A. Kramp-Karrenbauer pasitraukia į blausiai apšviestą vestibiulio pakraštį su savo patarėjais ir netrukus, nors vakarėlis tebesitęsia, ji jau kyla laiptais.

Tai jau yra įprasta jos, kaip krikščionių demokratų sąjungos (KDS) vadovės, neryžtingam vadovavimui: nervinga, tarsi ne savo lėkštėje, atsiskyrusi, siekianti svarbumo pripažinimo. Būtent tokį įspūdį ji paliko Hamburge šių metų sausį, kai sukvietė savo partijos bendražygius. Kaip ir šią savaitę, kai vietinis KDS skyrius pasinaudojo kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) parama, kad būtų išrinktas žemės premjeras buvusiuose komunistiniuose rytuose.
Šis naujausias gėdingas fiasko buvo, pasak kanclerės Angelos Merkel, „neatleistinas“. Ir jis gali tapti skaudžia rykšte A. Kramp-Karrenbauer.

Yra daugiau ženklų, rodančių, kad ji praranda savo partijos kontrolę. Po penkių valandų iki pat penktadienio ankstaus ryto trukusio susirinkimo jai nepavyko įtikinti vietos Tiuringijos skyriaus palaikyti naujų rinkimų regione idėją, kaip būdą užmiršti senas klaidas ir atversti naują puslapį. Daugelis KDS žemės atstovų baiminasi, jog gali prarasti savo vietas per naujus rinkimus, ir mieliau sutiktų ieškoti sprendimų vadovaujant dabartiniam įstatymų leidžiamajam organui.

KDS pirmininko pavaduotojas Arminas Laschetas pažėrė kritikos A. Kramp-Karrenbauer, dažnai vadinamai AKK, pareikšdamas, esą ji turėjo numatyti krizę Tiuringijoje.

„Aišku, kad niekas nepadėjo, viskas bergždžiai, – per ARD televiziją kalbėjo A. Laschetas. – Ši katastrofa neturėjo įvykti.“

Per keturiolika mėnesių, kai ji perėmė KDS vadovės postą iš savo ankstesnės mentorės, moteris, žinoma dar kaip AKK, ištvėrė visą seriją išsišokimų ir nepagrįstų juokelių, visomis išgalėmis stengdamasi nubrėžti savo pozicijas. Trumpalaikis aljansas tarp KDS ir prieš imigrantus kovojančios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) Tiuringijos žemės įstatymų leidžiamajame organe, ko gero, buvo jos didžiausias pažeminimas.

A. Kramp-Karrenbauer

Jos partijos ir konkurentų protesto protrūkis trečiadienio pavakare A. Kramp-Karrenbauer užklupo netikėtai, skrendant į Strasbūrą; be to, jai niekaip nepavyko susisiekti telefonu su žemės lyderiu Miku Mohringu. Susidarė įspūdis, kad partija tampa nekontroliuojama.

Po viešo įtakingų KDS figūrų išpuolio A. Kramp-Karrenbauer penktadienį turėjo susitikti su partijos vadovybe Berlyne aptarti galimų padarinių, o šeštadienį – dalyvauti derybose su KDS koalicijos partnere, socialdemokratų partija, kuri buvo pasipiktinusi dėl incidento.

Teoriškai A Kramp-Karrenbauer vis dar turi persvarą kovoje dėl KDS kandidato į kanclerio postą, vykstančioje iki kitų metų, kai iš pareigų pasitrauks Angela Merkel. Kaip partijos lyderė, ji gali rinktis, kas kovos rinkimuose.

„Aš esu tas žmogus, kuris yra atsakingas už viso šio proceso stūmimą į priekį, - sakė ji interviu „Bloomberg Television“ Davose šių metų sausį. – Aš šiam tikslui skiriu didžiausią dėmesį.“

Pravirkdyta A. Merkel

Praktiškai, KDS būstinės, esančios Berlyne, pareigūnai vis labiau nerimauja, jog jų lyderė nebus perspektyvi kandidatė, sakė vienas šaltinis, susipažinęs su pareigūnų nuotaikomis. Jeigu ji nuspręs, kad visos pastangos galiausiai pasibaigs neatitaisoma politine žala, ji gali savo noru trauktis iš kovos.

Pastarasis KDS vadovas, nusprendęs nedalyvauti rinkimuose, buvo pati Angela Merkel. 2002 metais ji nuvyko į Bavariją pasiūlyti kandidatuoti tuometiniam žemės premjerui Edmundui Stoiberiui. Galiausiai ji atsigavo po pralaimėjimo ir laimėjo kitus ketverius rinkimus. Bet, pasak vieno šaltinio, gerai susipažinusio su to meto įvykiais, kanclerė, išvykdama iš susitikimo su E. Stoiberiu savo tarnybiniu automobiliu, ūmai pratrūko ir apsipylė ašaromis.

A. Kramp-Karrenbauer pagrindinė problema yra apklausos. Kaip parodė naujausia visuomeninio transliuotojo ARD atlikta apklausa, tik 19 proc. respondentų laiko ją tinkama kandidate. Ir tokie rezultatai – po didžiulių pastangų pagerinti savo įvaizdį.

A. Kramp-Karrenbauer ir A. Merkel

Jos sprendimas tapti gynybos ministre liepos mėnesį buvo plačiai interpretuojamas, kaip pastangos sustiprinti savo įvaizdį per žiniasklaidą. Nuo tada ji tapo dažniau matoma, – fotografuojama su kariais Afganistane ar Malyje, atstovaujanti Vokietijai NATO. Bet apklausos vargiai pakeitė kryptį.
KDS būstinėje baiminamasi, kad rinkėjams ji tiesiog nepatinka, sakė vienas pareigūnas.

Žlugęs perversmas

A. Merkel taip pat kiek atvėso savo kadaise globojamos protežė atžvilgiu, sakė vienas partijos pareigūnas, susipažinęs su jos nuomone.

A. Kramp-Karrenbauer buvo kanclerės pasirinkimas ieškant savo, kaip partijos vadovės, įpėdinio. Bet kai jaunesnė moteris susidūrė su sunkumais per pirmuosius savo mėnesius poste, ši pamėgino priversti A. Merkel perduoti jai ir kanclerio postą. Bandymas perimti valdžią žlugo, ir A. Kramp-Karrenbauer prarado savo svarbiausią rėmėją.

A. Merkel nebando pakenkti A. Kramp-Karrenbauer, sakė pareigūnas, bet ji ir nedarys nieko, kad jai padėtų.

Iš tikrųjų, kai A. Merkel skrido oficialaus vizito į Jungtines Valstijas pernai rugsėjį, paskutinę minutę gynybos ministrei neatsirado vietos kanclerės vyriausybiniame lėktuve ir ši buvo priversta savarankiškai skristi į susitikimą su gynybos sekretoriumi Marku Esperiu.

A. Kramp-Karrenbauer daro viską, kad galėtų išvengti dar vieno konflikto su kanclere. Jos patarėjai ragina ją laikytis kitokios linijos nei A. Merkel dėl pensijų reformos ir aiškiai apibrėžti savo poziciją, bet partijos vadovė nusprendė verčiau tylėti, teigė vienas pareigūnas, susipažinęs su situacija.

Tuo tarpu A. Lanchetas nėra vienintelis iškeliantis save kaip kandidatą, tuo atveju, jeigu ji galiausiai nutartų pasitraukti iš rinkimų kovos.

Buvęs įtakingos frakcijos lyderis Friedrichas Merzas, konservatorių favoritas, šių metų kovą palieka savo pareigas investicijų valdymo korporacijoje „BlackRock Inc.“, ketindamas susitelkti ties savo, kaip politiko, karjera. Jensas Spahans, 39-erių metų sveikatos ministras, taip pat laukia patogios progos. Abu juos A. Kramp-Karrenbauer nugalėjo, kai laimėjo partijos vadovo postą 2018 metais.
Markusas Soederis, KDS Bavarijos grupės lyderis, nustelbė A. Kramp-Karrenbauer per partijos konferenciją, vykusią gruodį, ir dabar yra vertinamas kaip dar vienas jos varžovas.

Visi jie atidžiai stebi, kiek išsišokimų savo atžvilgiu partijos lyderė yra dar pasiruošusi iškęsti.