„Nereikia kelti nereikalingos panikos, nėra reikalo imtis perteklinių priemonių“, – Ženevoje žurnalistams sakė Ch. Xu.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį koronaviruso protrūkį paskelbė pasauline nepaprastąją padėtimi, tačiau nerekomendavo tarptautinės prekybos ar susisiekimo apribojimų ir paragino daugelį tokių žingsnių jau besiėmusių šalių persvarstyti savo sprendimus.

Vis dėlto, virusui pasiglemžus jau 213 žmonių gyvybes ir užkrėtus beveik 10 tūkst. ir išplitus į apie 20 šalių, vyriausybės, bendrovės ir sunerimę žmonės visame pasaulyje patys imasi iniciatyvos.
Visa virtinė šalių paprašė savo piliečių nevykti į Kiniją, oro linijos atšaukė skrydžius į šią šalį, kelios šalys net uždraudė atvykti Kinijos gyventojams, ypač iš Uhano – miesto Hubėjaus provincijoje, kur virusas pirmą kartą pasirodė.

Ch. Xu pabrėžė, kad PSO paskelbė nepaprastąją padėtį dėl koronaviruso plitimo į kitas šalis grėsmės, o ne dėl nepasitikėjimo tuo, kaip Kinija tvarkosi su protrūkiu.

Iš tiesų, kai skelbė apie nepaprastąją padėtį, PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus pabrėžė, kad „šis pareiškimas nereiškia nepasitikėjimo Kinija. Netgi atvirkščiai – PSO ir toliau pasitiki Kinijos pajėgumai suvaldyti protrūkį“.

Ch. Xu sakė besitikintis, kad PSO pareiškimas paskatins šalis įsiklausyti į JT organizacijos rekomendacijas.

„Tikiuosi, kad bus imtasi ramaus, racionalaus, moksliško ir objektyvaus požiūrio“, – sakė jis.

Nemanome, kad protingas imtis visų šių priemonių, nereikalingų ir perteklinių priemonių atkirsti oro linijas ar uždaryti sienas“, – teigė ambasadorius.

Anksčiau penktadienį PSO atstovas įspėjo, kad tokios priemonės, kaip oficialių pasienio punktų uždarymas, gali pakenkti kovai su virusu, nes žmonės esą ieškos neoficialių ir nestebimų kelių per valstybių sienas.

Ch. Xu taip pat paminėjo priemones, kurių Kinija ėmėsi stabdydama viruso plitimą, įskaitant iš esmės karantiną, taikomą daugiau nei 50 mln. žmonių Uhane ir kituose Hubėjaus provincijos miestuose.

Šios priemonės, teigė jis, užkirto kelią koronaviruso plitimui už Kinijos ribų, nes iki šiol vos 1 proc. virusu užsikrėtusių žmonių yra užsienyje.

„Turime pajėgumų panaikinti ligą. Esame tikri, kad laimėsime kovą prieš šią epidemiją“, – sakė Ch. Xu.