Vilnietis Tomas aiškina, kad grybą primenantį darinį aptiko Molėtų rajone, pievoje prie kūdros.

„Palietus, jis toks minkštas kaip drebutis, kaip želė gabaliukai“, – stebisi vyras, pasidalinęs neįprasto „grybo“ nuotraukomis ir vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip priliestas darinys ima drebėti.

Atpažįstant šį darinį, pagalbos paprašėme Gamtos tyrimų centro specialistų. Peržvelgęs vilniečio Tomo darytas nuotraukas, Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius patikino, jog nuotraukose – ne grybas. Vis dėlto, įvardinti, kas tai – keblu, mat keistoji želė lietuviško vardo neturi.

„Tokie dariniai, ypatingai randami šalia vandens telkinių, nėra labai reti ir žinomi nuo seno. Internete galima aptikti jų nuotraukų ir aprašus, kur jie angliškai yra vadinami star jelly. Yra ne viena teorija, kas tai galėtų būti, bet viena iš realiausių ir kai kuriais radimų atvejais patvirtinta, kad tai – varlių lytinių liaukų, kiaušidžių, sekretas“, – aiškina mikologas.


J. Kasparavičiaus teigimu, nuotraukoje matomi iki galo nesusiformavę kurkulai, kurie, reaguodami su vandeniu išbrinksta ir virsta drebučių ar želatinos konsistencijos netaisyklingos formos gumulėliais.

„Varlių ir, ypatingai, rupūžių kiaušinėliai yra nuodingi, ir plėšrūs paukščiai ar žinduoliai juos atryja. Kitaip tariant, greičiausiai tai yra išvamos. Nežinau, kada tiksliai skaitytojas juos rado, bet manau, kad šią žiemą įvairūs plėšrūnai tikrai turėjo galimybių paskanauti varlių su tam tikromis pasekmėmis“, – teigia J. Kasparavičius.