Laidoje ULAC direktorius pabrėžė, kad gripo sezonas nesitraukia iš Lietuvos. Taip pat S.Čaplinskas pasidalijo mirtingumo statistika, kiek procentų mirė nuo SARS, MERS ir kitų ligų.

SARS mirštamumas buvo apie 10 proc. O kalbant apie koronavirusą, tai jau diagnozuotų žmonių skaičius yra arti 40 tūkst. Panašu, kad tas mirštamumas dar nepasiekė ir nepasieks SARS lygio. SARS mirštamumas buvo 10 proc., MERS 30 proc., koronaviruso 2 proc., o gripo – 30 kartų mažesnis nei koronaviruo. O atsakant į klausimą, ko labiau bijoti, manau, kad kiekvienam žmogui svarbi yra jo liga, jo artimųjų sveikata. Peršalimo sezonas iš Lietuvos nesitraukia: gripo tikrai reikia saugotis“, – atsakė S.Čaplinskas.

Niekam jau nėra paslaptis, kad viena iš priemonių, kurių dėl koronaviruso ėmėsi Kinija, yra miestų izoliavimas. Pasak profesoriaus, tai gera priemonė, tačiau, kaip jau buvo minėjęs, pavėluota.

„Medicinine prasme – vienareikšmiškai gera priemonė (izoliavimas). Kitas dalykas yra tas, kad Kinija pavėlavo, ką jau sakiau ne tik savo feisbuko paskyroje, bet ir žiniasklaidoje, kad vis tik Kinija tris savaites slėpė, kai jau buvo aišku, kai jau vienas medikas, kuris, deja, jau mirė, buvo netgi nubaustas ir areštuotas už tai, kad jis iš karto perspėjo, kad atsirado patogenas, kuris gali pridaryti daug problemų.

Jeigu tai būtų buvę padaryta iš karto, galbūt būtų buvusi kitokia situacija. Nuo to laiko, kai jau tapo aišku ir kada buvo paskelbtas karantinas, penki milijonai kiniečių iš Uhano miesto išvažiavo atostogų. Kitas dalykas – man būtų sunku įsivaizduoti, kaip tokios karantino priemonės galėtų būti taikomos Europoje, bet medicinine prasme tokioje griežtoje šalyje kaip Kinija, žinoma, kad tai veiksminga priemonės. Žinoma, svarbu dar ir tai, kaip toje šalyje jaučiasi žmonės. O jeigu kalbant apie tai, kad vis tik nėra skiepų, tai moksliniai tyrimai rodo, kad skiepų efektyvumas gali būti nuo 10 iki 60 proc.“, – kalbėjo ULAC direktorius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Brigita Rašimaitė laidoje paminėjo, kad atskirti gripą ir peršalimą labai sunku.

„Skiriasi simptomai ir viruso sukėlėjai. Gripą sukelia gripo virusas. Dažniausiai sunkesni susirgimai būna gripo, būtent tie simptomai yra labiau išreikšti, nei peršalimo, nes peršalimas būna lengvesnės formos. Taip pat ligos pradžia būna labai staigi“, – tikino specialistė.

Anot S.Čaplinsko, ne ką mažiau sunku atskirti ir gripą nuo koronaviruso.

„Peršalimą sukelia apie 200 įvairių virusų, tame tarpe ir nuo 5 iki 30 proc. galbūt koronavirusai, kurie plačiai cirkuliuoja tarp gyvūnų ir žmonių. Čia ir yra bėda, kad atskirti gripą nuo koronaviruso pačioje pradžioje gali būti labai sudėtinga, nes simptomai gali būti tokie patys, o temperatūra ne pas visus žmones gali būti taip aiškiai išreikšta. Prie koronaviruso, kai jis jau yra labiau pažengęs, atsiranda dusulys. Labai svarbu, kad mes pasirūpintume savo sveikata, nes gripo komlikacijos yra labai pavojingos. Kita vertus, jeigu ir toliau tęsis perlenkta baimė, jei kiekvieną kartą peršalę, galvosime, kad čia galbūt yra koronavirusas arba gripas, vėlgi tai gali būti negerai, nes kai tikrai tai bus, galbūt tada nebesureaguosime taip greitai“, – sakė pašnekovas.

Taip pat, jo teigimu, yra labai svarbu nešioti kaukes, nepaisant to, kad jos ir nėra šimtu procentų veiksminga apsauga.

„Kodėl Kinijoje taip svarbu, kad žmonės nešiotų kaukes? Nes neaišku, kuris žmogus gali būti sergantis. O tuomet ir tas sergantis žmogus bus užsidėjęs kaukę ir neplatins toliau ligos. Lietuvoje turėsime apgaulingą įspūdį, jeigu galvosime, kad jeigu užsidėjau kaukę, tai jau esu saugus. Nieko panašaus, nes sveikam žmogui to gali neužtekti. O jeigu keliaujame, be higienos priemonių, reikia nepamiršti vartoti tik gerai termiškai apdorotą maistą“, – apibendrino S.Čaplinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)