Tai kol kas garsiausios politinės figūros, atleistos dėl šios krizės, nusinešusios jau 1 355 gyvybes.

Atleistą Hubėjaus partijos sekretorių Jiang Chaoliangą pakeis Šanchajaus meras Ying Yongas, o Uhano partijos lyderį Ma Guoqiangą – pareigūnas iš Šandongo provincijos, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“, bet daugiau detalių nepateikė.

Jiang Chaoliangas ir Ma Guoqiangas buvo nušalinti po to, kai pirmadienį buvo atleisti du Hubėjaus aukščiausio rango sveikatos apsaugos pareigūnai, aštrėjant kritikai dėl vietos pareigūnų reakcijos į krizę ir teigiant, kad problemos mastas buvo slepiamas.

Ketvirtadienį provincija, pareigūnams pakeitus sergančių žmonių skaičiavimo tvarką, paskelbė daug didesnį patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičių, bendras infekuotųjų šalyje nuo protrūkio pradžios skaičius beveik pasiekė 60 tūkstančių. Tai dar labiau pakurstė nuogąstavimus, kad trūksta skaidrumo.

Hubėjaus pareigūnai sakė, kad koreguoja ankstesnes diagnozes ir įtraukia žmones, kuriems „kliniškai diagnozuotas“ naujo viruso infekcija. Dėl to ketvirtadienį bendras užsikrėtimo atvejų skaičius padidėjo beprecedentiškai dideliu skaičiumi – 14 840 pacientų.

Pagal naująją sistemą gydytojai gali naudotis plaučių rentgeno nuotraukomis, o ne vien laboratoriniais testais.

COVID-19 pavadintas virusas, kaip manoma, atsirado praėjusių metų pabaigoje jūros gėrybių ir egzotinių gyvūnų turguje Hubėjaus provincijos sostinėje Uhane.

Spaudimas vietos pareigūnams dėl jų numanomos nekompetencijos ypač padidėjo praėjusią savaitę mirus kinų gydytojui, kurį Uhano valdžia buvo nubaudusi už perspėjimus dėl naujojo viruso.

Uhano valdžia sausio mėnesį taip pat buvo kritikuojama už tai, kad neatšaukė metinio viešo banketo 40 tūkst. šeimų. Banketas įvyko kelios dienos prieš miesto uždarymą dėl ligos protrūkio.

Provincijoje vyksta ir kitų permainų. Uhane už pareigos nevykdymą atleistas Raudonojo Kryžiaus aukšto rango pareigūnas, kituose miestuose taip pat atleista sveikatos apsaugos pareigūnų.

Aukšto rango pareigūnas iš Pekino Chen Yixinas siunčiamas į Uhaną vadovauti epidemijos kontroliavimo darbams.