Kokia gi ta pamoka, paklaustumėte? Tai metų metus kartojamas ir tarytum Tėve mūsų atmintyje turėjęs įstrigti patarimas – gerbiami svečiai, atsižvelkite į renginio kvietime nurodytą aprangos kodą.

Nors dalis apdovanojimų ceremonijoje pasirodžiusių svečių iš tiesų paisė organizatorių padiktuoto „black tie“ (liet. „juodasis kaklaraištis“) aprangos kodo, būta ir tokių, kurie nusprendė nepersipuošti ir prie fotografų sienelės pozavo su gerokai kuklesne kokteiline apranga arba anaiptol – itin ekspresyviais ir kūną apnuoginančiais apdarais.

Mados žinovės M. Palaikytės teiravomės, ar kuo skiriasi du populiariausi Lietuvos pramogų pasaulio renginių aprangos kodai – kokteilis ir „juodasis kaklaraištis“ – ir ar nusižengimas aprangos kodui – klaida, o gal savotiška saviraiškos priemonė?

– M.A.M.A. apdovanojimų ceremonija tapo puikiu pavyzdžiu, kad vis dar neatsižvelgiame į diktuojamus aprangos kodus. Kodėl šios pamokos niekaip neišmokstame?

– Šiuolaikiniame pasaulyje, o ypač pramogų, verslo, meno ir kitų kūrybinių industrijų terpėje, tikrai yra vis daugiau laisvės saviraiškai ir taisyklių laužymui. Tad tiek tarptautiniuose muzikos apdovanojimuose, tiek Lietuvoje ant raudonojo kilimo matome visko: įspūdingų, drąsių, kūrybiškų aprangos sprendimų, tačiau taip pat gausybę ekscentriškų mados eksperimentų, kurie neretai atrodo neskoningai.

Black tie yra ypatingo pasipuošimo reikalaujantis aprangos kodas, tačiau ten, kur susiburia tokia įvairi publika, visada pasitaiko įvairių situacijų. Vis dėlto, mūsų apranga yra pagarbos ženklas: organizatoriams, renginio statusui, kitiems svečiams ir galiausiai – pačiam sau. Net jeigu esate alternatyvus menininkas ar tam tikros subkultūros atstovas – jūs vis turi turite galimybę pasipuošti savo individualaus stiliaus rėmuose.

Jeigu organizatoriai nurodo tokio lygio pasipuošimo rekomendaciją, kaip black tie, jie renginio dalyviui nurodo renginio statusą. Jūsų paprasčiausiai prašoma pasipuošti ir savo buvimu prisidėti prie renginio statuso išpildymo. Teoriškai vyrams tai turėtų būti smokingas, o moterims – ilga suknelė. Bet kokie konkrečiai tie drabužiai bus – meno ir muzikos pasaulyje priklauso nuo interpretacijos.

Aš manau, kad būtent M.A.M.A renginio kontekste kūrybiškumas yra sveikintinas. Galimi netikėti audiniai, ryškios spalvos, kūrybiškos silueto interpretacijos, drąsūs aksesuarai ir t.t. Ir būtent dėl to, kad tai muzikos triumfo renginys, ypatingas vakaras, nuobodūs arba visai puošnumo lygio neatitinkantys drabužiai atrodo ypač netinkamai. Tokia didelė muzikos šventė yra tik kartą metuose ir jei planuojate dalyvauti – tokio lygio renginys reikalauja išankstinio pasiruošimo.

Kviestinis renginio dalyvis nėra tik praeivis žiūrovas – kiekvienas kviestinis svečias yra tiesioginė renginio dalis, kuri arba kuria sėkmingą renginio statusą arba ne. Neturite noro pasipuošti? Juk visada galima stebėti įvykius neišeinant iš namų.

Marija Palaikytė

Marija Palaikytė.

– Daug svečių puošėsi taip, tarsi vyktų į renginį, kurio aprangos kodas „kokteilis“. Atrodytų, puiku, pasidabino! Bėda ta, kad renginio kvietime buvo konkrečiai nurodytas pageidaujamas aprangos kodas – „black tie“. Kokie yra esminiai šių aprangos kodų skirtumai?

– Šie aprangos kodai yra visiškai skirtingų puošnumo kategorijų. Tiek renginio svečių aprangoje, tiek paties renginio statuso požiūriu. Kokteiliniai renginiai paprastai yra stovimi, labai neįpareigojantys. Black tie nurodo renginio statusą ir kviečia rinktis smokingus bei ilgas sukneles. Ar suknelė gali būti pakeista moterišku smokingu, kelnių deriniu arba būti asimetriško ilgio? Kaip ir minėjau, meno pasaulyje kūrybiškumo ir savos interpretacijos vis daugiau.

Tačiau trumputė universali suknelė, kurią rengiamės į draugų vakarėlį, nėra tinkama didžiausių metų muzikos apdovanojimų kontekste. Tai renginys, kuris švenčia kūrybiškumą, drąsą ir individualumą plačiąja prasme. Vyriškas smokingas ir puošnus moteriškas įvaizdis – jie gali būti kūrybiškai interpretuoti, tačiau tikrai neturėtų būti eiliniai drabužiai iš jūsų drabužinės.

– Ant raudonojo kilimo išvydome daug nuogo kūno – drąsių skeltukų iki pat dubens, labai gilių iškirpčių, dėmesį nukreipiančių tiesiai į erotiškiausias moterų kūno dalis. Atrodytų, riba tarp seksualumo ir vulgarumo yra itin plona ir ne visiems pavyksta ja išlaviruoti. Apnuogintas kūnas ant raudonojo kilimo priimtina – ar vis dėlto reikėtų rinktis subtilesnį įvaizdį?

– Raudonas kilimas dažnai susuka galvą tiek kūrėjams, tiek pasipuošti nutarusioms viešnioms. Tų skonio paklydimų yra ir Lietuvoje, ir tarptautinio lygio apdovanojimuose. Kartais provokatyvūs ar net stebėtinai neskoningi sprendimai pasirenkami sąmoningai – kaip vienintelis būdas atkreipti į save dėmesį, o kartais tai būna stilistų, dizainerių ar paties svečio klaida.

Šou pasaulis mėgsta provokuoti, o vėliau visi mėgaujamės rinkdami blogiausiai atrodžiusių sąrašus. Kartais atrodo, kad dizaineriai desperatiškai stengiasi sukurti niekur iki tol nematytą rūbą, tad sudeda visas įmanomas detales, idėjas ir rezultatas atrodo kaip tikras chaosas.

O seksualumas šou pasaulyje seniai tapęs norma, bet kuo seksualesnis rūbas, tuo didesnė rizika suklysti. Neretai pagalvoju, kodėl žmonės nesupranta, kad ypatingai seksualus gali būti ir maksimaliai uždaras drabužis. O perdėtas nuogumas kaip tik gali sukelti atmetimo reakciją. Svarbiausia neretai yra proporcija.

O tikroji provokatyvaus įvaizdžio sėkmė labai priklauso nuo visumos, laikysenos ir net nuo intelekto, kuris matosi ne iškirptėje, o veide. Aš tikrai ne prieš nuogumą ant raudonojo kilimo – aš už skoningą, stilingą jo pateikimą.

Kviečiame prisiminti svečių įvaizdžius:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)