Naktį į vasario 8-ąją įsismarkavę išpuoliai – viena rimčiausių per daugelį metų etninio smurto apraiškų Žamybylo srityje, esančioje už maždaug 130 kilometrų į vakarus nuo Kazachstano prekybos sostine laikomos Almatos, rašo rferl.org.

Regiono gubernatorius, besibaimindamas, kad smurtiniai išpuoliai gali dar labiau sustiprėti, vasario 8-osios vakarą paskelbė nepaprastąją padėtį.

Neaišku, kas įžiebė smurto apraiškas ir paskatino tarpusavyje susikirsti etninius kazachus ir dunganus – kinų kilmės musulmonų grupę.

Keletas su RFE/RL besikalbėjusių kazachų pasakojo, kad abiejų grupių tarpusavio santykius temdė senos nuoskaudos, daugiausia susijusios su kazachų apmaudu dėl dunganų grupės sėkmės verslo ir prekybos srityse.

Dunganai sudaro didžiąją gyventojų dalį Masanči – labiausiai smurto paliestame kaime. Dunganų šeimų rankose yra ir didžioji dalis vietos verslo.

Apie naktinius susidūrimus pranešė ir keletas kitų nuošalių kaimų.

Kazachstano teisėsauga vasario 8-ąją į šias vietoves išsiuntė riaušių policijos pareigūnus – tai įvyko prabėgus kelioms valandoms po naktinių susirėmimų. Regione dirbantys RFE/RL korespondentai pranešė apie palei kelius išsirikiavusias ilgas policijos pareigūnų su skydais ir lazdomis eiles.

Vidaus reikalų ministras Erlanas Turgymbajevas teigia, kad susidūrimuose sužeista mažiausiai 40 žmonių, mažiausiai 47 sulaikyti ar suimti.

Kiek vėliau vasario 8-ąją prie policijos užkardų susibūrė daugiausia kazachų vyrai, raginantys paleisti sulaikytuosius. Ši grupė vėliau išsiskirstė, pareigūnams pranešus, kad 47 sulaikyti žmonės paleisti Kordaj kaime, esančiame už maždaug 50 kilometrų į vakarus nuo Masanči. Abu miesteliai yra netoli Kirgizstano sienos.

Masanchi per neramumus nusiaubta ar padegta daug parduotuvių ir kitų pastatų.

Šiame kaime ir kitose vietovėse darbavosi ugniagesiai, gesinę rusenančias nuolaužas ir griuvėsius.

Chalima Iserova, į šeštąją dešimtį įkopusi dunganų kilmės Masanči gyventoja, pasakoja, kad naktinio smurto protrūkio metu buvo nužudytas jos brolis.

„Bausti reikia ne mus, o tuos, kurie atsakingi už šiuos nusikaltimus“, – RFE/RL sakė moteris.

Vasario 8-ąją prie sienos su Kirgizstanu nusidriekė daugiausia etninių dunganų eilė, o kitoje sienos pusėje dunganai atvykstančius pasitiko su maistu ir siūlė medicininę pagalbą.

Pranešta, kad Kirgizstane medicininės pagalbos prireikė beveik 20 žmonių, mažiausiai du buvo nugabenti gydytis į Kirgizijos sostinės ligoninę Biškeką.

Kazachas sunkvežimio vairuotojas Charsanas Subachunovas visai šalia sienos su Kazachstanu esančio Kirgizijos miestelio Tokmako ligoninėje pasakojo, kad prieš smurto protrūkį ėmė sklisti gandai, nors ir nebuvo aišku, kas nutiks.

„Aš baiminausi. Nerimavau dėl savo šeimos saugumo. Mes tarsi sargybiniai gynėme artimuosius. Kažkas skleidžia melagingas naujienas – jomis patikėję žmonės buvo suklaidinti, nekalti žmonės nukentėjo“, – aiškino Ch. Subachunovas.