Pagrindinė šiuolaikinių batų paskirtis – kad jį nešiojantis žmogus puikiai jaustųsi, kad ir kokiomis sąlygomis ir kokius atstumus eitų. O taip pat – kad jis būtų maksimalia apsaugotas nuo įvairių traumų, kurių pasitaiko žygiuose.

Taigi, kuo gi pasižymi šiuolaikiniai tikri žygio batai, su kuriais puikia galėtum jaustis bet kokiomis sąlygomis? Kalbame šiuo atveju daugiau apie universalius batus. Slidininkų batai, žygio dykumose batai, profesionali alpinistų avalyne – tai atskiros sritys, kurių čia neaptarsime.

Atsparumas vandeniui. Tiek Lietuvos, tiek artimų jai kraštų klimato sąlygomis drėgmė yra nuolatinis žygių palydovas. Ir net jeigu neplanuojame eiti šlapiomis vietomis, nėra jokių garantijų, kad mes to išvengsime. Gamta pilna netikėtumų: pradėjus stipriai lyti ir atsiradus baloms, netyčia įžengus šlapesnį miško ar lauko vietą, staigiau pakilus oro temperatūrai ir pradėjus tirpti sniegui, iškritus ant žolės rasai ir t.t. vis tiek susidursime su vandeniu ir norėsime likti sausomis kojomis. Todėl šiuolaikiniai žygio batai privalo nepraleisti vandens viso žygio metu, kad ir kiek jis betruktų – porą valandų ar visą savaitę.

Prakaito ir drėgmės garinimas. Ne paslaptis, kad judant koja bate nuolat prakaituoja. Pas vienus daugiau, pas kitus mažiau, priklausomai nuo individualių kūno savybių. Tačiau šis fiziologinis procesas yra natūralus ir neišvengiamas. Jeigu avalynė bus nekvėpuojant, koja jame drėks ir atsiras nemalonus pojūtis. O vaikščiojant žiemą – greit pajusime ir šaltį. Be to, grįžus iš žygio ir nusiėmus batus pasklis kvapas, kuris tikrai nebus malonus nei mums, nei aplinkiniams. Vien dėl šios priežasties neverta naudoti žygiams guminės avalynės.

Gebėjimas garinti iš vidaus drėgmę šią problemą (žinoma, iki tam tikros ribos) padeda išspręsti. Todėl visi rimtesni žygiui skirti batai turi savyje nors kiek membraninio audinio, iš išorės nepraleidžiančio vandens iš vidaus – ją garinančio. Kuo daugiau bato paviršiaus ploto užima šis audinys – tuo geresnėmis savybėmis garinti drėgmę batai pasižymi. Rimti gamintojai, batų gamybai naudoją pačias pažangiausias membranas, tokias kaip „Gore tex“, „Isotex“ ir kt. Verta tik priminti, kad didesnį prakaito drėkinimo efektą pajusime tik tuomet, jeigu naudosime specialias kojines, gebančias sugerti iš kojos prakaitą ir perduoti jį į išorę.

Saugumas. Bet kokiuose žygiuose jis yra svarbiausias. Visų pirma tas pasakytą apie batų padą – jis turi būti maksimaliai neslidus. Daugybę skaudžių traumų, ypač žiemos metu, įvyksta paslydus, todėl šiuolaikiniai outdoor batų padai turi specialų protektorių, mažinantį slydimą per ledą, sniegą ar drėgną paviršių. Be to yra gaminami iš specialios minkštos, gumą primenančios medžiagos, kuri savaime yra maksimaliai neslidi.

Antra – geri outdoor batai privalo maksimalia saugoti nuo kojos patempimo, t.y. sutvirtinti čiurną, kitas kojos vietas, kad judant netikėtai kryptelėjus ji neišnirtų. Tai dažniausiai pasitaikanti iškylų ar žygių trauma.

Jeigu ruošiatės daug vaikščioti per akmenis, uolas, kitus kietus paviršius, kas, pavyzdžiui, neišvengiama keliaujant po Skandinavijos šalis, kalnuotas vietoves – batas turi turėti tvirtą padą bei sustiprintą priekį, galą, kurie apsaugotų koją nuo smūgių.

„Spyruokliavimas“ ir lengvumas. Outdoor batų paskirtis yra teikti maksimalų komfortą juos dėvinčiam žmogui, kad ir kokiu keliu ar bekele ir kiek kilometrų jis eitų. Todėl šiuolaikiniai outdoor batai, pagaminti iš šiuolaikinių medžiagų yra gana lengvi, o jų daugumos jų padas turi vadinamąjį „spyruokliavimo“ efektą – padeda žmogaus kojai atsispirti nuo žemės ir palengvina ėjimą. Tą sunku aprašyti, bet kiekvienas, išbandęs kokybiškus batus tai pajuntą žengęs vos kelis žingsnius. Šis patobulinimas gamintojų buvo nusižiūrėtas iš avalynės, gaminamos profesionalai sportui ir dabar yra prieinamas kiekvienam.

Universalumas. Pastebėta, kad pirkdami outdoor tipo batus, ypač vyrai dažniausia mėgsta juos nešioti ne tik žygiuose, bet ir kas dieną, eidami į darbą ar tiesiog pasivaikščioti. Ir tai nieko nuostabaus: pavaikščiojęs su gerais outdoor batais, prie įprastų jau nebenorėsi grįžti. Geri oudoor batai, dėka drėgmės garinimo ir kitų savybių leidžia tuos pačius batus dėvėti beveik visais metų laikais, išskyrus tik pačius vasaros karščius, kada patogiau autis atvirą avalynę. Batų „šiltumą“, priklausomai nuo oro sąlygų, laba nesunku reguliuoti, velkantis skirtingos šiltumo ir storio drėgmės surinkimo savybės turinčius kojines. Tai reiškia, kad priklausomai nuo oro temperatūros keiti kojines, o ne batus!

Ilgaamžiškumas. Outdoor batai yra sukurti ne parketu vaikščioti, todėl nieko nuostabaus, kad jų atsparumas aplinkos poveikiui yra didesnis, nei paprastų batų. Tinkamai prižiūrint ir juos saugant jie gali tarnauti ne vieną sezoną. Todėl gerų batų žygiams įsigijimas – ilgalaikė investicija.

Straipsnis parengtas konsultuojantis su parduotuvių tinklo „Great Outdoors“ specialistais – Gintare Staugaityte Naumoviene ir Arminu Adakevičiumi.