Šios savaitės Knygų klubo tema – toksiški santykiai, emocinis smurtas ir kiti sudėtingi klausimai, kurie veikia mūsų gyvenimo kokybę. Pristatomos knygos padės plačiau suprasti save ir kitus, taip pat, kokie santykiai ir bendravimas mums kenkia ir gali varyti į neviltį.

Melody Beattie, NE-PRIKLAUSOMI: kaip liautis kontroliuoti kitus ir pradėti rūpintis savimi

Tai yra ypatinga knyga, kuri pirmąkart buvo išleista dar 1986 m. Ją galima pavadinti tikra psichologijos arba saviugdos knygų klasika. Leidinio svarbą pabrėžia ir tai, kad knygos autorė pirmoji įvedė terminą kopriklausomybė.

Melody Beattie ir pati išgyveno labai daug – buvo narkomanė, alkoholikė ir kentė seksualinę prievartą. Tačiau ji ne tik išdrįso kalbėti apie tuos, kurie yra priklausomi, bet ir apie tuos, kurie turi gyventi šalia tokių žmonių. Mamos, tetos, tėčiai ir kiti – kodėl jie gelbėja priklausomus artimuosius arba imasi kontrolės? Kodėl jie gyvena ne savo gyvenimą, o to žmogaus, kuris yra priklausomas? Šiuos ir daugiau klausimų rasite knygoje, taip pat ir galimus atsakymus į juos.

Knygą rekomenduoja ir psichoterapeutai.

Daiva Babilevičienė, UŽDARYK DURIS IŠ KITOS PUSĖS: gyvenimas su toksiškais žmonėmis, emocinis smurtas, aukos vaidmuo ir išgijimas

Tai yra pirmoji autorės knyga, kurioje aprašomos sudėtingos psichologinės temos, tačiau pati rašytoja nėra profesionali psichologė ar psichoterapeutė. Šią knygą ją paskatino parašyti asmeninė ir kitų moterų patirtis.

Lietuvos visuomenė jau yra pribrendusi įvertinti savo postrauminę patirtį, tačiau dalis žmonių vis dar nesugeba atpažinti, kad jie yra įsivėlę į nesveikus santykius, kuriuose dominuoja emocinis ar kitoks smurtas. Ši knyga gali padėti atpažinti tokius santykius ir atsakyti sau į klausimą, kodėl juos sukuriame t. y., kodėl leidžiame, kad mus žemintų, niekintų ir kodėl mūsų tokia žema savivertė.

Knygoje autorė apžvelgia daug teorijų, pateikia schemas ir parodo kelią, kaip iš tokių santykių išeiti.

Donatas Paulauskas, Kam reikalingi verkiantys vyrai: 15 esė vyriškumo tema

Šio autoriaus knyga yra išskirtinė tuo, kad jis labai drąsiai aprašo savo vaikystės patirtis ir ką jam teko išgyventi augant toksiškoje aplinkoje. Donatas Palauskas atvirai papasakojo apie savo mamą, santykius su patėviu ir pateikė daug detalių apie asmeninį gyvenimą.

Knyga pasižymi geru, ironišku stiliumi ir svarbiausia, parodo, kad ir berniukai, ir vyrai jaučia. Taip pat kokią įtaką besifomuojančio vyro tapatybei turi kiti vyrai. Nors gali pasirodyti, kad knyga skirta tik vyrams, tačiau ją labai rekomenduojama skaityti ir moterims. Tai joms padės dar geriau suprasti jų aplinkoje esančius vyrus.

Asta Padagaitė, SADISTAS

Romanas tiems, kurie vengia rimtųjų saviugdos leidinių. Knyga yra paremta tikromis istorijomis.

Autorė pabrėžė, kad ji stebėjo daug metų, kas vyksta jos aplinkoje, klausėsi moterų pasidalijimų ir suprato, kad į užburtą toksiškų santykių ratą, kur vienas yra auka, o kitas yra grobuonis, arba kartais ir keičiasi tais vaidmenimis, Lietuvos žmonės patenka dažnai.

Knygą daug lengviau skaityti dėl romano formos nei įprastas saviugdos knygas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)