Piktavaliai pasistengė: šunims pagamino 10 mirtinų maisto porcijų

Fabijoniškių mikrorajono gyventojai žalios mėsos kukulius su žiurkių nuodais viduje aptiko prie Fabijoniškių žiedo, šunų aikštelėje. Sužinojusi apie pavojingą radinį, vilnietė Neringa Sevostjanova suskubo įspėti vilniečius socialiniuose tinkluose, jos perspėjimas greitai išplito.

„Svarbu įspėti kuo daugiau žmonių, kad būtų atsargūs vedžiodami savo augintinius. Nuodus aptikau ne aš, o prieš mane buvusi aptvarėlyje moteris su vokiečių aviganiu. Ji sakė, kad visada apžiūri aikštelę prieš eidama į vidų su augintiniu“, – DELFI pasakojo Neringa.

Šunims skirtą užnuodytą maistą pastebėjusi moteris viso suskaičiavo 10 kumščio dydžio mėsos kukulių. Praskyrus juos per pusę, viduje rado žiurkių nuodų.

„Ji įspėjo mus iškart. Kadangi neturėjo feisbuko, paprašė manęs, kad paskelbčiau. Žmonės turi būti atsargūs vedžiodami šunis. Labai sunku įsivaizduoti, kas ir kodėl galėjo taip pasielgti, nes išmėtyti kukuliai buvo ne kieme prie gyvenamų namų, o būtent šunų aikštelėje“, – stebisi moteris.

Reaguodama į paviešintą situaciją, į žurnalistus kreipėsi Fabijoniškių gyventoja Vilija, kuri įtaria šunų nuodijimo priežastį.

„Gyvenu toje vietoje, tai nuo vasaros aplinkinių daugiabučių gyventojai kenčia. Kažkuris gyventojas kiekvieną dieną 5 val. ryto išveda savo šunį pasivaikščioti. Ir visą tą laiką, apie pusvalandį, visi likę gyventojai girdi to šuns nuolatinį lojimą. Dar žiema, bet lojimas kuo puikiausiai girdimas per uždarytus langus. Vasaros net nelaukiu, nes tada iš viso atrodys, kad tas šuo prie pat lovos loja. Daug žmonių aplinkui laiko šunis, bet tokio nuolatinio pastovaus lojimo nebuvo. Man net žadintuvo nebereikia: atsibundu kiekvieną rytą 5 val. ir klausausi šio šuns lojimo. Dar labai stebiuosi, kad kažkas to anksčiau nepadarė“, – teigia moteris.

Nors pavojingą radinį aptikusi vilnietė visus pastebėtus mėsos kukulius surinko ir išmetė, ji neabejoja, kad tokie atvejai gali pasikartoti. Kadangi perspėjimais apie nuodijamus šunis vilniečiai dalinasi dažnai, šunų šeimininkai sostinėje negali atsikvėpti ir yra priversti nuolat tikrinti aplinką, kurioje vedžioja augintinius.

Augintinės netekęs vyras stebisi, kodėl nuodai prieinami visiems

Žiniasklaidoje dažnai mirga liūdnos istorijos apie nunuodytus augintinius – nors vienus veterinarijos gydytojai spėja išgelbėti, kitiems keturkojams padėti jau būna per vėlu.

Neseniai aprašėme vilniečio Liudviko Launikonio tragediją – Santariškių mikrorajone vedžiojama ir žiurkių nuodų aptikusi jo augintinė Panama neišgyveno. Iškart po lemtingo pasivaikščiojimo mieste, augintinės būklė staigiai blogėjo, o veterinarijos gydytojai, deja, bet jau nebegalėjo padėti merdinčiam gyvūnui.
Nuodai pražudė augintinę Panamą

Augintinės netekęs vyras svarsto, jog nuodų neprofesionalams pardavimo apribojimas sumažintų tokio žiauraus elgesio mastą. „Liūdime ir norime, kad būtų pradėta diskusija dėl žiurkių nuodų pardavimo neprofesionalams Lietuvoje uždraudimo. Šiuo metu nuodų už labai mažą kainą gali nusipirkti bet kas. Neprofesionalams paspendus spąstus, graužikai dažnai pabėga, miršta ir tampa lengvu grobiu šunims, katėms ar laukinei gyvūnijai.

Nuodų simptomus atpažinti yra ypač sunku, nes šuo gali vemti ir be kraujo, o jų mirtinas poveikis gali nužudyti augintinius per 2–3 dienas. Augintinis miršta žiauria mirtimi, kraujuodamas iš burnos bei nosies. Manau, kad kiekvienas šuns šeimininkas pritars, kad tokie nuodai ir neatsakingas jų naudojimas nužudo ne „gyvūną“, o šeimos narį“, – tąkart pasakojo L. Launikonis.

Veterinarijos gydytojai perspėja: tokiems gyvūnams reikalinga skubi pagalba

Anksčiau kalbinta Vilniuje visą parą veikiančios veterinarijos klinikos „Greitoji žirafa“ gydytoja Rita Notkuvienė pabrėžė, jog graužikų nuodais apsinuodijusiems gyvūnams visuomet yra reikalinga skubi pagalba.

Įtariant, kad augintinis galėjo suėsti bent truputį nuodingos medžiagos, visuomet svarbu kreiptis į veterinarijos gydytojus.

„Jeigu žinote, kada šuo turėjo kontaktą su nuodais – kuo skubiau vimdykite gyvūną. Jei apsinuodijo katinas, namų sąlygomis vimdyti nerekomenduojame. Į veterinarijos kliniką rekomenduojame kreiptis iš karto, jei žinote, kad augintinis rado nuodų, net jei ir pavyko išvimdyti šunį namuose.

Taip pat visuomet rekomenduojame kreiptis atsiradus pirmiems negalavimo simptomams, nelaukti kelias dienas ir nesitikėti, kad praeis savaime. Dažnai pasitaikantys simptomai yra silpnumas, vangumas, apsunkintas kvėpavimas, kosulys su krauju arba be kraujo, pašviesėję arba pakraujavę dantenos, lengvai atsirandančios kraujosrūvos odoje. Retesniais apsinuodijimo žiurknuodžiais atvejais, atsiranda vėmimas, viduriavimas su krauju. Simptomai gali išryškėti 5 dienų bėgyje po nuodų suvartojimo, o laiku nesikreipus į veterinarijos kliniką prasideda vidinis kraujavimas, kuris dažnai baigiasi augintinio netektimi“, – aiškina veterinarijos gydytoja.