G. Steponavičius politinės korupcijos bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme pabrėžė nesutinkantis su kaltinimais.

„Organizacijos, kurios gavo paramą, jokių tiesioginių sąsajų su partine veikla neturėjo (...). Todėl nesuprantu, kodėl mano veiksmai gali kelti klausimų dėl piktnaudžiavimo“, – teisme kalbėjo parlamentaras.

Jis teigė, jog su „MG Baltic“ prezidentu Dariumi Mockumi ir buvusiu viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu susipažino žaisdami krepšinį, jie pažįstami apie du dešimtmečius, tačiau artimai nebendrauja.

G. Steponavičiaus teigimu, nedažnuose susitikimuose jis norėjo „geriau suprasti situaciją“, prašė teisėtos paramos savo įsteigtoms organizacijoms, taip pat ketino prašyti paramos per rinkimus.

„Paramos nevyriausybinėms organizacijoms iš R. Kurlianskio prašymas jokios neteisėtos potekstės neturėjo. Dariau tai kaip žmogus, susitikdamas su seniai pažįstamu R. Kurlianskiu. Susitikime kalbėta apie tai, kaip paremti pilietinę sklaidą (...). Susitikimų metų apie jokias neteisėtas paramas kalbos nebuvo, kalbėta apie fizinių asmenų paramą, kaip tai numatė tuo metu galioję teisės aktai“, – pabrėžė jis.

Seimo narys sakė, kad balsuodamas dėl byloje minimų įstatymų jis vadovavosi savo „kaip politiko, Seimo nario, supratimu ir atsakomybe“, jam įtakos niekas nedarė.

G. Steponavičius tikino, kad kolega Šarūnas Gustainis pataisų rengimą dėl reikalavimų greitiesiems kreditams liberalizavimo perėmė iš Vilniaus meru išrinkto Remigijaus Šimašiaus.

Politikas sakė, kad liberalai Seime balsavo už bendras pataisas, t. y. pritarė „sisteminiam kredito įstaigų veiklos griežtinimui“, net kai parlamentarai atmetė Š. Gustainio pataisas.

Jis patvirtino, kad jo viešoji įstaiga „Laisvės studijų centras“ yra gavęs paramos iš vienos su greitaisiais kreditais susijusios bendrovės, tačiau neigė, jog iš jos atstovų buvo sulaukęs kokių nors prašymų.

Parlamentaras taip pat pateikė prašymą byloje apklausti daugiau liudytojų, t. y. „nepriklausomų ir su partine veikla nesusijusių asmenų“.

Kalbėjo apie 50 tūkst. eurų paramą

G. Steponavičius teisme apklaustas dėl 2015-ųjų gruodį vykusios kalėdinės vakarienės, joje dalyvavo jis pats ir tuometinis Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis bei „MG Baltic“ vadovai D. Mockus ir R. Kurlianskis.

G. Steponavičius patvirtino, kad po vakarienės E. Masiulis jį informavo apie galimą 50 tūkst. eurų paramą iš koncerno atstovų, tačiau tai esą buvo „abstraktus pokalbis apie paramą“ ir kam ji būtų skirta konkrečiai – ar partijai, ar atskiriems politikams – liberalai esą nekalbėjo.

„Eligijus Masiulis užsiminė man apie galimą paramą, kuri įvardinta 50 tūkst. eurų ribose, po vakarienės. Tai buvo trumpas paminėjimas, mano komentaras aiškus: žinau, ką Eligijui pasakiau, ir ką dabar sakau, kad ta parama, kuri būtų buvusi skirta, būtų tik teisėtais būdais“, – tvirtino politikas.

Jis sako nežinantis, kas konkrečiai būtų perdavęs paramą, kokiomis formomis ir proporcijomis, ar tiesiogiai visą sumą pervedant, perduodant partijai, ar konkretiems politikams.

Parlamentarą suerzino prokuroro klausimas, ką jis veikė partijoje kaip pirmininko pavaduotojas, jei nežinojo detalių apie kai kuriuos sprendimus, pavyzdžiui, dėl pačios paramos.

„Jūs mane gluminate. Jūs pažiūrėkite į elementarią politiko darbo dieną! Jūs klausiate, ką aš vekiau?!“ – piktinosi G. Steponavičius.

R. Kurlianskis žurnalistams tikino, kad pagal metines pajamas būtų galėjęs skirti iki 70 tūkst. eurų tiek Liberalų sąjūdžiui, tiek E. Masiuliui ir G. Steponavičiui, tačiau to esą nespėjo padaryti iki teisėsauga ėmėsi veiksmų.

15 tūkst. eurų – G. Steponavičiaus įstaigoms

R. Kurlianskis tvirtino ir anksčiau teisėtai rėmęs G. Steponavičių, jo įstaigas. Verslininkas patvirtino bylos duomenis, kad minimu laikotarpiu skyrė šioms organizacijoms 15 tūkst. eurų, nes jų veikla jam pasirodė prasminga. Tiesa, teisme patvirtinta, kad paramą organizacijoms skyrė ne tiesiogiai R. Kurlianskis, o su „MG Baltic“ susijusios įmonės.

G. Steponavičius teisme tvirtino, kad dalis paramos panaudota „Laisvės studijų centro“ pilietiškumo pamokoms, dalis – fondui ir centrui vadovavusio tuometinio Kauno liberalo Rimanto Mikaičio atlyginimui.

Prokuroras Justas Laucius citavo 2016-ųjų gruodžio susitikime su koncerno atstovais G. Steponavičiaus išsakytus žodžius, kad pilietiškumo ugdymo pamokos leidžia liberalams „užsiauginti 20 tūkstančių rinkėjų“. G. Steponavičius teismui tvirtino akcentavęs liberalios pakraipos politiką, idėjas, o ne konkretų Liberalų sąjūdį.

„Agitacijos, partinės veiklos elementų toje veikloje nėra, mes ir nereklamuojame, kad tai – grynai partinis renginys“, – pabrėžė G. Steponavičius.

Politikas tikino per savo politinę karjerą aplankęs 300–400 įmonių ir taip pat prašė šių įmonių teisėtos paramos, o 2016-aisiais rinkimuose jam esą pavyko surinkti keliasdešimt tūkstančių eurų. Jis neabejojo, kad ir šiuo atveju įstatymų nepažeidė.

„Ne, nepažeidžiau. Nes daugelis, visi politikai prašo paramos verslininkų, ar kitais būdais. Skelbia paramos platformą, gali siųsti laiškus“, – sakė Seimo narys.

„Nevertinkite tai pagal blogo scenarijaus sudėliojimą. Verslininkai pasiryžę remti partijas, nes sutampa jų įsitikinimai“, – pridūrė jis.

Tuo metu R. Kurlianskis teigė rėmęs ir kitas „geras iniciatyvas“, pavyzdžiui, su korupcija kovojančią nevyriausybinę organizaciją „Transparency international“.

R. Kurlianskis atsisakė atsakyti į prokuroro klausimus šiame epizode, tuo metu E. Masiulis žadėjo klausimus atsakyti vėlesniuose posėdžiuose, per savo apklausą.

Žurnalistams E. Masiulis sakė 2016-ųjų gruodį kalėdinės vakarienės metu taręsis su R. Kurlianskiu ir dėl galimos paramos, „ir dėl paskolos“, tačiau detalių esą neaptarė.

„Tai buvo prieškalėdinis vakaras, kalbėta labai įvairiomis temomis. Prie stalo mes tikrai nekalbėjome apie tai, o išėję parūkyti, mes tikrai kalbėjome – kiek žmonės kalbasi surūkydami cigaretę, penkias-septynias minutes“, – tvirtino E. Masiulis.

„Buvo kalba ir apie tai, ir apie tai (paramą ir paskolą), tik su Gintaru tikrai nesame artimi šeimos draugai, kad kalbėčiau apie savo asmenines kažkokias temas“, – sakė buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas.

Anot jo, kalbantis su R. Kurlianskiu įvardyti tik „galimi ketinimai“ skirti 50 tūkst. eurų, ir tai jis sako supratęs „kaip oficialią, legalią, teisėtą paramą, kuri leidžiama fiziniams asmenims remiant tiek atskirus politikus, tiek partijas“.

Byloje G. Steponavičius kaltinamas su R. Kurlianskiu taręsis dėl neteisėto Liberalų sąjūdžio finansavimo per savo vardo paramos fondą ir jo steigtą „Laisvės studijų centrą“.

Anot kaltinimų, jis susitarė dėl paramos šioms organizacijoms ir Seime balsavo dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo. G. Steponavičius kaltinamas dėl piktnaudžiavimo, nesant kyšininkavimo požymių.