ELTA išplatintoje žinutėje buvo rašoma, jog Uhano universiteto Renminbi ligoninės ekspertai tokias išvadas su kolegomis iš Kinijos mokslų akademijos Uhano virusologijos instituto paskelbė ištyrę sergančių asmenų išmatų mėginius ir tiesiosios žarnos tepinėlius.

Kaip rašo ELTA, anot agentūros „Xinhua“, daug užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu kamuoja viduriavimas, o ne pakilusi temperatūra ar kiti tipiški virusinių ligų požymiai. Pasak medikų, dėl viduriavimo viruso perdavimas fekaliniu – oraliniu būdu palengvėja, ypač, jeigu tinkamai neplaunamos rankos ir nėra higieniškų tualetų. Kai kuriose Kinijos dalyse iki šiol daug kur įrengtos viešosios tupimosios išvietės.

Pasak ULAC direktoriaus S. Čaplinsko, jei tokia žinia pasitvirtintų, iš Azijos atvežti ir termiškai neapdoroti produktai tikrai galėtų sukelti pavojų sveikatai.

„Vengti atvežto iš Kinijos maisto tikrai nevertėtų, tačiau svarbu valgyti tik gerai termiškai apdorotą maistą, taip pat dažnai plauti rankas. Be to, tai gera proga priminti žmonėms ir apie kitas ligas, pavyzdžiui, hepatitą A. Jo protrūkis Europoje buvo sukeltas dėl saulėje džiovintų pomidorų“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Saulius Čaplinskas

Vis dėlto, pasak pašnekovo, reikia prisiminti šią savaitę įvykusią situaciją, kai serganti koronavirusu mama pagimdė visiškai sveiką vaiką. Tai reiškia, kad ši liga nebuvo perduota nei per kraują, nei gimdymo metu.

„Didelė koronaviruso problema yra tai, kad jis plinta oro lašaliniu būdu. Todėl itin svarbu yra laikytis čiaudėjimo, kosėjimo ir rankų higienos. Blogiausia, kad šis virusas gali būti be simptomų arba lengvai išreikštos formos. Žinoma, kuo toliau, tuo daugiau žinių gauname ir viskas tampa aiškiau, tačiau šiuo metu svarbiausia yra neleisti šiam virusui išplisti labai plačiai. Tiek Kinijoje, tiek pasaulyje. Virusui išplitus gali būti užsikrėtę daug žmonių, kurie nė nepajaus simptomų, bet užkrės kitus. Taip liga visame pasaulyje bus labai ilgai nesustabdyta. Kaip seksis užkirsti jai kelią – šiuo metu dar labai sunku pasakyti“, – sakė ULAC direktorius.

Gripas pavojingesnis?

Pasaulio dėmesį prikausčius koronavirusui, gripo sezonas Lietuvoje įgauna pagreitį. Vis dėlto ir pastarosios ligos tikrai nevertėtų pamiršti.

„Kalbant apie tai, kad galbūt šiam virusui skiriama per daug dėmesio ir galbūt netgi gripas yra pavojingesnis nei koronavirusas, visų pirma reikia suprasti, kad žmogui svarbiausia liga yra ta, kuria jis pats serga. Tačiau, jei pažiūrėsime į skaičius, pamatysime, jog iš pat pradžių, kai koronaviruso diagnozuoti buvo tik keli atvejai, statistiškai mirtingumas buvo tikrai didelis, siekė net 10 proc., – sakė S. Čaplinskas.

– Šiuo metu koronaviruso mirtingumas yra apie 2 proc. SARS mirtingumas buvo 10 proc., ebolos nuo 80 iki 90 proc. Statistika skelbia, kad JAV nuo šiuo metu siaučiančio sezoninio gripo mirė 10 tūkstančių žmonių, o mirtingumas siekia 8 proc. Vienas žmogus, sergantis koronavirusu, užkrečia 1-1,5 žmones, o ligonis, sergantis sezoniniu gripu, statistiškai užkrečia 4 žmones.“

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), remiantis Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro (ECDC) duomenimis, gyvūnai yra viruso infekcijos rezervuaras, t.y. virusai cirkuliuoja tarp gyvūnų. Tačiau naujasis koronavirusas (2019-nCoV) pakito ir prisitaikė plisti tarp žmonių.

Naujasis koronavirusas virusas (2019-nCoV) perduodamas oro-lašeliniu keliu, su kvėpavimo takų sekretų lašeliais, ypač kai asmuo kosti ar čiaudi. Todėl ypač svarbu yra rankų higiena bei kosėjimo ir čiaudėjimo higiena. Vis dėlto, kol kas nėra pakankamai duomenų, ar virusas išsiskiria su išmatomis ar šlapimu.

Pagrindinės rekomenduojamos prevencinės priemonės:

- dažnai plauti rankas su muilu, dezinfekuoti jas rankų dezinfektantais ar alkoholio pagrindu pagamintomis servetėlėmis;
- kosint ir čiaudint uždengti burną ir nosį sulenkta alkūne ar servetėle, kurią panaudojus reikia nedelsiant išmesti ir nusiplauti rankas;
- vengti kontakto su visais, kurie karščiuoja, kosėja, sloguoja;
- be būtino reikalo nevykti į Kiniją

ECDC sveikatos priežiūros darbuotojams rekomenduoja apsaugos priemones, skirtas apsisaugoti nuo lašeliais plintančių ligų: chirurginės kaukės, akiniai, chalatas ir kt.

Remiantis antradienį ryte paskelbtais duomenimis, Kinijoje užfiksuoti 20 438 patvirtinti koronaviruso atvejai – 3 235 atvejais, arba 18 proc., daugiau, palyginti su pirmadieniu. Šalyje nuo naujojo viruso mirė jau 425 žmonės – 65 naujos aukos skaičiuojant nuo sekmadienio.

Už Kinijos ribų virusas plinta gerokai lėčiau, tačiau žinomi daugiau nei 185 atvejai daugiau nei 20 šalių ir teritorijų. Nuo epidemijos pradžios nežemyninėje Kinijoje mirė du žmonės. Vienas – Filipinuose, kitas – pusiau autonominiame Honkonge. Skelbiama, jog antradienį mirė 39-erių metų amžiaus Honkongo gyventojas, kuris praėjusį mėnesį buvo nuvykęs į Uhaną.

Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas – požymiai panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams.

Grįžtantiems iš Kinijos asmenims, kuriems pasireiškė kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į gydytoją (ne vykti tiesiogiai, o informuoti jį telefonu apie pasireiškusius simptomus bei buvusias keliones, vykdyti tolimesnius gydytojo nurodymus), o kelionės orlaiviu metu – informuoti lėktuvo įgulą.

Kam didžiausia rizika?

Koronavirusai, tokie kaip 2019-nCoV, ypač pavojingi silpnesnę imuninę sistemą turintiems asmenims, pavyzdžiui, mažiems vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Kol kas vakcinos, galinčios apsaugoti žmones nuo šio viruso, nėra.

Pareigūnai teigia, kad viruso protrūkio šaltinis Vuhane – turgus, kur prekiaujama jūros gėrybėmis ir žuvimi, ten gyvena tokie gyvūnai kaip vilkai ir civetos. Kinijos valdžią sausio 1-ąją nurodė turgų uždaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)