„Delfi“ skaitytojai pasidalijo skelbimu, esančiu Vilniaus miesto savivaldybės puslapyje, kuriame yra skelbiami aukciono būdu parduodami nekilnojamojo turto objektai.

Parduodami butai, kurių pradinė kaina yra kiek daugiau nei 38 tūkst. eurų. Butai yra Lenpjūvių skg., pačiame centre, netoli Seimo rūmų. „Delfi Būstas“ pasiteiravo savivaldybės, kodėl šių butų pradinė kaina tokia maža: nors jie ir yra prastos būklės, jie yra kone prestižinėje vietoje.

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad objektas Lentpjūvių skg. 10-3, buvo parduotas be žemės sklypo 2019 m. kovo mėn. Su kitais šio objekto savininkais savivaldybė neplanavo išpirkti neskelbiamų derybų būdu, nes savivaldybės turėto buto plotas buvo tik 26,07 kv. m. su 7,84 kv. m., o viso namo bendras plotas yra net 136,16 kv. m. bei dar buvo 8 atskiros patalpos su skirtingais savininkais.

„Ruošiant objektus pardavimui pirmame aukcione kaina nustatoma ne mažesnė nei turto vertintojų nustatyta vertė. Buto Lentpjūvių skg.10-3 turto vertintojų nustatyta vertė buvo daugiau nei 38 tūkst. Eur. 2017 m. kovo mėn. viešame el. pirmame aukcione buvo nustatyta buvo nustatyta 90 tūkst. Eur kaina, tačiau ilgainiui pirkėjams neatsirandant, kaina kas keletą el. aukcionų buvo mažinama, kol 2019 m. kovą butas buvo parduotas už daugiau nei 40 tūkst. Eur“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Tęsiama, kad savivaldybei parduodant butus ar patalpas žemės sklypas nėra priskiriamas. Tik parduodant pastatus ar pastatų dalis jiems yra priskiriami žemės sklypai ir objektai parduodami kartu su jiems priskirtais žemės sklypais.

Tiesa, savivaldybė į užklausą atsakė vasario 12 dieną (klausimai pateikti vasario 11 dieną). Tą pačią dieną skelbimas iš Vilniaus miesto savivaldybės puslapio buvo pašalintas.

Ekspertas į tokį turtą žiūri skeptiškai

„Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas, pamatęs skelbimą, teigė, kad šioje teritorijoje yra keli seni pastatai – Lenpjūvių skg. 8 ir 10. 3 butų (iš esamų 4) Lentpjūvių skr. 8 pradinė įsigijimo kaina – 70 000 eurų.

„Pastatas užima apie 8,5 arų plotą, tad, akivaizdu, jog jis yra parduodamas labai pigiai. Kita vertus, yra vienas svarbus „bet“ – ketvirtojo buto savininkas. Jeigu būsimasis pirkėjas jau turi ši butą, tai likusiųjų trijų aukcione jis, veikiausiai, nesulauks konkurentų ir turtą įsigis ypač pigiai. Jei ketvirtasis butas dar neišpirktas, gali būti daugiau dalyvių, tačiau kainos augimas bus apribotas rizika, susijusia su ketvirtuoju savininku, nes tokiais atvejais paskutinis butas būna brangiausias“, – paaiškina NT ekspertas.

Jis tęsia, kad Lentpjūvių skr. 10 sklypo situacija kiek kitokia. Kaip ir Lentpjūvių skr. 8, šis sklypas užima apie 8 arų plotą, tačiau jam stovi 2 pastatai, kuriuose yra 8 patalpos, ir iš jų parduodamos tik 1.

„Nusipirkti tik vieną butą, kuriam tektų apie 1 arą žemės ir bandyti tartis su privačiais savininkais dėl likusių septynių yra gana rizikinga. Žemė (visas sklypas) šioje vietoje, priklausomai nuo užstatymo galimybių, gali kainuoti daugiau nei 100 tūkst. eurų už arą. Kita vertus, sklypai (abiem atvejais) yra gana maži, tad būtų sudėtinga projektuoti automobilių stovėjimo aikštelę (tiek požeminę, tiek antžeminę). Pastatų architektūra taip pat būtų ribota, tad šių nedidelių sklypų kaina turėtų būti mažesnė nei minėti 100 tūkst. už arą“, – pabrėžia T. S. Kvainickas.

Nepaisant rizikų, anot pašnekovo, tikėtina, kad aukcionas dėl Lentpjūvių skr. 10 įvyks, tačiau pasiūlyta kaina neturėtų viršyti 50 000 eurų nepriklausomai nuo to, ar tai bus paskutinio (be konkurentų), ar pirmo (daug rizikų) buto pirkimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)