– Pataisykite, jeigu klystu, bet, kiek žinau, botulino toksinas buvo išrastas ne raukšlėms.

– Botulino toksinas buvo pradėtas naudoti medicinoje prieš 40 metų, tiksliau – 1977 metais, kai vienam amerikiečių gydytojui kilo mintis panaudoti šį vaistą žvairumo gydymui. Žvairumas buvo gydomas įvairiais chirurginiais metodais, jie nelabai pasiteisindavo, todėl reikėjo ieškoti metodų mažiau invazyvių metodų. Palaipsniui jis imtas naudoti akių ligų gydyme ir pastebėta, kad turi šalutinį efektą – išlygina raukšles. Taip botulino toksinas atsirado estetinėje medicinoje.

– Moterys dažnai sako „jau aš tai nieko nesidarysiu“. Prisipažinkite, ar daug moterų varsto jūsų klinikos duris tik dėl botulino toksino injekcijų?

– Visame pasaulyje tai dažniausiai atliekama procedūra tarp chirurginių ir nechirurginių procedūrų. Tiek vyrams, tiek moterims.

– O vyrų ar daug apsilanko?

– Lietuva konservatyvesnė šalis, tad tai retesnis atvejis. Tačiau savo pacientų tarpe turiu ir vyrų, jų daugėja.

– Ar botulino toksinas naudojamas tik raukšlėms, ar ir kitoms estetinėms problemoms mažinti?

– Yra priimtos indikacijos. Kalbant apie estetines indikacijas – veido srityje tai būtų tarpuakio srities raukšlės (pykčio raukšlės), horizontalios kaktos raukšlės ir raukšlės prie šoninių akių kampų. Gydymas dar yra naudojamas padidinto prakaitavimo atveju, pavyzdžiui, pažastų, delnų ir padų sritims.

Jonas Drąsutis

– Dėl prakaitavimo – jei susileidžiame botulino toksiną į pažastis, prakaitas turi išeiti per kažkurią kitą sritį.

– Žinoma, kad turi. Bet įsivaizduokite – vyras turi eiti į dalykinį susitikimą, užsisega baltinius, o pažastys šlapios. Ir estetinis vaizdas nemalonus, ir žmogui nepatogu. Botulino toksinas išsprendžia lokalios srities problemą, bet prakaitas tikrai išsiskirs per kažkur kitur.

– Kaip manote, kodėl botulino toksino injekcijos turi neigiamą atspalvį mūsų visuomenėje?

– Manau, daug dalykų ateina iš nežinojimo. Žmonės nežino, kad tai – vaistinis preparatas. Esant migreniniams skausmas botulino toksinas irgi pagalbininkas – po veido injekcijų aprimsta migreniniai skausmai.

– Kokių keisčiausių mitų esate girdėjęs?

– Vienas iš pagrindinių mitų, kuriuos tenka girdėti – kad po botulino toksino injekcijų veidas tampa tarsi negyvas, be mimikos. Viskas priklauso nuo procedūros atlikimo technikos ir taip, tokį rezultatą galima pasiekti, bet procedūrą atliekant saikingai, galima pasiekti labai natūralų vaizdą. Manau, daugelio žmonių pažįstami ar draugai atlieka šią procedūrą mažesniais ar didesniais kiekiais, bet kiti to net nežino.

– Ar esate girdėjęs kalbų, kad botulino toksino injekcijos – nuodas?

– Botulino toksinas iš esmės ir yra nuodas, bet estetikoje jis yra naudojamas tokiomis mažomis mikrodozėmis, kad tas nuodas tampa vaistu. Jei žmogus nenori leistis nuodų, tuomet visi vaistai taip pat gali būti nuodai, reikėtų nevartoti ir vaistų.

– Kiek laiko trunka botulino toksino poveikis?

– Tipinis atsakymas – individualiai. Visi mes esame skirtingi ir botulino toksino gamintojai atlieka įvairius tyrimus, kuriais bando nusakyti veikimo trukmę. O tai – nuo poros iki dešimties mėnesių. Vidurkis, grubiai, apie keturi-penki mėnesiai, po to poveikis silpnėja. Leisti botulino toksiną galima ne dažniau nei kas tris, keturis mėnesius.

Vis dėlto, viskas priklauso nuo suleidžiamo kiekio. Mes nebūtinai turime leisti gamintojo nurodytą kiekį – norint pasiekti švelnesnį estetinį efektą, galime leisti botulino mažiau. Taip galbūt nėra pasiekiamas maksimalus rezultatas, bet vaizdas natūralesnis.

Jonas Drąsutis

– Kokios yra standartinės kainos?

– Veidas skirstomas į tris estetines zonas: tarpuakis, kakta, zona prie akių. Kainos svyruoja nuo 80 iki 120 eurų, tikriausiai, priklausomai nuo klinikos. O Lietuva tokia šalis, kur visi pasiūlys kuo mažesnę, akcijiškesnę kainą.

– Koks žadamas botulino toksino injekcijų rezultatas? Lūkesčiai kartais būna dideli – viena injekcija ir raukšlės kaip nebūta.

– Gal raukšlės ir nebūta, bet tik laikinai. Botulino toksinas sumažins raumens tonusą tam tikroje veido srityje, raumuo atsipalaiduos ir oda virš raumens šiek tiek išsilygins. Botulino toksino tikslas – gilią raukšlę paversti švelnia raukšle, o švelnią – panaikinti.

Ar visuomet pasiekti maksimalių rezultatų, priklauso nuo botulino toksino kiekio. Suleisime mažai, turėsime mažiau atpalaiduotą, tačiau vis dar veikiantį raumenį, o žmogus vis dar turės šiokią tokią mimiką. Suleisime daugiau – turėsite geresnį rezultatą, tačiau mažiau arba išvis neveikiantį raumenį. Šioje vietoje turite kažką laimite, kažką pralaimite, turite rinktis.

– Nuo kokio amžiaus galima atlikti tokias injekcijas?

– Daug ką Lietuvoje galima atlikti nuo pilnametystės, klausimas tik, ar to reikia atlikti? Visi supranta, kad aštuoniolikos metų žmogus teisiškai yra subrendęs. Tačiau ar kažkas jam yra negerai su senėjimo požymiais? Tikrai ne.

Tačiau nuo kokių 25-26 metų visai logiška pradėti atkreipti į save dėmesį. Tokiame amžiuje prasideda pirmieji senėjimo požymiai, žinoma, jie yra labai neryškūs, tačiau botulino toksinas nėra leidžiamas tada, kai jau turime susiformavusias raukšles – jis leidžiamas prevenciškai, užkertant kelią raukšlėms formuotis.

Visą interviu išvysite laidos „Stiliaus DNR“ vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)