Laidoje „DELFI diena“ premjero patarėjas tikino, kad apie S.Skvernelio žmonos įsidarbinimą sužinojo tada, kai tie duomenys ir tapo vieši.

„Aš manau, kad ir žurnalistai, ir patarėjai tai sužinojo pakankamai įprastu keliu, kai viešai apie tai pranešė pats premjeras užpildydamas arba papildydamas savo viešųjų ir privačių interesų deklaraciją. Jis tai padarė antradienį, tada aš ir sužinojau.

Tai yra istorija, kuri yra susijusi su premjero šeima, yra daug asmeninės informacijos, nežinau, kiek ja būtina dalintis, bet klausimas paprastas – pats įsidarbinimo faktas nėra niekuo išskirtinis, tačiau visada buvo aišku, ir žmogui, dirbančiam su komunikacija, kad tai sukels daug aistrų. Tai nėra „Orlen“ tiesiogiai, tai yra dukterinė įmonė, kuri valdo degalines. Premjero žmona yra tiesiog finansų analitikė, tai yra labai panašios pareigos į tas, kurios buvo „Swedbank“. Kaip suprantu, ir sąlygos labai panašios – nieko labai išskirtinio, bet pats faktas sukelia daug triukšmo“, – laidoje sakė patarėjas.

Jis taip pat laidoje pabrėžė, kad tai ne pirmoji komunikacinė klaida.

„Aš matau ne pirmą komunikacinę problemą, kuri atsiranda“, – sakė jis. „Akivaizdu, kad visada geriausia išvengti bet kokių dviprasmybių. Kita vertus, aš puikiai suprantu, jeigu ministras pirmininkas sako, kad tai yra žmonos pasirinkimas ir jis jį gerbia, matyt, jis irgi pasveria visas rizikas, įstatymo reikalavimus. Tik vienintelis aiškus dalykas, kad šiuo atveju daug buvo įvairių spekuliacijų. Šiuo atveju akivaizdu yra viena, kad jeigu tavo sutuoktinė dirba kad ir dukterinėje įmonėje, su visais klausimais, kurie yra susiję su šia bendrove, reikės elgtis labai atsargiai ir delikačiai, o premjerui nusišalinti.“

Transparency International Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas DELFI laidoje taip pat pabrėžė, kad aukšto rango pareigūnui labai svarbu nepadaryti klaidos.

„Aš manau, kad premjerui, kaip ir bet kurio aukšto rango politikui, bus svarbu nepadaryti klaidos. Labai sunku iš šalies vertinti, bet galbūt iš tikrųjų viskas buvo pamatuota, pasvarstyta, bet regimybės prasme tai, ko gero, daugeliui gali atrodyti dviprasmiškai.

Sergejus Muravjovas

Jau daug laiko kalbame apie galimas „Orlen“ sąsajas su premjero komanda, aptarinėjami įvairiausi sprendimai. Žinome tas sąsajas, kai kalbame apie kitus verslus ir politikus, kontekstas yra labai jautrus. Bus labai įdomu, kaip premjerui seksis laikytis įstatymų ir sugebės iškart pranešti apie galimą interesų konfliktą. Bus įdomu, kaip veiks šis mechanizmas“, – sakė S.Muravjovas.

MRU politologas Vytautas Dumbliauskas sakė, jog, jo nuomone, visas dabartinis skandalas atrodo labai jau dirbtinai.

„Man tai labai jaučiasi toks dirbtinumas, sukeltas ažiotažas, kuris yra šiek tiek dirbtinokas – ir jūsų žmona dirba, ir kitų žmonių, ir mano. Žmona turi teisę dirbti, man atrodo, kad čia yra labiau susiję su ta neišspręsta „keliuko problema“, yra neatsakytų klausimų, VTEK dar nepasakė savo nuomonės. Galbūt jeigu šis reikalas būtų išspręstas, tuomet būtų mažesnis ažiotažas“, – sakė politologas.

Vytautas Dumbliauskas

„Bet kuri įmonė, kurioje būtų įsidarbinusi premjero žmona, ji iš karto pakliūtų į žiniasklaidos akiratį, iš karto prisiimtų politines rizikas“, – laidoje taip pat pripažino S.Malinauskas.

DELFI primena, kad deklaracijoje S. Skvernelės darbovietė nurodyta su klaida – „Orlean Baltics retail“, tačiau pagal įmonės kodą matyti, kad tai „Orlen Baltics retail“.