? NE. Kaip jie žinojo, kas mes? Ogi jie turėjo nuotraukas visų žmonių ant lapų išsispausdinę, kurie eis per tuos vartus, ir reikėjo tik pasakyti vardą ir jie jau žinojo, kad čia tu – jokių kvietimų nereikėjo, asmens dokumentų, leidimų ir t.t., nors visi jie buvo mums atsiųsti...“, – pasakojo režisierė, „Delfi“ pridūrusi, kad panaši sistema veikia ir Britų kino apdovanojimuose BAFTA ir daugybėje kitų didelio masto tarptautinių renginių.

„Ir aš sau galvoju šiandien – kodėl ten sugeba suvaldyti kelių šimtų žmonių srautą, o mes nesugebam sugaudyti 6.... Ir atsakymas man tik vienas – Los Andžele jie supranta, kad „Auksinių gaublių“ kilimu žmogus gal eis tik vieną kartą gyvenime ir nori padaryti kiekvienam ypatingą šventę, kad tu nebandytum į savo delninę įsigrūsti kartoninio kvietimo, paso... Nes žmogus į tą šventę ateina pasipuošęs ir pasiruošęs, o štai pas mus Lietuvoje mes nesuprantam ir neįvertinam, kad Nacionalinė premija yra vienąkart gyvenime... ir tai svarbu ne tik Viktorijai, o žymiai gal net daugiau jos šeimai ir artimiesiems... Kad jų šventė irgi sugadinta...“, – apgailestavo D. Ibelhauptaitė.

Primename, kad skandalas kilo, kai vienai iš Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureačių V. Kuodytei atvykus į Prezidentūrą paaiškėjo, kad ji nebuvo įtraukta į Kultūros ministerijos Prezidentūrai pateiktą sąrašą ir jai nebuvo išrašytas leidimas patekti į Prezidento rūmus. Prezidentūra teigia, kad leidimų biurui derinant formalumus dėl leidimo suteikimo, laureatė išėjo ir su ja nepavyko susisiekti telefonu.

Prezidentūra išplatino viešą atsiprašymą, prezidentas Gitanas Nausėda taip pat paskelbė savo asmeninį atsiprašymą feisbuko paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (454)