Havajų salas ši jauna kelionių mėgėjų šeima aplankė baigiantis 2019 metams, prieš didžiąsias metų šventes, tad sugrįžę namo prie šventinio stalo turėjo daug karštų įspūdžių, kuriais dalijosi su artimaisiais ir draugais. Keliautojai mielai sutiko pasidalyti savo kelionės įspūdžiais ir su mūsų skaitytojais.

Kas gi tie Havajai?

Tai palmės, minkštas smėlis, vulkaninė gamta, nepakartojami kalvoti peizažai, švarūs paplūdimiai, skaidrus vandenynas, daugybė egzotinių vaisių, nematytos gėlės, paukščiai, šiltas oras ištisus metus ir dar daug malonių dalykų. Havajai – tai amžinos vasaros zona, todėl temperatūra čia visus metus išsilaiko maždaug apie 25–32 laipsnius šilumos.

Ten – tropinis klimatas ir vėsių orų nebūna, o, kas yra žiema, niekas nežino. Pagal kritulių kiekį metai šiame rojuje yra skirstomi į sausąjį ir drėgnąjį sezonus, kai nuo balandžio iki spalio lietaus beveik nėra, o nuo lapkričio iki kovo – kartais šiek tiek palyja. Vandenyno vanduo žiemą įkaista iki 23–25, o vasarą – iki 27–30 laipsnių šilumos. Havajų salos ne veltui vadinamos rojumi žemėje.

Atstumas nuo Vilniaus iki Havajų sostinės Honolulu yra beveik 12 tūkst. kilometrų, net pasaulio žemėlapyje Havajų salos atrodo labai nutolusios nuo mūsų šalies. Kaip susiplanuoti tokią ilgą kelionę nedidelėmis kainomis ir kokia tokios kelionės paslaptis? Kelionių virusu užsikrėtusi jauna šeima sutiko pasidalyti šia paslaptimi.

Pigi kelionė į rojų žemėje

„Šiuolaikiniame pasaulyje skrydžiai nėra brangūs, jeigu tam ruošiamasi iš anksto. Mes visada stengiamės nukeliauti į kitą pasaulio kraštą tik pačiupę vadinamąją „kainos klaidą“ (error fare)“, – savo patirtimi dalijasi Ligita ir Martynas. Šis terminas yra dviprasmis.

Pirma, tai atvejai, kai dėl žmogiškos ar sistemos klaidos į skrydžio kainą yra įskaičiuojamos ne visos ją sudarančios dalys, pvz., į bilietų kainą neįtraukiamas papildomas mokestis už degalus arba neteisingai konvertuojama valiuta, arba tam tikri duomenys įrašomi netiksliai (vietoj 500 Eur – 50 Eur), dėl to žymiai iškreipiama galutinė lėktuvo bilieto kaina. Oro linijos, pastebėjusios klaidą, gali ją ištaisyti, tačiau to nedaro, nes pats bilietų panaikinimas gali kainuoti brangiau. Niekas nenori antireklamos ir didelio, viešo nepasitenkinimo.

Antra, šis terminas slepia aviakompanijos reklamą. Šiuo neįtikėtinu susitarimu patenkinti keliautojai palieka teigiamų atsiliepimų ir taip kelia paslaugos tiekėjo reitingus. Tačiau tokių bilietų būna labai mažas procentas, todėl paieškos sistemoje radus pigų pasiūlymą reikia kuo greičiau jį rezervuoti ir sumokėti. Taip greičiau gausite elektroninį bilietą į nurodytą elektroninį paštą. Tada bilieto pirkimo ir pardavimo procesas laikomas baigtu ir neatšaukiamu.

Pigaus skrydžio iš Vilniaus ar Rygos oro uostų tikėtis neverta. Ilgųjų skrydžių kartais galima rasti lėktuvų bilietų paieškos internetinėje svetainėje www.travelfree.info, tačiau skrydžiai bus ne iš Vilniaus, o iš didesnių Europos oro uostų.

Reikia nepamiršti, kad turime pigių skrydžių bendroves „Ryanair“ ar „Wizz Air“, todėl pasiekti Europos miestus, kuriuose reikia rinktis transatlantinį skrydį, nebus nei brangu, nei sudėtinga. Taip suradę pasiūlymą, mūsų keliautojai nusipirko bilietus skrydžiui iš Helsinkio į Honolulu. Skrydis į abi puses dviem kainavo tik 281 Eur, o skrydis Vilnius–Helsinkis ir atgal – dar 100 Eur.

Tai – ne pirma kelionė pasinaudojus „kainos klaida“. Taip buvo keliauta į Singapūrą, Tailandą ir net Vietnamą. Pavyzdžiui, keliaujant į Singapūrą aviakompanijos „Scoot airlines“ kainos klaida bilietus Berlynas–Singapūras–Phuketas–Berlynas leido nusipirkti vos už 169 Eur asmeniui.

Kelionė po Havajų salas. Oahu

Kelionė Havajuose buvo padalyta į dvi dalis – tai savaitė Oahu saloje ir savaitė vienoje gražiausių pasaulyje salų Maui. Į Havajų salas šeima atvyko pasigrožėti unikaliais, pačios gamtos sukurtais vulkaniniais šedevrais ir užsiimti aktyvia veikla lauke. Pirmąją naktį keliautojai praleido per „Airbnb“ iš anksto rezervuotame namuke, o kitą rytą nuomotu džipu pasileido per Oahu salą. Pirmasis maršrutas buvo pasirinktas „Ho’omaluhia Botanical Garden“.

„Tai Honolulu botanikos sodas, įsikūręs 160 ha plote, jis yra nemokamas bei atviras kiekvieną dieną. Čia natūralioje aplinkoje auga viso pasaulio egzotiniai medžiai. Vos kelių šimtų metrų atstumu vienas nuo kito auga dekoratyvinių rūšių ir veislių medžių giraitės iš Filipinų, Malaizijos, atogrąžų Amerikos, Indijos ir Šri Lankos, Melanezijos, Havajų, Polinezijos ir Afrikos regionų. Šį augmenijos pasaulį vainikavo tik ką praėjęs tropinis lietus ir apžiūros pabaigoje horizonte pasirodę iš kalnų krinatntys kriokliai“, – sako Martynas.

Oahu sala – labiausiai apgyvendinta Havajų sala, todėl nė vienoje šio salyno saloje neįmanoma rasti tokios gyvūnų ir augalų įvairovės kaip čia. Per Oahu salą tęsiasi dvi kalnų grandinės, kurių viršūnėse pakimba debesys. Tai nepakartojama vieta, kurioje susimaišė visiškai skirtingos kultūrinės tradicijos, todėl neatsitiktinai ši sala, išvertus iš havajiečių kalbos, reiškia „susitikimų vietą“.

Salą suformavo du vulkaniniai ugnikalniai – Koolau ir Waianae. Žinoma, garsiausia salos dalis yra Waikiki paplūdimys ir valstijos sostinė Honolulu. Lyginant aplankytas šalis Rytuose –Tailande, Vietname ar Filipinuose, kuriose dažnai gamtos grožį užgožia netvarka ir skurdas, Oahu saloje ypač švaru ir tvarkinga.

Čia per visą viešnagės laiką keliautojai nepamatė numestos ant žemės šiukšlės, todėl tokia tvarka ir Havajų svečius įpareigoja pasitempti ir elgtis atsakingai. Svečiuojantis šioje saloje teko pastebėti, kad mažiau naudojama plastikinių gaminių (indelių, maišelių ir pan.). Maloniai nustebino, kai užsisakius gaivųjį gėrimą iš vaisių jis buvo patiektas ne su plastikiniu šiaudeliu, bet su šviežiu melionmedžio stiebu.

Oahu saloje keliautojai praleido 8 dienas. Niekur neskubėjo, turėjo tikrai nemažai laiko geriau pažinti salą ir vietinių gyvenimą. Kadangi abiem patinka kalnai, nemažą laiko dalį praleido „hikindami“, t. y. žygiuodami pėsčiomis po natūralią gamtą specialiai įrengtais pėsčiųjų takais. Lėtai kopdami į kalnus ar tiesiog keliaudami link kurio nors įspūdingo krioklio ne vieną kartą žygio pabaigą vainikavo šuoliu į vandenį ir maudymusi gėlame kalnų vandenyje.

O dabar šiek tiek prisilieskime prie istorijos. Rytų ir Vakarų kruvini mūšiai čia paliko visam pasauliui svarbų pėdsaką. Lankantis Oahu, saloje prie memorialo Perl Harbore vyko 78-ųjų įvykio metinių atminimo ceremonija. 1941 m. gruodžio 7 d. japonų aviacija užpuolė ir nuskandino beveik visą amerikiečių laivyno flotilę, o Jungtinės Amerikos Valstijos įsitraukė į Antrąjį pasaulinį karą.

Atminimo ceremonija prasidėjo tylos minute 7.55 val. ryte. Kaip tik tuo laiku prieš 78 metus japonų aviacija numetė pirmąją bombą. Dalyvaujant šioje atminimo ceremonijoje nustebino meistriškai supintas mirusiųjų atminimas ir istorinė informacija, modernios technologijos ir meniškas pateikimas, komercija ir rimties dvasia. Ceremonijoje dalyvavo apie 100 išgyvenusių mūšį jūreivių – veteranų, kurie patyrė visus šio pragaro įvykius.

Banglentės – karališkam sportui ant vandens

Havajų salos – savotiška meka, kurią nori aplankyti kiekvienas banglentininkas. Būtent čia gimė banglenčių sportas, jis ilgą laiką buvo karalių sportu, nes tik jie turėjo privilegiją susigrumti su vandens stichija. Šiandien banglenčių sportas Havajuose išsiskiria ypatinga atmosfera ir nuoširdumu, o banglentininkų akys spindi laime, kaip niekur kitur pasaulyje. Tuo metu, kai Ligita ir Martynas lankėsi Oahu saloje, kaip tik vyko pasaulio banglenčių čempionatas „2019 Billabong Pipe Masters“.

Havajuose banglenčių sportas yra bendrojo lavinimo mokyklų ugdymo programos dalis. Čia nuo mažo iki didelio visi laisvai stovi ant banglenčių ir raižo vandenį pagavę bangą. Nors tai – ne pasaulio stebuklas, tačiau būti Havajuose ir neišbandyti šios sporto šakos – panašu, kaip lankytis Paryžiuje ir nepamatyti Eifelio bokšto.

Mūsų keliautojus užbūrė banglentės, todėl tris dienas atsargiai stebėję banglentininkus nutarė išbandyti ir patys. Pasirodė, kad ne taip lengva išsilaikyti ant bangos, o įveikti kelis kartus už banglentininką didesnę bangą neužtenka vien kovingos dvasios, dar reikia ir gerų įgūdžių. Bet tie kartai, kai pavykdavo išsilaikyti ir pagauti bangą, džiugino dvigubai.

Aktyvus poilsis Maui saloje

Po aštuonių dienų kelionė tęsėsi kitoje Havajų saloje – Maui, kurioje Ligita ir Martynas praleido 7 dienas. Saloje yra vienas oro uostas – Kahului. Čia skraido lėktuvai iš kitų Havajų salų ir kai kurių JAV miestų. Maui salą sudaro du didžiuliai užgesę ugnikalniai – Haleakala, kurio pavadinimas išvertus reiškia „Saulės namai“, ir salos vakaruose esantis Pu’u Kukui.

Žiūrint iš paukščio skrydžio, tai primena didžiulį aštuonetą, nes vulkaninius kūgius jungia didžiulis slėnis, todėl antrasis salos pavadinimas yra „Slėnio sala“. Vakarinėje salos dalyje yra ištisinė dykuma, primenanti Marso paviršių. Joje yra nevaisingų lavos laukų, o rytinėje salos pusėje – vešlūs atogrąžų miškai ir šlaitų pelkės. Tai – gražiausia salos dalis.

Sala keliautojus taip pat sužavėjo savo kontrastais – tai iš jūros kylantis krateris ir įvairių jūrinių būtybių buveinė su nepaprastai gražiais kraštovaizdžiais, juodo, raudono ir balto smėlio paplūdimiais, kriokliais ir unikaliomis gėlėmis. Maui sala didžiuojasi savo atogrąžų miškais ir paplūdimiais, iš kurių Raudono smėlio ir Juodasis paplūdimys ne vienus metus yra buvę pasaulio gražiausių paplūdimių TOP 10 sąraše. Be to, sala garsi ir puikiomis trasomis lipti į kalnus, kurių viršūnėje pamatai tą nepaprastą gamtos sukurtą vaizdą.

Svečiuodamiesi saloje keliautojai vieną rytą pasitikti saulės vyko į nacionalinį parką Haleakalą, kur yra didžiausias pasaulyje užgesęs ugnikalnis – Haleakala. Aukščiausia ugnikalnio viršūnė yra Puu-Ulaula – 3055 m virš jūros lygio. Pakilę į ugnikalnio viršūnę Ligita ir Martynas pasitiko saulę. Atsivėręs vaizdas nepakartojamas ir nenusakomas jokiais žavesio žodžiais, jį reikia tiesiog pamatyti. Prašvitus keliautojus nustebino ugnikalnio viršūnėje pastatyta Havajų observatorija.

Netoli šios salos kiekvieną žiemos sezoną atplaukia poruotis kuprotieji banginiai. Čia banginiai praleidžia šaltąjį Šiaurės pusrutulio žiemos laikotarpį, todėl šiltuose Havajų vandenyse ne tik poruojasi, bet ir veda jauniklius.

„Banginių stebėjimas yra labai populiari veikla, todėl daugelis kompanijų banginiams stebėti siūlo ekskursijų dienos ir vakaro metu, didelėmis ir mažomis valtimis. Milžinai, sveriantys iki 45 tonų, kyla į vandens paviršių, leidžia fontanus, sukasi ir smogia į vandenį pelekais ir uodegomis. Pasaulyje antri pagal dydį banginiai ir mums parodė savo didybę bei ne vieną kartą smogė vandeniui uodegomis prieš panerdami gilyn“, – prisiminimais dalijasi Ligita ir neslepia, kad gėrintis milžinais jautė kūnu bėgiojančius šiurpuliukus.

„Dvi dienas keliavome žymiuoju, turistų labiausiai lankomu objektu, legendiniu vingiuotu keliu „Roud to Hana“ (kelias į Haną)“, – tęsia pasakojimą Martynas. Hana yra nedidelis miestelis, esantis priešingoje ugnikalnio pusėje.

Ši kelionė – nuotykis vaizdingoje vandenyno pakrantėje. Kelias yra tik 85 km ilgio, jis gana vingiuotas, einantis per pusiaujo drėgnąjį mišką, su 560 staigių posūkių ir 50 ypač siaurų tiltų, vietomis siauras bei kalvotas. Žmones su silpnesne vestibuline sistema gali net šiek tiek pykinti. Jeigu ruošiatės važiuoti tokiu keliu, nežiūrėkite pro šoninius langus, žvelkite tik į priekį ir ruoškitės kitam staigiam posūkiui, kilimui, nusileidimui ir vėl stipriam posūkiui.

Tai buvo dviejų dienų kelionė per džiungles virš bedugnių, bambukų miškus, stūksančias galingas uolas, ugnikalnių laukus, o nuostabių krioklių skaičius paliko įspūdį visam gyvenimui. Tai – ne vien kelionė automobiliu, bet ir kojomis, kai teko eiti per kalnus ir grožėtis gamta, o, kai kojos pavargdavo, – tiesiog kristi ant paplūdimio ar šokti į Ramiojo vandenyno bangas, kurios čia netrukdomai atkeliauja tūkstančius kilometrų nuo Aliaskos ar Australijos. O kur dar mėgavimasis dideliais vandenyno vėžliais ar braidžiojimas basomis per pasaulio stebuklą – juodo smėlio paplūdimį.

Užsisakyti nakvynę iš anksto ar ieškoti vietoje?

Kaip jau supratote, ši kelionė – ne tiems, kurie vyksta atostogų pagal turizmo įmonių pasiūlymą „viskas įskaičiuota“. Be to, Havajuose tokio pasiūlymo kaip „viskas įskaičiuota“ tiesiog nėra. Todėl jei jus labiau domina muziejai ir naktinis gyvenimas, bus patogiau įsikurti Honolulu.

Viešbučio kaina Havajų sostinėje prasideda nuo 200 Eur už naktį, ir tai nebus prabangus kambarys ant jūros kranto, o tiesiog lova mažai reitingų turinčiame viešbutyje. Be to, pusryčiai dažniausiai nėra įtraukti į viešbučio kambario kainą.

Dar būdami Lietuvoje ir ieškodami alternatyvų Ligita ir Martynas naršė trumpalaikės kambarių nuomos portalą „Airbnb“. Ten situacija nebuvo geresnė. Norint rasti nakvynę iki 100 Eur, galima gauti palapinę, kurią galėsite pasistatyti tik tam skirtoje vietoje. Kadangi jie keliavo po salas, o vienoje vietoje neplanavo apsistoti, šis variantas netiko, todėl ir tokia kaina už nakvynę atrodė per didelė.

Kitas pasiūlymas, ką rado „Airbnb“, tai už 117 Eur parai išsinuomoti kemperį, kuris yra kaip paprastas automobilis, tik paruoštas nakvynei, tačiau vis vien reikia ieškoti vietos saloje, kur sustoti pernakvoti, o tai dar papildomai nakčiai kainuoja apie 30 Eur. Ir šis variantas jaunuoliams atrodė per brangus, bet padėjo pagimdyti mintį, kurią jie ir įgyvendino.

Kadangi keliaujant po Havajus reikėjo laisvės važiuoti ir būti ten, kur nori, be automobilio, su didelėmis kuprinėmis keliauti būtų buvę sunku. Todėl gana brangaus kemperio pasiūla įžiebė mintį išsinuomoti automobilį, kuris tapo ne tik patogia romantiška transporto priemone, neribojančia sustojimų laiko, leidžiančia nevaržomai stebėti ir džiaugtis Havajų rojaus stebuklais, bet ir vakare virstančia nakvynės vieta po stogu.

Tik nusileidę Honolulu oro uoste mūsų keliautojai išsinuomojo patogų didelį automobilį „Jeep Wrangler“ ir po pirmos nakvynės per „Airbnb“ rezervuotame namuke užsukę į parduotuvę nusipirko pripučiamą čiužinį, pagalvių ir visą patalynę. Taip amerikietiškas automobilis virto kemperiu.

„Mašinos nuoma Havajuose nebrangi. Nors „Jeep“ yra didelis ir patogus, jo nuoma kainavo tik 35 Eur parai, o visa „įranga“, kad penkiavietį džipuką paverstume kemperiu, – dar 40 Eur. Taip turėjome laisvę keliauti po salą, kur norime, apsistodavome parkuose, ten surasdavome bendraminčių, keliaujančių arba per „Airbnb“ išsinuomotu kemperiu, arba taip pat, kaip mes.

Buvo smagu, nors kelionės pradžioje tikrai nesijauti labai jaukiai, kai esi įpratęs keliauti su visais patogumais“, – kelionės patirtimi dalijosi pašnekovai. Po Oahu salą keliautojai keliavo automobiliu, išsinuomotu Honolulu nuomos punkte, o nuskridus į Maui salą buvo išsinuomotas kitas automobilis.

Šiandien Ligita ir Martynas sako, kad, protingai suplanavus kelionę į Havajus, galima turėti labai minimalų kiekį išlaidų, kurios neviršytų išlaidų kelionei į Turkiją ar Egiptą. Tačiau įspūdžiai ir „aloha dvasia“ yra neprilygstami ir lieka ilgam.

Neišbandytos Havajų pramogos

Saulėti Havajai savo svečius džiugina ištisus metus. Pramogos salose yra labai įvairios, todėl nesvarbu, kurioje vietoje apsistosite, jūs galite suplanuoti patys arba užsisakyti daugybę ekskursijų tiek aplink salas, tiek ir jose, vandeniu ir sausuma, laivu ir kanojomis. Havajuose pasinėrę povandeniniu laivu galite grožėtis koralų rifais, rykliais, rajomis, žuvų spiečiais ar pamatyti Antrojo pasaulinio karo metais paskandintą desantinį laivą.

Be šių pramogų, galite paskraidyti sraigtasparniu virš Khano atogrąžų miškų, vakarinių Maui kalnų, pasigrožėti istorine Honolulu įlanka, Lao slėniu, Haleakalos ugnikalniu ir iš paukščio skrydžio pamatyti, kaip atrodo Marso paviršius žemėje. O gal užsidaryti specialiame narve, kuris nuleidžiamas tarp knibždančių ryklių.

Havajuose yra pramogų, skirtų ekstremalių pojūčių mėgėjams: naktinė ryklių medžioklė, laukinių gyvūnų medžioklė salų miškuose, ekstremalus važiavimas keturračiais prie krioklių, o kur dar buriavimas jachtomis, vandens slidės, tandemas parašiutu ar istorinių ir įsimintinų vietų lankymas. Nors mūsų keliautojai Havajuose praleido 15 dienų, vis tiek laiko neužteko, kad išbandytų daugybę siūlomų pramogų.

Kelionėmis šiandien nieko nebenustebinsi, tačiau, nors ir esate matę ne vieną pasaulio stebuklą, kelionė į Havajus bus tai, ką norėsis papasakoti savo draugams ir artimiesiems, įspūdžiais dalytis socialiniuose tinkluose. Norintiems pamatyti rojų žemėje laikas pradėti svajoti ir įgyvendinti savo svajones. Havajuose tikrai galima saugiai atsipalaiduoti, medicina, higiena ir aptarnavimas salose atitinka Amerikos standartus, o gamta yra saugiausia pasaulyje.

Čia nėra jokių nuodingų gyvačių, įkyrių beždžionių, erkių, roplių, vorų, krokodilų ir plėšrių gyvūnų, jokių nuodingų augalų. Tačiau, pasak keliautojų, labai daug laukinių vištų, kurios panašios į mūsų kaimuose laikomas dekoratyvines vištas. Paukščiai gražūs, ypač gaidžiai, jų plunksnos ir spalva labai įdomiai atrodo. Šiose salose laukinių vištų daug, bet vietiniai gyventojai jų neliečia, todėl šios nieko nebijo ir ieškodamos maisto laisvai vaikšto parkuose, paplūdimiuose, net prekybos centrų aikštelėse.

Nenustebkite, jei kavinėje prie gretimo staliuko sutiksite Arnoldą Švarcnegerį, Leonardą DiCaprio, Britney Spears ar kitą įžymybę. Nors į Havajus jie skraido savo privačiais lėktuvais, tačiau lankosi tose pačiose vietose, kur ir kiti poilsiautojai. Galbūt net galėsite pasipuikuoti asmenuke su įžymybe savo socialinio tinklo paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)