Takeshi Kasai atkreipė dėmesį į vietinio perdavimo atvejus ir teigė, kad visos šalys regione turėtų „pasiruošti galimam dar didesniam viruso paplitimui“, teigiama PSO pareiškime.

Malaizijoje buvo paskelbta apie 18 užsikrėtimo šia liga atvejų, o kaimyniniame Singapūre – 47. Maždaug pusė šių užsikrėtimų yra vietiniai – sergantys žmonės nesilankė Kinijoje.

Vakarų Ramiojo vandenyno regiono PSO padaliniui priklauso atstovai iš 37 valstybių, įskaitant Filipinus, Kiniją, Pietų Korėją, Naująją Zelandiją ir Australiją.

Suteikė oficialų pavadinimą

PSO antradienį paskelbė, kad mirtinai pavojingas naujasis koronavirusas, kuris pirmą kartą buvo identifikuotas Kinijoje gruodžio 31 dieną, nuo šiol bus oficialiai vadinamas „Covid-19“.

„Jau turime pavadinimą šiai ligai: „Covid-19“, – Ženevoje žurnalistams sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis paaiškino, kad „co“ reiškia „korona“ (angl. „corona“), „vi“ – „virusą“, o „d“ – „ligą“ (angl. „disease“).

Pasak Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso, šis pavadinimas buvo pasirinktas siekiant išvengti konkrečių geografinių vietovių, gyvūnų rūšių ar žmonių grupių paminėjimo. Tokios yra tarptautinės rekomendacijos dėl pavadinimų suteikimo, kad būtų išvengta pasmerkimo gėdai.

Anksčiau PSO buvo suteikusi virusui laikiną „ūmios kvėpavimo takų ligos 2019-nCoV“ pavadinimą, o Kinijos Nacionalinė sveikatos komisija šią savaitę paskelbė, kad laikinai vadina ligą „naujo koronaviruso pneumonija“.

Kalbėdamas Ženevoje prasidedant tarptautinei mokslinei konferencijai dėl skiepijimo galimybių kovai su šiuo virusu, PSO vadovas taip pat sakė matantis „realų šansą“ sustabdyti ligos protrūkį.

„Nesame bejėgiai“, – sakė jis.

„Turime pasinaudoti dabartine proga stipriai smogti ir sutartinai kovoti su šiuo virusu kiekviename kampelyje. Jei ne, [užsikrėtimo] atvejų gali būti daug daugiau, o kaina gali būti daug didesnė“, – sakė jis.