Naudodamiesi 2019 m. Sodros duomenimis sudėliojome ūkio šakų, kurių atstovės samdo daugiausiai darbuotojų atskiruose Lietuvos rajonuose ir miestuose, sąrašą. Lyginome, kiek viena ar kita veikla užsiimančių įmonių ar įstaigų viename ar kitame regione samdo žmonių ir kiek dirbančių asmenų iš viso yra vienoje ar kitoje savivaldybėje. Kuo didesnę dalį rajono gyventojų samdo viena ar kita ūkio šaka, tuo didesnė jos įtaka ir parama vietos bendruomenei ir ekonomikai.

Turėdami darbą, uždirbdami atlyginimą, vietos gyventojai gali daugiau pinigų palikti rajono ar miesto kultūros, laisvalaikio ar maitinimo įstaigose, paslaugas teikiančiose kompanijose. Vienos ar kitos ūkio šakos nuopolis gali sukelti problemų ir regiono, kur ji dominuoja, ekonomikai. Paaiškėjo, kad iš viso egzistuoja 10 ūkio šakų, kurių indėlis į regiono, kuriame jos registruotos, ekonomiką, didžiausias. Daug kur tai daugiausia komercines struktūras jungiantys ekonomikos sektoriai, tačiau pozicijos stiprios ir tų ūkio šakų, kur dominuoja valstybės išlaikomos įstaigos.

Gautus duomenis sujungėme su informacija apie tai, kuriai politinei partijai ar judėjimui priklausė vieno ar kito rajono ar miesto galva. Pateikiame 2015–2019 m. kadencijos duomenis, kadangi 2019 m. išrinkta valdžia didelės įtakos vienos ar kitos ūkio šakos populiarumui savo regione padaryti tikriausiai dar nespėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)