Ketvirtadienį į Nacionalinių kultūros ir meno premijų teikimą prezidentūroje nebuvo įleista žymi teatro ir kino aktorė Viktorija Kuodytė. Aktorė neturėjo kvietimo, o peržvelgus sąrašą jos pavardės ten nebuvo. Nesusipratimas, kurį galėjo išspręsti žmogiškumas ir lankstus požiūris, tapo ceremonijos nuotaiką sugadinusiu skandalu.

Vytauto Didžiojo universiteto atliktame migracijos priežasčių tyrime Lietuvą palikę žmonės pažymėjo, kad pagrindinės priežastys, paskatinusios juos palikti tėvynę – korupcija, nelygybė ir nepagarba.

Tyrime atsakinėję žmonės Lietuvą labiausiai kritikavo už korupciją, ekonominę nelygybę, nepagarbą žmogui ir biurokratiją, o emigracijos valstybėse labiausiai vertino pagarbų valdžios požiūrį į žmogų, optimalų santykį tarp atlyginimo ir atsakomybės bei visuomenės darną ir geranoriškumą.

„Kas paskatintų juos sugrįžti – tai milijono vertas klausimas. Vienas aspektas, svarbus visose grupėse – tai pagarba žmogui. Trečiojoje žmonių grupėje, kuri emigravo norėdama pabėgti nuo valdžios, šis faktorius buvo svarbiausias – tai yra, jaučiama pagarba būtų tai, kas labiausiai paskatintų juos sugrįžti“, - komentuodamas tyrimo rezultatus teigė VDU sociologas dr. Dainius Genys.

Manau, kad šis ketvirtadienio nesusipratimas prezidentūroje ypač apnuogino trečiąją priežastį, apėmusią didžiąją dalį valdžios struktūros.

Neketinu kaltinti atskirų institucijų ar asmenų. Tai visos valstybės ir visuomenės požiūrio problema. Jei tavęs nėra sąraše, tu iškrenti iš tikrovės ir kaip Jozefas K. „Procese“ turi lakstyti biurokratijos labirinte, kad bent jau išsiaiškintum, kas su tavimi vyksta ir ar pats apskritai egzistuoji.

Jei tavęs nėra sąraše, tave pasitiks įtarus ir piktas žvilgsnis.

Jei tavęs nėra sąraše, tu sutriksi ir pasimesi, svarstydamas, ką daryti, kai tavęs nėra sąraše.

Jei tavęs nėra sąraše, lauks ilga ir nejauki pauzė, kol tavo pavardės bus ieškoma piktai vedžiojant akimis per sąrašą.

Jei tavęs nėra sąraše, tu jausiesi kaltas, kad stovi štai čia ir tavo buvimas kelia nebūtas problemas.

Jei tavęs nėra sąraše, bus kažkam skambinama ir sakoma „čia atėjo, bet nėra tokios pavardės sąraše“.

Jei tavęs nėra sąraše, tau bus pakartota: „Žinokit, nėra jūsų sąraše“.

Jei tavęs nėra sąraše, tai tavo gyvenimo pasiekimai, tavo asmenybė, kitų žmonių liudijimai ir raginimai praverti durų nepadės.

Jei tavęs nėra sąraše, užgniaužęs gėdą, irzlumą ir nepasitenkinimą, visas žmogiškas emocijas, turėsi aiškinti ir įrodinėti tu pats.

Jei tavęs nėra sąraše, tai tu valstybei užmetei dar vieną papildomą naštą, nes dabar teks aiškintis, kodėl tavęs nėra sąraše.

Jei tavęs nėra sąraše, valstybė neskirs tau laiko, nes viskas, kas vyksta, turi būti efektyvu ir iš anksto suplanuota.

Jei tavęs nėra sąraše, tai „skambinkit kažkam ir klauskit“.

Jei tavęs nėra sąraše, kitas žmogus nepažvelgs į tave žmogaus akimis, nes jo asmenybę virš žmogiškumo tuo metu pakylėja didžioji biurokratinė valia.

Jei tavęs nėra sąraše, tai neturi tu jokios įtakos ar pagarbos, nes ši fiksuojama iš vieno kabineto į kitą perduodamais raštais, kurie patvirtina, kad ją tau turima parodyti.

Jei tavęs nėra sąraše, tai tu gaišini suplanuotą laiką ir stabdai eilę, kurią reikia suleisti, nes tokia sąrašo prižiūrėtojo funkcija.

Jei tavęs nėra sąraše, tai turėsi išeiti ir galvoti, o kas dabar?

Jei tavęs nėra sąraše, beliks nusispjauti ir susitaikyti, kad tą akimirką sąrašas buvo svarbesnis už tave.

Jei tavęs nėra sąraše, tavęs neįleis, bet paskui gausi oficialų patvirtinimą, kad tu buvai sąraše.

Jei tavęs nėra sąraše, su šiuo patvirtinimu ateisi į atitinkamą įstaigą ir būsi įtrauktas į kitą sąrašą.

Jei tavęs nėra sąraše, bet dėl to sukilo daug triukšmo, tai tavęs atsiprašys ir tau bus padaryta išimtis.

Jei tavęs nėra sąraše, bet niekam nesinori triukšmauti, tai jokios išimties tu negausi.

Jei tavęs nėra sąraše, tai nesitikėk puoselėti orumą.

Jei tavęs nėra sąraše, tai ar reikalingas tu Lietuvai?

Jei tavęs nėra sąraše, tai ar išvis tu esi?