„Šiuo klausimu negali būti jokių iliuzijų: nebus jokio bendro, pasaulinio ar nuolatinio lygiavertiškumo finansinių paslaugų srityje“, – sakė M. Barnier per Europos Parlamento plenarinę sesiją Prancūzijos rytiniame Strasbūro mieste.

Šis neįprastai griežtas M. Barnier pareiškimas nuskambėjo po to, kai JK iždo kancleris Sajidas Javidas antradienį pažadėjo, kad būsimas prekybos susitarimas leis sukurti finansinių paslaugų sektoriui „ilgalaikius santykius“. Tai numato jo planai, kuriuos iždo kancleris pristatys artimiausiais mėnesiais.

Pasak S. Javido, tokiu būdu bus patenkinti ilgalaikiai finansų sektoriaus poreikiai ir „garantuotas tikrumas mobiliajam verslui“.

JK po beveik pusę amžiaus trukusios narystės sausio 31-ąją paliko ES. Pereinamasis laikotarpis po „Brexito“ tęsis iki gruodžio 31 dienos.

Pereinamuoju laikotarpiu prekybos derybose su Briuseliu daug dėmesio bus skiriama Londono Sičio – vieno iš svarbiausių pasaulio finansų centrų – likimui. Tikimasi, kad ES suteiks JK galimybę patekti į Europos rinką per ribotos trukmės sandorius, vadinamus „lygiavertiškumo susitarimais“.

M. Barnier pažymėjo, kad dėl lygiavertiškumo spręs tik Briuselis, vadovaudamasis reguliariu vertinimu, ar JK finansų sektoriaus taisyklės pakankamai suderintos su ES reikalavimais.

„Išlaikysime šių priemonių kontrolę ir teisę savarankiškai priimti sprendimus“, – sakė buvęs Prancūzijos ministras.