Mitas: kuo dažniau plauni galvą, tuo ji labiau riebaluojasi

Statusas: analizuojamas (nei paneigtas, nei patvirtintas).

Sunku aptikti pakankamą kiekį mokslinių patvirtinimų, kad šis mitas tėra žmonių išsigalvojimas. Tačiau ir negalime teigti, jog tai – visiška tiesa. Ką apie šį teiginį kalba chemikai, kuriantys kosmetikos priemones, bei dermatologai? Visi patvirtina – kas per daug, tas tikrai nesveika. Ką reiškia per daug ir per dažnai?

Pradžiai prisiminkime, kaip mes renkamės šampūnus. drėkinamasis, dažytiems plaukams, atkuriamasis, riebiai galvos odai ir t. t., ir pan. Labai dažnai šias priemones perkate ne pagal jų pirminę, bet antrines funkcijas. Primenu, jog pirminė šampūno funkcija yra plauti galvos odą ir plauką nuo perteklinio sebumo ir susikaupusių nešvarumų. Viršuje išvardyti pirminiais pasirinkimo kriterijais tapusios funkcijos iš tikrųjų yra tik galimai pridėtinės šampūno vertės.

Ne kartą esu girdėjusi pasakymą „pirmą kartą plaudami šampūnu nuplauname nešvarumus, o jau antrą šampūnas atskleidžia savo visas gerąsias savybes, pvz., maitinimo“. Man, kaip kosmetikos gamybos verslo atstovei, iškart kilo klausimas, kaip tie chemikai sugeba užkoduoti šampūną, kad jis skirtingai veiktų skirtingų paspaudimų metu. Iš kur tas šampūnas toks protingas, kad jis supranta, kelintą kartą jis ant žmogaus plauko. Žinoma, ironizuoju, bet supraskime, kad koks jau tas šampūnas yra, toks jis yra. Ar pirmą, ar antra kartą uždedamas ant plauko – pagrindinis jo tikslas nuplauti. Skirtumas tik vienas – kaip jis tai daro.

Taigi, yra šampūnų, kurie mūsų, kosmetikos gamintojų, neformalia kalba dažnai vadinami tuščiais. Jų sudėtyje yra tiesiog plaunamosios medžiagos ir jokių kitų papildomų plauką puoselėjančių ar labiau apsaugančių medžiagų neaptiksi. Yra ir mūsų vadinamieji praturtinti šampūnai, kurių sudėtyse integruojamos, pvz., drėkinamosios arba maitinamosios medžiagos, ir t.t. Taigi, dėl to jūs ir matote tokį gausų šampūnų pasirinkimą prekybos vietose.

Kaip bebūtų, vis tik per dažnai pamirštame, kad šampūno esminė funkcija – plauti ir kad ir kokių medžiagų savyje turėtų, jis nėra nei kaukė, nei kondicionierius. Odos specialistai sutinka, jog per dažnas odos veikimas plaunamosiomis medžiagomis gali sudirginti mūsų galvos odą. Na, o kokią reakciją pateiks sudirginta oda – labai individualu ir priklauso nuo kiekvieno žmogaus odos tipo, pvz., sausos odos savininkai gali pradėti skųstis ne tik pleiskanomis, bet ir, pvz., padidėjusiu odos riebalavimusi, kas sukels vadinamąjį greitai besiriebaluojančių plaukų efektą. Tuo tarpu kalbant apie patį plauką, per dažnas jo veikimas bet kokiomis plaunamosiomis medžiagos ir dar, pvz., kartu su karštu vandeniu, gali prisidėti prie papildomo jo sausinimo, o tai reiškia, kad plaukas praras spindesį, bus linkęs greitai veltis, o kirpėjas pasiūlys jūsų plaukus tiesiog patrumpinti.

Kiekvienas iš mūsų turime labai individualiai įvertinti, koks plaukų plovimo dažnis mums nesukelia nepageidaujamų pojūčių. Plauti plaukus būtina, tačiau kaip dažnai – geriausiai Jums atsakys jūsų pačių plaukai ir oda. Taigi, drąsiai paeksperimentuokite – pabandykite įvairesnius plovimo dažnius. Jeigu iki šiol plaudavote kiekvieną dieną, pabandykite kas antrą. Gal net nežinojote, kad jūsų plaukams to pakanka. Sutaupysite ne tik šampūno, bet ir galbūt dar pagerinsite plaukų būklę. Kiek kartų plauti plaukus šampūnu vieno plovimo metu, taip pat turite nuspręsti kiekvieną kartą kruopščiai įvertinę savo plaukų būklę. Jeigu jūsų plaukai buvo veikiami plaukų formavimosi priemonėmis (pvz., lakai, geliai ir pan.), buvote galimai labiau užterštame ore, pastebėjote intensyvų plaukų susiriebalavimą ir pan. Tokiu atveju dažnai prireikia galvą trinkti net kelis kartus to paties plovimo metu.

Svarbus ir naudojamos priemonės kiekis. Tai priklauso ne tik nuo šampūno konsistencijos, bet ir plaukų kiekio ant galvos. Taigi, ir vėl ta pati situacija – nėra vieno universalaus kiekio, pvz., naudokite 2–3 paspaudimus ar priemonės lašelius. Tai labai individualu. Kaip bebūtų, šampūną rekomenduojama dėti, paskirstyti tik ant plaukų šaknų, tuo tarpu vadinamajam laisvam plaukų galui pakaks priemonės tiek, kiek jos nuvarva su vandeniu. Šis įprotis padės sumažinti riziką, jog laisvas plauko galas pradės sausėti nuo per dažno jo veikimo plaunamosiomis medžiagomis.

O kaip dėl putojimo? Ne kartą teko girdėti: „šampūno dedu tiek, kad gerai užputotų“. Putojimas tikrai nebūtinai yra susijęs su šampūno valymo geba. Dauguma šampūnų savo sudėtyje tiesiog turi putojimą gerinančių medžiagų, kurios padeda į vandenį įterpti oro burbuliukus, kurių pagalba ir susidaro puta.

Plaukų plovimo metu susidariusi puta padeda lengviau paskirstyti plaunančias medžiagas (detergentus) ant skalpo odos ir plauko, tačiau su pačiu plaukų plovimu neturi nieko bendro. Taigi, putojimas nėra kriterijus, pagal kurį turite vertinti šampūno funkcijas, nes ir neputojanti priemonė gali atlikti visas jos komunikuojamas funkcijas.

Rezultatas:

Turime suprasti, kad šis mitas ar, tiksliau sakant, teiginys negali nulemti drastiškų jūsų veiksmų, kurie, ne paslaptis, bet jau pastebimi tarp vartotojų. Galvos, tiesiogine ta žodžio prasme, pradedamos plauti stipriai per retai, per ilgai paliekant nešvarumus tiek ant galvos odos, tiek ant paties plauko, plovimui pasitelkiamos pačios įdomiausios priemonės, pvz., actas, soda ir pan. Aš jau nekalbu apie tai, jog visa tai viešinama ir skatinama sekti šiuo pavyzdžiu.

Pati dažnai kartoju, jog viskas labai individualu, taigi jeigu pasirinktos priemonės tenkina pačius – puiku, tačiau jeigu norite, kad jūsų pavyzdžiu sektų ir kiti, būkite labai atsakingi ir prieš tai labai įvertinkite galimus padarinius. Nes turbūt tikrai ne jūs padėsite gydyti dėl tokių savivaliavimų atsiradusius netikėtus odos dermatitus ar paguosite, kai išsausintus ir netinkamai prižiūrėtus plaukus reikės tiesiog nukirpti. Kviečiu kosmetikos priemones naudoti labai atsakingai ir primenu, kad kas per daug – tas niekada nebuvo gerai. Taigi, plaukite galvas tiek kartų, kad jaustumėte odos komfortą, džiaugtumėtės gražiu vaizdu, o higienos atžvilgiu negrįžtumėte į akmens amžių ir utelių susirgimai netaptų vėl norma.

Pastebėjimas:

Negaliu sutikti su komentarais „mano močiutė plovė plaukus kiaušiniu ir viskas buvo puiku“. Primenu, kad mūsų močiutės gyveno jei ne nuostabia gamta apsuptuose kaimuose, tai bent mažiau užterštuose miestuose. Ir gyvenimo tempas buvo kitoks, ir karvės pienas buvo tikresnis. Deja, taip nutiko, kad mūsų plaukai auga kiek kitokiomis sąlygomis, tad ir jų priežiūra turi būti atitinkama. Tuo pačiu atsakau ir tiems, kas sako, jog „plaunu galvą itin dažnai ir vienu metu bent kelis kartus su šampūnu – juk galvai masažo per daug nebus“. Jei darysite masažą su šampūnu, deja, bus. Kodėl? Kviečiu pradėti skaityti šį tekstą nuo pradžių.

Justė Pinkevičienė, asmeninio archyvo nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)