Lagamino užtrauktukas pilnai užsidaro, pasas delne, nuotykiai prasideda. Pro oro uosto langą įdėmiai stebi pildomą lėktuvo degalų baką, vėliau autobuso, taksi, ir tu jau prabangiame viešbutyje tropikuose su vaizdu į jūrą. Pusryčiams maisto limito nėra, juk viskas įskaičiuota, tad kas nepatiko, skanauji kitą įdomybę.

Nesuki galvos. Juk atostogos.

Stovi eilėje prie „ikoniškojo“ objekto nuotraukai, spaudžiamas įvairiakalbių asmenukių (ang. selfie) lazdų, kitaip niekas nepatikės, kad ten buvai, dar nusiperki suvenyrinį magnetuką, dar antpirštį močiutei, ir net neatkreipi dėmesio, kad pardavėjas nemoka padėkoti už pirkinį vietine kalba. Aplankai dar kelis „must see“ (liet. privaloma pamatyti) vietas ir grįžęs namo jautiesi pažinęs vietinius šalies ypatumus, o į „ar patiko?“ klausimus atsakai remdamasis įspūdžiais, kurie buvo kruopščiai suplanuoti patyrusių kelionių gidų.

Tvariojo turizmo sąvoka kasdien sulaukia vis daugiau Google paieškos rezultatų, kuomet susimąstome, kokį pėdsaką paliekame svečioje šalyje atostogų metu. Dauguma apie tai nė nepagalvojame, nes nuvykus į kitą šalį matome kaip būtinybę įsiamžinti prie legendinės arkos, paveikslo ar fontano, įsigyti suvenyrą, apsistoti būste, kuriame vaizdas pro langą vertas draugams pavydą keliančio įrašo Instragrame, aplankyti visą sąrašą vietovių, ir pavalgyti. Realybėje suvokiame, kad prie legendinio objekto tūno beribė eilė, suvenyrą (pagamintą Kinijoje) parduoda nelegalus trečios šalies pilietis, apsistojame milijonus „vartančio“ verslininko užgaidoje, kurio nelegali statyba blokuoja vietinių gyventojų teisę į vaizdą, o valgome tik tradicinių patiekalų imitaciją, nes net neįsivaizduojame, kur galėtume rasti tikrojo skonio autentiško patiekalo gamybos specialistą.

Pirmiausia, paklauskime savęs, kokia yra turizmo svarba bei kam ji daro įtaką?
K. Horoman

Prie Jūsų pamąstymų leiskite pridurti, kad ši industrija yra atsakinga už besivystančių šalių pagrindinį pajamų šaltinį ir vien faktas, kad 2030 metais numatoma 1,8 milijardų migruojančių turistų, verčia susimąstyti, ką galėtume pakeisti, kad darytume teigiamą poveikį šaliai ir jos ekonomikai. Deja, iš pažiūros smagios ir nekaltos kelionės, kurias gaubia grubus turizmo industrijos šydas, atsigręžia ir į ketvirtą pagal svarbą sąraše – Europos oro užterštumo problemą. Ar žinojai, kad viena naktis viešbutyje sukuria 30kg anglies dioksido (CO2) atmosferoje?

Tad kiek tvarūs turistai esame mes? Pradėti mokytis jais būti ir šviesti kitus galime pradėti nuo paprastų sprendimų prieš imantis planuoti sekančią kelionę.

Keli patarimai pirmiems žingsneliams:

· Jei tik įmanoma, rinkitės kelionę traukiniu vietoje skrydžio lėktuvu. Traukinys išskiria apie 10 kartų mažiau taršos nei lėktuvas.

· Rinkitės ekologišką apgyvendinimą per ecobnb.com arba būkite sąmoningi rinkdamiesi airbnb.com ar viešbutį.

· Pažinkite naujas vietas važiuodami dviračiu arba viešuoju transportu. Jei tenka rinktis nuomojamą automobilį, pirmenybę teikite elektra varomajam arba hibrido tipui.

· Valgykite organišką maistą ir paremkite vietinius verslus.

Kuprinės užtrauktukas pilnai užsidaro, pasas delne, nuotykiai prasideda. Pro stoties langą stebi elektra varomą traukinį, kuris pasiruošęs nugabenti į kelionės tikslą, vėliau važiuodamas dviračiu stabteli prie kiekvieno dėmesį patraukusio objekto, gali grįžti ir antrąkart, juk nei eilių, nei ekskursinio spaudimo, nei skubos nėra, tad jauti planavimo laisvę ir tikrąjį svečios šalies skonį. Kalbant apie skonį, apsistojęs autentiškame ir vietine istorija alsuojančiame būste skanauji pastarosios egzotiškos žemės sunokintą vaisių, o kaip prisiminimą ar lauktuvių namo parveži rankų darbo, unikalų meno kūrinį, kuris niekad neprilygs tąkart pirktam antpirščiui močiutei iš trečios šalies piliečio. Na, o įspūdžiai? Atsakykite Jūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)