Į pasaulio čempionatą Italijos Alpių slėnyje išvykusią Lietuvos rinktinę sudaro penki vyrai ir trys moterys.

Individualiose rungtyse startuos Vytautas Strolia, Karolis Dombrovskis, Tomas Kaukėnas, Natalija Kačergina ir Gabrielė Leščinskaitė.

Vyrų estafetėje taip pat dalyvaus Linas Banys, komandos atsarginiai: Lukas Jakeliūnas ir Ana Jesipionok.

„Į čempionatą siunčiame daugiau sportininkų, kad tikrai išnaudotume visas mūsų iškovotas vietas. Jeigu paskutinę akimirką kuris nors iš pagrindinių sportininkų gautų traumą ar susirgtų, turėtume kuo pakeisti. Tikiuosi, to nenutiks ir atsarginio sportininko neprireiks“, – sakė A. Daugirdas.

Rinktinę antrus metus treniruoja baltarusis Sergejus Sakalovskis, šaudymo treneris – Ruslanas Nikitinas, gydytojas-kineziterapeutas – ukrainietis Igoris Gorobecas. Sportininkų slides ruoš Aurimas Bučelis ir baltarusis Aleksejus Jeckevičius.

„Turime ir ištikimų savanorių, kurie padeda rinktinei daugelyje pasaulio taurės etapų ir kitose varžybose: Juozas Žilys, Saulius Vinkleris. Jie yra ir mūsų padėjėjai, ir konsultantai, ir rėmėjai. Jie padeda komandai varžybų metu informuodami sportininkus apie situaciją trasoje, turi atsarginį inventorių tam atvejui, jeigu sportininkui sulūžtų lazda ar slidė. Sportininkui labai svarbu jausti, kad komandos nariai kiekvieną akimirką pasirengę padėti ir palaikyti.

Visi mūsų aptarnavimo komandos nariai turi radijo stoteles ir yra atsakingi už konkrečią sritį. Vienas seka situaciją trasoje prie monitoriaus, komentuoja varžybų dinamiką, stebi, kas vejasi, kas atsilieka ir pan. Kitas stebi sportininką šaudykloje, pagal jo šūvius siūlo koreguoti šautuvo taikiklį.

Kuo daugiau komandos narių trasoje, tuo greičiau ir efektyviau galima valdyti sportininko pasirodymą. To būtinai reikia norint sėkmingai varžytis su stipriausiais pasaulio biatlonininkais“, – varžybų specifiką aiškino A. Daugirdas.

Arūnas Daugirdas

Iš lietuvių aukščiausią poziciją pasaulio taurės varžybų įskaitoje šiuo metu užima V. Strolia (50-a vieta, 46 taškai), antras yra K. Dombrovskis (71-a vieta, 13 taškų), tik trečias – etatinis lyderis T. Kaukėnas (73-a vieta, 10 taškų).

Kiekvienas iš jų turi savų kozirių ir silpnybių.

„V. Strolia yra aukštas ir galingas, įvertinant aukštį, kuriame vyks čempionatas, jam gali būti sunkiau. Nors jo progresas ir stabilus šaudymas rodo, kad sportininkas tobulėja. Tuo metu T. Kaukėnas kaip tik gerai jaučiasi aukštikalnėse“, – vertino A. Daugirdas.

– Kaip praėjo komandos pasiruošimas pasaulio čempionatui? – „Delfi“ paklausė LBF prezidento

– Pirmą pasiruošimo dalį, iki gruodžio pabaigos, viskas vyko pagal planą, ypač vyrams. Po Naujųjų metų Lietuvoje vis dar nebuvo sniego, privalėjome kuo skubiau sportininkus siųsti į užsienį. Daugelis biatlonininkų į pasaulio čempionatą vyko tiesiai iš pasiruošimo stovyklų, beveik du mėnesius nebuvę Lietuvoje.

Tik du sportininkai dviem dienoms buvo sugrįžę. V. Stroliai gimė dukra, todėl mes sudarėme galimybę jam šią džiugią akimirką pabūti su šeima, o T. Kaukėnas atliko sveikatos patikrinimą.

Sausio mėnesį rinktinė dalyvavo trijuose pasaulio taurės etapuose, vėliau pervažiavo į Austriją ruoštis pasaulio čempionatui.

Atskirai noriu išskirti tai, kad rinktinė pagaliau turi savo nuolatinį gydytoją – I. Gorobecą iš Ukrainos. Lietuviai gydytojai nenori gyventi sportinio gyvenimo, dažnai ir ilgai būti stovyklose. Todėl pasamdėme ukrainietį, kuris puikiai atlieka savo pareigas. Gydytojas nuolat seka sportininkų sveikatos ir funkcinę būklę.

Tomas Kaukėnas, Igoris Gorobecas

Šiuolaikinis biatlonas reikalauja nuolatinio sportininkų sveikatos būklės sekimo, kad būtų galima efektyviai planuoti treniruočių procesą. Be to, pasaulio čempionatas vyks maždaug 1600 metrų aukštyje virš jūros lygio. Tai – aukštikalnės su savo ypatumais.

Antholzas-Anterselva yra viena iš aukščiausių, beveik ribinė vieta varžytis biatlonininkams. Maksimalus aukštis, kuriame gali būti rengiamos biatlono varžybos, yra 1750 m. Trasa Italijoje turbūt pati gražiausia, tačiau sportininkams – viena sunkiausių. Ypač mums, lietuviams, įpratusiems prie lygumų. Ne kiekvieno organizmas gali varžytis tokiame aukštyje.

Mūsų baigiamoji stovykla vyko 1400 m aukštyje. Per pasaulio čempionatą pasirinkome gyventi maždaug kilometro aukštyje. Sportininkai galės geriau atsigauti. Mes laikomės sporto fiziologų rekomendacijų, pamatysime, ar tai teisingas sprendimas.

Vytautas Strolia (A. Ivanovo nuotr.)

– Į kokias vietas pasaulio čempionate taikotės?

– Konkurencija didelė: vienas prašautas šūvis kainuoja maždaug 10 vietų. Bet pasiruošimas praėjo normaliai, todėl tikimės geriausių rezultatų, kokių tik esame pajėgūs pasiekti.

Būtų gerai, jeigu sportininkai finišuotų elito trisdešimtuke. Estafetėje norėtume, kad vyrų komanda finišuotų dvidešimtuke. Šių metų startai rodo, kad potencialo tikrai yra.

– Neturite nusiskundimų dėl inventoriaus?

– Gerai paruoštos slidės lemia apie ketvirtadalį sėkmės varžybose. Paruošti jas – menas. Nėra taip paprasta ir gauti gerų slidžių. Gamintojai naujausiu inventoriumi pirmiausiai aprūpina biatlono žvaigždes. Reikia nuolat bendrauti su gamintojais ir jų atstovais, kad galėtum gauti, pavyzdžiui, 10 porų naujų slidžių. Ir iš jų reikia išsirinkti pačias tinkamiausias. Kasmet tam skiriame daug laiko ir lėšų.

Šiuo metu yra berods šešios rinktinės, kurios atvyksta su slidžių serviso vilkikais. Vieno tokio automobilio kaina siekia apie 800 tūkst. eurų, neskaičiuojant pačių slidžių. Mes tokio vilkiko įsigyti negalime.

Rusijos biatlono rinktinės slidžių serviso sunkvežimis

Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos, Vokietijos ar Italijos sportininkai turi apie 20-30 porų jau atrinktų slidžių. Prieš varžybas jos testuojamos ir išrenkama „greičiausia“ pora.

Mūsų sportininkai taip pat jau turi pakankamai slidžių: lyderiai – apie 15. Bet aktuali problema yra šoviniai. Negali su treniruočių šoviniais važiuoti į varžybas. Šovinys gali turėti paklaidą iki kelių milimetrų. Tokia paklaida yra didelė įvertinant, kad šauti reikia į 4,5 cm skersmens taikinį, esantį už 50 m. Keli milimetrai gali reikšti baudos ratą ar baudos minutę.

Kiekvieną rudenį mes važiuojame į šovinių gamyklas, daug šaudome. Šovinius individualiai parenkame kiekvienam šautuvui. Visą sezoną šoviniai yra individualūs, skirti tik konkrečiam sportininkui ir konkrečiam šautuvui.

Šiuolaikiniame biatlone svarbi kiekviena detalė, klaidos kainuoja brangiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)