Senato narys M. Salvini teigia, kad potencialus jo teisinės neliečiamybės panaikinimas ir teismo procesas dėl įtariamo pagrobimo prilygsta Italijos gynybai nuo nelegalių migrantų, kuriuos opozicinių populistų lyderis kaltina nusikalstamumu ir darbo vietų atėmimu iš italų.

Senato balsavimo rezultatas turėtų būti paskelbtas trečiadienio vakarą. Kadangi M. Salvini partija ir jos sąjungininkai yra opozicijoje, siūlymas gali būti priimtas, o jam pačiam gali būti iškelta baudžiamoji byla. Nuteisimo atveju buvusiam VRM vadovui grėstų nuo pusmečio iki 15 metų laisvės atėmimo.

„Noriu didžiuotis tuo, ką padariau, laikydamas galvą iškeltą, – žurnalistams sakė M. Salvini, kol senatoriai svarstė jo likimą. – Mūsų konstitucijoje parašyta, kad ginti tėvynę Italijos piliečiams yra šventa pareiga.“

Jis pareiškė tikįs teisėjų „neutralumu“, nes „tai, ką padariau, atitiko Italijos žmonių interesus“.

M. Salvini iškėlus bet kokią baudžiamąją bylą galėtų būti pakirstos jo ambicijos artimiausioje ateityje tapti Italijos premjeru ir sugrąžinti į valdžią savo populistinę euroskeptikų partiją.

Sicilijos prokurorai buvo inicijavę tyrimą M. Salvini atžvilgiu dėl įtariamo pagrobimo, kadangi 2019 metais tuometinis ministras šešias dienas draudė išsilaipinti iš Italijos pakrančių sargybos laivo „Gregoretti“ 131 išgelbėtam migrantui.

Viduržemio jūroje kelis kartus klostėsi panašios situacijos, premjero Giuseppe Conte pirmojoje vyriausybėje VRM vadovu dirbusiam M. Salvini stojus į kovą su migrantus gelbėjančiomis organizacijomis.

Galiausiai prokurorai nutraukė bylą, tačiau kita teisminė institucija, Ministrų tribunolas, nusprendė tęsti jos nagrinėjimą.