Kaip teigiama Prezidentūros pranešime spaudai, šalies vadovas pritaria Seimo 2020 m. sausio 14 d. priimto įstatymo pamatiniam tikslui – užkirsti kelią neteisėtam praturtėjimui iš organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos, taikant civilinio turto konfiskavimo priemonę. Tai leistų konfiskuoti turtą iš asmens, net jeigu jis nėra teismo pripažintas kaltu baudžiamojoje byloje, jeigu asmuo negali teisėtomis pajamomis pagrįsti turimo turto, kurio vertė daugiau nei 100 tūkst. eurų viršija jo teisėtas pajamas.

„Kitų valstybių pavyzdys rodo, kad griežtos prevencijos priemonės yra efektyvios. Tačiau civilinio turto konfiskavimo procedūra negali sudaryti sąlygų pažeisti Konstitucijoje įtvirtintų teisinės valstybės pagrindų ir žmogaus teisių“, – pabrėžė šalies vadovas.

Atsižvelgdamas į teisės ekspertų Seimo priimtam įsakymui išsakytą kritiką, Prezidentas siūlo įstatymo pakeitimus, kurie išsaugo pamatinį įstatymo tikslą ir mažina riziką, kad įstatymo nuostatos vėliau bus pripažintos nesuderinamomis su Konstitucija.

Įstatymo nuostatą, įtvirtinančią galimybę pradėti civilinio turto konfiskavimo procedūrą, jeigu bent viena iš įstatyme įtvirtintų sąlygų atsirado bet kada po 2010 m. gruodžio 11 d., siūloma keisti. Pagal siūlomą naują tvarką, įstatymas galės būti taikomas asmens turtui, įgytam po 2010 m. gruodžio 11 d., jeigu asmuo bus įtariamas, kaltinamas, nuteistas ar atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už korupcinius ar organizuotus nusikaltimus, jau įsigaliojus šiam įstatymui.

„Konstitucinis Teismas yra išsakęs aiškią poziciją, kad teisės aktų galiojimas negali būti nukreiptas į praeitį. Tai yra esminis teisinės valstybės principas, į kurį būtina atsižvelgti teisėkūros procese“, – pranešime spaudai cituojamas G. Nausėda.

Be to, šalies vadovas pabrėžia, kad Policijos departamento sudaromi organizuotų grupių narių sąrašai, įtraukimas į kuriuos yra viena iš galimų asmens civilinio turto konfiskavimo sąlygų, turi remtis kriterijais, kurie numatyti įstatymuose, o ne poįstatyminiuose aktuose, kaip nustatyta Seimo priimtame įstatyme. Tokia būtinybė kyla iš Konstitucinio Teismo išaiškinimų, kad asmens teisės ir laisvės gali būti ribojamos tik įstatymu.

Kitais Prezidento siūlomais įstatymo pakeitimais, kuriais iš dalies koreguojamas civiliniam turto konfiskavimui inicijuoti būtinų sąlygų sąrašas, siekiama, kad nauja teisinė priemonė ir jos taikymo pagrindai bei sąlygos būtų proporcingi siekiamam tikslui ir neribotų asmens teisių labiau, negu būtina teisėtam ir visuotinai reikšmingam tikslui pasiekti.

DELFI primena, kad įstatymo iniciatorius, šiuo metu Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Vytautas Bakas sakė, kad tai yra įstatymas, kuris yra skirtas tam, kad būtų galima paimti turtą, kuris yra įgytas nusikalstamu būdu, kuris priklauso korumpuotiems pareigūnams, tarnautojams, politikams, organizuotų gaujų vadeivoms, nariams.

Šiam įstatymui pastabų turėjo prie jo rengimo prisidėjęs mokslininkas. Ne į visas jo pastabas buvo įsiklausyta. Plačiau apie tai galima skaityti čia.

Žada pritarti Nausėdos pasiūlymams

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad valdantieji turėtų pritarti prezidento siūlymams.

„Mes apie veto šnekėjome su prezidentu. Yra veto su pasiūlymais, kurie suderinti su Seimo komitetu. Manau, kad mes priimsime veto, ir pakeitimus , kuriuos prezidento siūlo“, - sakė R. Karbauskis žurnalistams penktadienį per partijos Tarybos posėdį Kauno rajone.