„Šiandien – mano didžioji „Brexit“ puota“, – naujienų agentūrai AFP sakė Konservatorių partijos parlamentarė Andrea Jenkyns savo rinkimų apygardos biure Morlyje, prisišliejusiame prie pramoninio Lidso didmiesčio Jorkšyro grafystėje.

Europos Sąjungos nare 47 metus buvusi Britanija bloką oficialiai paliks 23 val. Londono (1 val. Lietuvos) laiku. Pastaruosius trejus metus atmosferą šalyje temdė ginčai, kada ir kokiomis sąlygomis JK išeis iš Bendrijos.

A. Jenkyns ėmėsi organizuoti didelę šventę savo rinkimų apygardoje, kurioje per „Brexit“ referendumą beveik 60 proc. dalyvių balsavo už išstojimą.

„Čia, Jorkšyre, esame „Brexit“ širdis, bet visi [renginiai „Brexit“ proga] vyksta Londone. Manau, būtų gerai pažymėti šį momentą kažką surengiant mano apygardoje“, – sakė įstatymų leidėja.

Apie 400 žmonių turėtų dalyvauti renginyje, per kurį skambės gyva muzika, bus sakomos kalbos ir skaičiuojamas laikas iki 23 valandos. Sulaukus šio momento miestą nušvies fejerverkai.

A. Jenkyns netgi ketino pati kažką sudainuoti.

„Europos mums nereikia“

Morlis yra vienas iš pretendentų į patriotiškiausio Anglijos miesto titulą. Balandį minint nacionalinę Šv. Jurgio dieną jame kasmet rengiamos didelės iškilmės.

Tarp šiame mieste gimusių garsių asmenybių yra Pirmojo pasaulinio karo metais šaliai vadovavęs ministras pirmininkas Herbertas Henry Asquithas ir knygų apie Bridžitą Džouns autorė Helen Fielding.

Miesto pagrindinėje komercinėje gatvėje, išpuoštoje Britanijos vėliavėlėmis, „Brexit“ šalininkai kalbėjo apie palengvėjimą ir pasitenkinimą po kelerius metus trukusių nusivylimų, kai uolūs pasilikimo Bendrijoje šalininkai mėgino įvairiais būdais sužlugdyti išstojimą ar netgi panaikinti referendumo rezultatus.

„Man tiesiog malonu, kad visa tai vyksta“, – sakė 73-ejų pensininkas Michaelas Bennas.

„Briuselis mums nurodinėjo, ką turim daryti. Dabar tai pasikeis“, – pridūrė jis.

Galbūt penktadienis yra istorinė diena, bet iš tikrųjų Britanijos padėtis nedaug pakis iki pat šių metų pabaigos, kai baigsis pereinamasis laikotarpis po „Brexit“.

Iki tol Britanija tebesilaikys ES taisyklių, nors nebeturės balso teisės sprendžiant Bendrijos reikalus.

Vis dėlto daugeliui atrodo svarbiausia sudalyvauti pačios „Brexit“ dienos renginiuose.

„Pastarieji ketveri metai buvo tikra makalynė, – skundėsi 66 metų Raymondas Stottas. – Tiesiog džiaugiuosi, kad visa tai baigėsi. Dabar rūpinsimės savimi. Europos mums nereikia.“

Palengvėjimas

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas šioje šventėje nedalyvaus. Rugsėjį jo surengtas apsilankymas Morlyje nebuvo itin sėkmingas.

„Brexit“ remiantis naujasis premjeras atrodė įsitikinęs, kad šis vizitas jam taps triumfo eitynėmis draugiškoje aplinkoje.

Tačiau vyriausybės vadovas vietoje to gavo dozę jorkšyrietiško tiesmukumo. Kai kurie jį ragino šiaušti atgal derėtis su Briuseliu dėl išstojimo sąlygų, o kiti tiesiog mandagiai siūlė išvykti iš miesto.

Tačiau gruodį per pirmalaikius visuotinius rinkimus, sušauktus siekiant išeiti iš aklavietės dėl „Brexit“, nuotaikos jau buvo pakitusios. B. Johnsono Konservatorių partija perėmė daugelį tradicinių leiboristų vietų šiaurės ir vidurio Anglijoje, kur B. Johnsono šūkis „Įvykdykime „Brexit“ suvirpino daugelio širdis.

A. Jenkyns palaikymas šoktelėjo nuo keturių iki 22 procentų.

Šeštadienio vidurnaktį B. Johnsonas istorinę akimirką sutiks su savo komanda premjero rezidencijoje Dauningo gatvėje.

Per tolesnius penkerius metus jam reikės rasti būdą užglaistyti nesutarimus Britanijos visuomenėje, atvertus „Brexit“.

Morlyje dvasininkas Chrisas Frostas sakė: „Esu bažnyčios pastorius, ir man tenka kalbėtis su įvairiais žmonėmis, kurių nuomonės labai skirtingos.“

„Tai [„Brexit“ tema] iš tikrųjų sukėlė daug nesutarimų net ir tarp mano draugų. Manau, dabar juntamas palengvėjimas“, – sakė 37 metų vyras.

„Esu labai laimingas, kad žmonės gali švęsti, už ką jie balsavo“, – pridūrė jis.