„Swedbank AB“ valdyba siekia nusiųsti aiškią žinią, jog bankas, tiriamas dėl pinigų plovimo, negali skirti premijų savo aukščiausio rango darbuotojams, kad ir kiek nusipelnę jie buvo banko verslui. Todėl jis stabdo mokėjimus pagal dvi premijų programas 170 aukšto rango vadovams.

„Pinigų plovimo krizė pakenkė pasitikėjimui banku, – elektroniniam laiške rašo „Swedbank“ atstovė spaudai Unni Jerndal. – Valdyba nori atkreipti dėmesį, kad visi vyresnieji vadovai dalijasi atsakomybe už visapusišką reikalavimų vykdymą.“

Stokholme įsikūręs bankas, kuris dominuoja Baltijos šalių regiono finansų rinkose, yra tiriamas Europoje ir Jungtinėse Valstijose, po Švedijos visuomeninio transliuotojo pranešimų, esą per jį į Vakarus judėjo iki 155 mlrd. dolerių galimai nešvarių pinigų. Investuotojai, sužinoję apie įtarimus praėjusių metų pradžioje, spruko, ir „Swedbank“ rinkos vertė kone per kelias savaites sunyko beveik trečdaliu.

Nuo tada „Swedbank“ mėgina susigrąžinti pasitikėjimą. Jis atleido keletą aukšto rango vadovų, vienaip ar kitaip susijusių su skandalu, įskaitant vykdomąją direktorę, vadovavusią „Swedbank“ veiklai Baltijos šalyse. Bankas taip pat atsisveikino su „Swedbank“ valdybos pirmininku. Tuo pat metu vadovybė skyrė didžiules lėšų sumas vidaus kontrolei. Naujasis „Swedbank“ vykdomasis direktorius Jensas Henrikssonas sausio 28 dieną pranešė, kad bankas įšaldo sąskaitas klientų, kurie negali paaiškinti savo finansinių sandorių.

Po pranešimų apie ketvirtojo ketvirčio rezultatus J. Henrikssonas žurnalistams sakė, kad sprendimas sustabdyti premijų mokėjimą smogs kai kuriems bankininkams, kurie „galbūt neturi nieko bendra su tuo“. Bet, pasak jo, „būti „Swedbank“ vyresniuoju vadovu reiškia, jog privalai prisiimti atsakomybę už bendrą situaciją“.

J. Henrikssonas, kuris prie „Swedbank“ komandos prisijungė pernai spalį, prieš tai vadovavęs didžiausiai Švedijos draudimo bendrovei, nebus iš tų, kurie pajus tokios sprendimo padarinius. Pagal naujojo vykdomojo direktoriaus įdarbinimo sąlygas „nėra numatytos jokios kintamosios kompensacijos“, teigė „Swedbank“. (Daugiau informacijos apie naujojo vadovo atlyginimo paketą bus pateikta, kai vasario 19 dieną bankas paskelbs savo išsamią metinę ataskaitą, informavo „Swedbank“).

Švedijos ir Estijos vadovybė kovo mėnesį turi paskelbti savo tyrimų „Swedbank“ atžvilgiu išvadas. Maždaug tuo pat metu „Swedbank“ planuoja paskelbti savo paties atliekamo tyrimo rezultatus. Bankas taip pat pasamdė advokatą iš JAV.

„Swedbank“ yra vienas iš kelių Šiaurės Europos šalių bankų, kurių vardą pastaraisiais metais teršia pinigų plovimo skandalai. Didžiausias skandalas sudrebino „Danske Bank A/S“. Didžiausias Danijos kreditorius 2018 metų pabaigoje pripažino, kad dėl jo nesugebėjimo deramai patikrinti ne rezidentų sąskaitas Estijoje didelė dalis iš maždaug 220 mlrd. dolerių srautų yra įtartina ir galėjo būti išplauta.

Tai tikrais vertinimais, baudos tiek „Danske“, tiek „Swedbank“ bankams gali siekti milijardus dolerių. J. Henrikssono teigimu, jo vadovaujamas bankas turi išteklių sumokėti galimas Švedijos ir Estijos padaliniams skirtas baudas. Jis net pažadėjo laikytis 50 proc. dividendų nuo pelno politikos ir prisiėmė įsipareigojimus įgyvendinti taupymo tikslus, nepaisant išlaidų, susijusių su kaltinimais pinigų plovimu ir šios problemos sprendimu.

„Swedbank“ paskaičiavimais, valdybai nusprendus sustabdyti premijų mokėjimą, bankas sutaupys 13 mln. kronų (1,35 mln. JAV dolerių), 30 proc. sumažindamas bendrą sumą, skiriamą kintamajam atlygiui.

„Swedbank“ turi dvi programas, per kurias jis skiria kintamąjį atlygį. Bendroji programa („Eken“) yra taikoma daugumai darbuotojų, tuo tarpu specialistai ir aukštesnės grandies vadovai gauna premijas per IP, individualią programą, skelbiama banko tinklalapyje. Pagal šias programas grynieji pinigai ir akcijos išmokami tiek atidėjimo, tiek neatidėjimo pagrindu.

Anot „Swedbank“, jis nestabdys mokėjimo premijų, į kurias aukštesnės grandies vadovai turi teisę pagal ankstesnes programas. 2018 metais 638 vadinamieji didelę riziką prisiimantys darbuotojai gavo 124 mln. Švedijos kronų kintamojo atlygio, įskaitant atidėtus grynųjų pinigų ir akcijų paskirstymus.