Moteris buvo uždaryta į areštinę trečiadienį, slaugytojos spintelėje pietinio Vokietijos miesto ligoninėje tyrėjams radus švirkštą su motinos pienu, kuriame buvo morfino pėdsakų.

Toje pačioje ligoninės palatoje gulintiems naujagimiams, kurių mažiausias buvo gimęs prieš dieną, o vyriausias – prieš penkias savaites, gruodžio 20 dienos ankstų rytą staiga „beveik tuo pačiu metu“ sutriko kvėpavimas, nurodė Ulmo policijos viršininkas Bernhardas Weberis.

„Penkių kūdikių gyvybes išgelbėjo tik operatyvūs ligoninės personalo veiksmai“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Gydytojai mano, kad šis apnuodijimas ateityje neturės poveikio tų kūdikių sveikatai.

Nors suimtai slaugytojai oficialūs kaltinimai dar nepareikšti, jai gresia kaltinimai dėl penkių pasikėsinimo nužudyti ir sunkaus kūno sužalojimo atvejų, pranešė Ulmo prokuroras Christofas Lehras žurnalistams.

Moteris neigia nuodijusi mažylius, pridūrė prokuroras.

Ligoninės darbuotojams iš pradžių kilo įtarimas, kad naujagimius galėjo užpulti kokia nors infekcija, „tačiau atlikus šlapimo tyrimą šią versiją galima buvo atmesti“, kalbėjo B. Weberis.

Tyrimai parodė morfino pėdsakus šlapime, nors dviem iš minėtų kūdikių šis skausmą malšinantis preparatas nebuvo skirtas.

Ligoninė sausio 17 dieną apie incidentą informavo policiją.

Pasak Ch. Lehro, tikrinant gruodį incidento metu budėjusių ligoninės darbuotojų spinteles buvo rastas švirkštas, „pripildytas motinos pieno“.

Atlikus tyrimą „pasitvirtino siaubingas įtarimas, kad švirkšte buvo morfino“, sakė jis.

Prokurorai mano, kad moteris buvo gerai apgalvojusi savo veiksmus ir „suprato, kad kūdikiai gali mirti“ dėl jos veiksmų, pridūrė prokuroras.

Šiuo metu vertinama moters psichinė būklė.

„Suprantame tėvų susirūpinimą“

Morfinas yra stiprus nuskausminantis medikamentas, skiriamas didelių skausmų atveju. Per didelė morfino dozė gali sukelti gyvybei pavojingą kvėpavimo sutrikimą.

Pasak Ulmo universitetinės ligoninės, „greitas medikų įsikišimas“ leido „per 48 valandas stabilizuoti naujagimių būklę ir jie vėl galėjo savarankiškai kvėpuoti“.

„Labai apgailestaujame dėl šio incidento ir nuoširdžiai atsiprašome tėvų ir vaikų“, – nurodoma ligoninės pranešime.

„Visi labai gerai suprantame tėvų susirūpinimą dėl vaikų sveikatos“, – priduriama jame.

Ligoninės pediatrijos ir paauglių skyriuose dirba daugiau nei 400 žmonių.

Šis incidentas atgaivino prisiminimus apie kitą vokiečių slaugytoją Nielsą Hoegelį, pernai nuteistą kalėti iki gyvos galvos už 85 pacientų nužudymą.

N. Hoegelis 2000–2005 metais dirbdamas ligoninėse savo aukoms suleisdavo mirtinų injekcijų.

Sučiuptas jis prisipažino, kad sustabdydavo pacientams širdį, nes jam patiko žinoti, kad jis gali juos atgaivinti ir padaryti įspūdį kolegoms.