Rūbų laisvalaikiui gamtoje prekyba užsiimantys specialistai pastebi, kad užėję į veiklai lauke ar žygiams (outdoor) skirtų rūbų parduotuvę, ar atsivertę analogišką prekes siūlančios elektroninės parduotuvės puslapį ir apžiūrinėdami striukes, žmonės pirmiausia puola vertinti rūbą pagal išvaizdą. antroje vietoje žiūrima į pateikiamus atsparumo vandeniui bei drėgmės garinimo iš vidaus (populiariau vadinamo „kvėpavimo“) parametrus, išreiškiamos tūkstančiais mm (3000, 5000, 10000 ir pan.). Kuo tie skaičiai didesni – tuo, manoma, rūbai yra geresni.

Daug tiesos šioje nuomone yra, bet renkantis rūbą, reikia žiūrėti ir į daugiau veiksnių nei vien į membranos parametrus.

Ne visada prasminga (ypač jei mus riboja biudžetas) pirkti didžiausią drėgmės garinimo skaičių ar atsparumą vandeniui turintį rūbą. Gal būt vietoj vieno su geriausiomis membranomis verta įsigyti du su paprastesnėmis – kaina gali būti labai panaši. O du rūbai tai ne vienas. Antra, verta pagalvoti: o gal mums apskritai tos membranos nereikia – mūsų poreikius geriau patenkina kito tipo audiniai, kurie tai pat yra kuriami ir gaminami laisvalaikiui lauke? Pabandykime įsigilinti į šiuolaikinių lauko rūbų gamybos pasaulį.

Ne membraninės striukės

Outdoor tipo striukės, ir apskritai striukės buvo ir yra gaminamos iš įvairių medžiagų. Kažkada dauguma striukių buvo gaminamos iš gryno poliesterio, nailono, polietileno ir kitų medžiagų, kurias būtų galima palyginti su polietileno plėvėle ar senos kartos gumuotais apsiaustais. Nuo vandens ir vėjo jos saugojo puikiai, tačiau dėvėti jas nesmagu, nes jos visai „nekvėpuoja“. Nors kiek daugiau pajudėjęs tuoj nemaloniai sušyli, o paskui, vėstant, pasidaro šalta.

Užtat šios striukės turi didelį privalumą, ko 100 procentų iš esmės negali garantuoti membraninės striukės – jos iš tikrųjų yra visiškai neįveikiamos jokio vėjo, lietaus ar net tiesiog vandens iš išorės. Nereikalauja ypatingos priežiūros. Be to jos yra „šiltos“ ir dažniausia – labai nebrangios.

Kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, kai nereikia judėti –plaukiame laivu, valtimi, būname gamtoje, bet labai aktyviai nejudame šis jų privalumas yra svarbiausias. Drėgmės garinimas iš vidaus šiuo atveju ne taip svarbus, nes nejudant nelabai ir sušylama. Dažnai plonos ir daug vietos neužimančios tokio tipo striukytės tarnauja kaip atsarginės, staiga užklupus lietui.

Ir atvirkščiai – sportuojant ar daug judant labai svarbu, kad rūbas kuo geriau kvėpuotų ir greičiau garintų prakaitą. Tokiu atveju nekvėpuojančių ar beveik nekvėpuojančių striukių tikrai nereiktų naudoti.

O kas geriausia garina drėgmę? Daug kam gal būt yra netikėta, tačiau geriausia garina prakaitą iš vidaus ne geriausias membranas turintis, o... apskritai jų neturintis rūbas. Tokios yra įvairios soft shell ir kitų audinių striukės. Jos ne tik gerai garina drėgmę iš vidaus, maloniai priglunda prie kūno ir yra malonios odai, tačiau netgi kažkiek nepraleidžia drėgmės iš išorės. Žinoma, tokia apsauga nuo drėgmės labai sąlyginė. Realybėje toks rūbas gali atlaikyti iki valandos lengvą dulksną, ko kartais būna per akis, vykstant, sakykim, vykstant į darbą automobiliu ar einant į parduotuvę.

Norint sustiprinti jų atsparumą lietui, tokios striukės dažnai būna paveikiamos specialiomis priemonėmis – jos turi lyg kokį „riebalinį sluoksnį“, nuo kurio vanduo nubėga. Lyg nuo vanduo nuo žąsies yra toks pasakymas, labai puikia iliustruojantis kaip tai įvyksta. Su taip „patobulintomis“ striukėmis drąsiai galima valandą, o kartais net kelias būti lietuje ir likti sausutėliam.

Beje, papildomas impregnavimas ar jo atnaujinimas yra naudojamas ir membraninėms striukėms.
Blogoji naujiena yra ta, kad su laiku, kelis ar keliolika kartų iškalbus tas sluoksnis „nusiskalbia“ Dėl įsigeriančio į audinį vandens striukė pasidaro sunkesnė, atsiranda vėsumos jausmas. Iki 70 procentų sumažėja jos drėgmės garinimo savybės. Tačiau yra ir geroji naujiena – galima atskirai nusipirkti specialią impregnavimo priemonę, kuri tą sluoksnį iškart atstato ir rūbas vėl gerai saugo nuo drėgmės.

Vis dėl to, kalbant apie ilgesnį buvimą lauke, pastaruoju metu vis labiau populiaresnės yra membranas turinčios striukės. Ir tai nenuostabu – technologijos vis toliau žengia į priekį ir geba pasiūlyti žmogui vis daugiau.

Tad pakalbėkime apie membraninius audinius. Kas yra tos membranos, kaip jo veikia ir ką mums duoda? Ir žinoma – kokias striukes ir kada rinktis

Laukite tęsinio.

Straipsnis parengtas konsultuojantis su parduotuvių tinklo „Great Outdoors“ specialistais – Gintare Staugaityte Naumoviene ir Arminu Adakevičiumi.