Pasaulinė pasiruošimo stebėsenos taryba (GPMB) – nepriklausoma organizacija, įsteigta Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Pasaulio banko – sveikino greitą Kinijos ir kitų šalių, paveiktų naujojo koronaviruso, reakciją.

„Vis dėlto Taryba yra sunerimusi, kad daug šalių nėra pasiruošusios, ir ragina visų šalių lyderius nedelsiant imtis veiksmų, kad užtikrintų, jog šalyse yra visi pajėgumai (suvaldyti koronaviruso protrūkį)“, – sakoma GPMB pranešime.

„Visos šalys, įskaitant tas, kurios dar nėra paveiktos, turi nedelsiant skirti išteklių ir parengti visus būtinus pasiruošimo pajėgumus“, – teigė GPMB.

Šalys turi būti pasirengusios „protrūkio prevencijai, atpažinimui, informacijai apie jį ir reakcijai“.

Tuo tarpu PSO surengė posėdį, kuriame sprendė, ar dėl koronaviruso protrūkio skelbti pasaulinę ypatingąją padėtį. Iki šiol virusas pražudė 170 žmonių, užsikrėtimų atvejų užfiksuota beveik 8 tūkst.

Naujojo koronaviruso suvaldymui prireiks daug lėšų, įspėjo GPMB, nes kol kas nėra nei vakcinos, nei vaistų nuo viruso.

Organizacija paragino tiek viešąsias, tiek privačias tyrimų institucijas „paspartinti bendrą vakcinų nuo koronaviruso, diagnostikos ir terapijos kūrimą“.

Stebėtojai taip pat pabrėžė, kad šalys turi skirti daugiau lėšų PSO, kad ši galėtų imtis daugiau veiksmų viruso plitimui suvaldyti.

Vietnamas nutrauks vizų išdavimą


Blogėjant situacijai, susijusiais su pneumonijos protrūkiu, Vietnamas ribos turistų iš Kinijos lankymąsi šalyje. Tai ketvirtadienį pranešė Vietnamo laikraštis „Tuoi Tre“, remdamasis vyriausybės pareiškimu.

Jame pažymima, kad apribojimai bus taikomi tik turistinėms vizoms. Kartu Vietnamo vyriausybė rekomenduoja laikinai nutraukti pasienio prekybą su Kinija.

Iki šiol Vietname užfiksuoti penki užsikrėtimo nauju koronavirusu atvejai.

Koronaviruso 2019-nCoV sukeltos pneumonijos protrūkis buvo užfiksuotas praėjusių metų gruodžio pabaigoje Uhane – dideliame Kinijos prekybos ir pramonės centre, kuriame gyvena daugiau kaip 11 milijonų žmonių. Iki šiol Kinijoje patvirtintų susirgimo atvejų skaičius viršijo 8,1 tūkstančio, 171 žmogus jau mirė.

Susirgimo naujo tipo pneumonija atvejų užfiksuota beveik visuose šalies regionuose, taip pat Pekine ir Šanchajuje.

Be Kinijos, koronavirusas jau nustatytas 18-oje pasaulio šalių.

Pasaulio sveikatos organizacija pripažino pneumonijos protrūkį nepaprastąja nacionaline situacija Kinijai, bet tarptautinės nepaprastosios padėties kol kas neskelbia.