Problemų kyla ne tik tada, kai keliaujantys pėsčiomis atšvaitus palieka namuose, bet ir tais atvejais, kai atšvaitas būna užvyniotas ant rankinuko ar kuprinės rankenos ir yra praktiškai nematomas. „Po pažastimi“ pakištas atšvaitas neatliks savo funkcijos ir nepadės vairuotojams pėsčio žmogaus pastebėti anksčiau. Vairuotojai neslepia, kad akimirkos, kai tenka staiga stabdyti ir spėlioti, ar pavyks nepartrenkti žmogaus, prilygsta kone košmarui.

„Mielas pėsčiasis, jei jau nesaugai savo sveikatos ir gyvybės, nes tau atšvaito nereikia, tai pagalvok apie tą vairuotoją, kuris visą gyvenimą gyvens su kaltės jausmu užmušęs žmogų. Būkim atsakingi vieni kitų atžvilgiu“, – viename socialiniame tinkle su tokia situacija susidūrusi rašė vairuotoja Kamilė.

Ne turėti, o dėvėti

Svarbu prisiminti, kad atšvaitai skirti ne tam, jog būtų patenkintas reikalavimas, esą tamsoje reikia juos turėti. Kelių eismo taisyklės (KET) numato, kad tamsiu paros metu keliaujantys pėstieji, dviratininkai ir vadeliotojai privalo ne tik turėti, tačiau ir dėvėti atšvaitą taip, kad jis būtų matomas.

Numatyta, jog pėstieji atšvaitus turėtų užsidėti ant dešinės rankos ties alkūne bei ant dešinės kojos žemiau kelio. Jei naudojami pakabinami atšvaitai, jie turėtų būti prisegti automobilio žibintų aukštyje ir kabėti taip, kad jų judesio amplitudė nebūtų varžoma. Žmogus turėtų eiti šaligatviais arba pėsčiųjų takais, o kur jų nėra, kelkraščiu, prieš automobilių judėjimo kryptį.

Dviratininkai turėtų nepamiršti dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais bei pasirūpinti, kad priekyje šviestų baltos, o gale raudonos spalvos žibintai. Šie eismo dalyviai turėtų judėti dviračių takais, o kur jų nėra, dešiniąja eismo juosta, kuo arčiau važiuojamosios dalies krašto.

Patikrinkite kokybę

Tie, kurie atšvaitus dėvi, tačiau tuos pačius naudoja jau gana ilgą laiką, turėtų atkreipti dėmesį, ar jie nėra susidėvėję ir ar nereikia jų pakeisti naujais. Nusidėvėję atšvaitai gali neatspindėti šviesos arba tai daryti nekokybiškai. Tiesa, perkant naujus atšvaitus taip pat svarbu atkreipti dėmesį į kokybę ir įsitikinti, kad jie yra sertifikuoti, o taip pat – išties atspindi šviesą. Paprasčiausia tuo įsitikinti tamsioje aplinkoje pašvietus į atšvaitą ir patikrinus, ar jis išties atlieka savo funkciją.

Neretai žmonės pasakoja, kad atšvaito nedėvi, nes pėsčiomis beveik nevaikšto. Tačiau reikėtų nepamiršti, jog gali tekti pasivaikščioti visiškai neplanuotai, todėl atšvaitu vis vien derėtų pasirūpinti.

Jei patekote į situaciją, kai neplanuotai į namus reikės grįžti vėliau ir teks tą daryti pėsčiomis, galite pasinaudoti žibintuvėliu. Dauguma šiuolaikinių telefonų žibintuvėlio funkciją. Net ir neturint atšvaitų, tokia priemonė gali padėti atkreipti vairuotojų dėmesį ir įspėti, kad kelkraštyje yra žmogus.

Žinoma, reikėtų nepamiršti, jog žibintuvėlis tik skleidžia, tačiau neatspindi šviesos, o ir šviečia tik viena kryptimi, todėl kita kryptimi važiuojantys vairuotojai jūsų vis vien gali nepastebėti. Dėl šios priežasties ypač svarbu, kad kelkraščiu einantys pėstieji eitų prieš automobilių važiavimo kryptį.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)