Užfiksuotus taršos atvejus tirs žurnalistai

Imtis projekto sumanyta stebint pastaruoju metu Lietuvą sudrebinusius taršos skandalus ir didžiulį visuomenės susirūpinimą juos supančia aplinka. Vienas iš idėjos iniciatorių Jonas Gilys tikisi, kad taršos žemėlapis ne tik leis stebėti bendrą šalies situaciją, bet ir prisidės prie pokyčių.

„Matome, kokie įvykiai pastaruoju metu Lietuvoje vyksta ir kaip visuomenei rūpi, kas vyksta jų šalyje. Pastebėję taršą, žmonės aktyviai kreipiasi į DELFI žurnalistus, todėl sugalvojome sukurti atskirą platformą, leidžiančią stebėti bendrą taršos vaizdą Lietuvoje, registruoti tokius atvejus ir stebėti progresą, kas daroma kiekvienos problemos atveju“, – aiškina J. Gilys.

Tiesa, taršos žemėlapis – tik pirmas projekto etapas, kuris ilgainiui vis labiau prisidės prie reikšmingų pokyčių. Prisidėti prie iniciatyvos ir ją paremti bus kviečiami socialiai atsakingi verslininkai, o gautos lėšos bus skiriamos aplinkai draugiškiems darbams – ežerų įžuvinimui, miškų atsodinimui, parkų tvarkymui.

Kviečia nelikti abejingais: tik taip išsivaduosime nuo taršos

Stebėdamas audringas žmonių reakcijas į ankstesnius taršos atvejus Lietuvoje, J. Gilys neabejoja žmonių pilietiškumu pranešant apie matomą gamtos taršą.

„Pastarosiomis savaitėmis visuomenė įrodė, kad jai ne vis vien, kas ir kaip teršia gamtą. Mums rūpi mūsų aplinka, todėl tikimės visuomenės aktyvumo registruojant įvykius, o sau prisiimame pareigą viešinti, nagrinėti, tirti, klausinėti institucijų, ką jos padarė vienu ar kitu atveju. Jei būsime aktyvūs, situacija šalyje pagerės“, – tiki J. Gilys.

Žemėlapyje užfiksuoti taršos atvejį galima keliais mygtukų paspaudimais. Nurodyti tikslią vietą, įvardinti taršą ir atsiųsti nuotrauką užtruks vos minutę. Žemėlapio platformoje taip pat rasite naujausius straipsnius, susijusius su DELFI skaitytojų užfiksuotais taršos atvejais bei jų sprendimo eigą. Žemėlapį rasite ČIA.

Visuomenininkai ir organizacijos, norinčios tapti šio projekto dalimi, gali kreiptis el. paštu grynas@grynas.lt