Vadinamųjų metinių leidimų, išduodamų žūklei neišnuomotose vandens telkiniuose pardavimai, lyginant su praeitais metais krito 6 procentais, vienos dienos leidimų į neišnuomotus – beveik 8 proc., vienos dienos leidimų į Nemuno deltos regioninį parką – 5 proc., o Meškeriotojų kortelių šlakių ir lašišų žūklei – beveik 20 procentų. Žinoma, yra ir išimčių, pavyzdžiui, vienai dieną galiojančių leidimų išnuomotose vandens telkiniuose pardavimai net keliais procentais išaugo.

Ar šis leidimų pardavimo mažėjimas yra tik vienų metų rezultatas, ar yra ilgalaikės tendencijos pradžia (Pasaulyje ir Europoje jau senokai pastebimas meškeriojimo populiarumo mažėjimas), kol kas dar sunku pasakyti. Kaip ir yra sudėtinga nustatyti, kas galėjo nulemti šiuos pokyčius. Tačiau keletą labai tikėtinų prielaidų galima įžvelgti.

Ženklų šlakių ir lašišų žūklei skirtų kortelių pardavimų mažėjimą tikriausia lėmė stipriai vėluojančia šių žuvų migracija į mūsų upes 2019 metais. Nors pirmosios iš jūros atplaukusios žuvys Nemune pasirodė anksti – net liepos mėnesį, vis dėl to pagrindinė jų banda migravo spalio pradžioje ir viduryje bei po draudimo. Todėl iki tol populiariausias rugsėjo mėnuo daugeliui meškeriotojų nebuvo sėkmingas ir dėl to jų galėjo žvejot mažiau.

Bendrų žvejybos leidimų pardavimo mažėjimą paaiškinti sunkiau. Gal būt tam galėjo turėti įtakus realios kontrolės sumažėjimas – aplinkosaugininkai prie vandens pastebimi rečiau, o kylant pragyvenimo lygiui, baudos už leidimo neturėjimą dydis ne be taip gąsdina. Vis daugiau žmonių gali sau leisti ir renkasi žvejoti užsienio šalyse, kur situacija su žuvų ištekliais yra daug geresnę.

Bet galbūt veikia ir globalesnės priežastys. Neteko matyti rimtų mokslinių tyrimų šioje srityje, tačiau ne viename užsienio straipsnyje teko skaityti, kad žvejybos populiarumo išsivysčiusiose šalyse mažėjamas dažniausia yra siejamas su kartų kaita – jaunimas pastebimai žvejoja rečiau. Šiuo atveju verčiama kaltė informacinių technologijų plėtrai, nes ypač jaunesnius žmones jos labiau sudomina ir yra paprasčiau ir greičiau pasiekiamos. Tai pat minima stipresne žvejybos pomėgio konkurencija su kitais aktyvaus laisvalaikio gamtoje būdais.

Kaip yra iš tiesų – parodys ateitis.