„Derybos (su Rusija – red.) baigėsi. Dėl nieko nesutarta. Todėl įsigalioja straipsnis instrukcijos, kuriuo vadovaujantis nustatoma naftos tranzito tarifų didinimo tvarka – tai Rusijos prognozė dėl vidutinės metų infliacijos plius trys procentiniai punktai“, – sakė Vladimiras Koltovičius.

„Daugiau negu 6 proc., mano nuomone – 6,6 procento. Mūsų ir Rusijos nuomonės dėl tarifo nustatymo nesutampa“, – pridūrė ministras.

Atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar Minskas ketina vėliau grįžti prie derybų su Maskva dėl šių tarifų ir siekti jų didinimo, V. Koltovičius sakė: „Vadovaudamiesi nustatyta tvarka. Jei matysime, kad auga tranzitą užtikrinančių organizacijų išlaidos, tada taip – neabejotinai“.

Jis pridūrė, jog atitinkamą potvarkį ministerija išleis artimiausiomis dienomis.

Rusijos antimonopolinė tarnyba šio mėnesio viduryje konstatavo, kad Maskvos ir Minsko nuomonės dėl naftos tranzito kainos peržiūrėjimo skiriasi.

Neoficialiais duomenimis, Baltarusija per šias derybas, kurios tęsiasi jau negu vieną mėnesį, siekė rusiškos naftos tranzito paslaugų kainas kilstelti 16,6 procento. Dar gruodį Rusijos vyriausybės valdoma naftotiekių monopolininkė „Transneft“ šiuos Minsko siekius atmetė kaip nepagrįstą.

Anksčiau praėjusiais metais Minskas skelbė ketinimus rusiškos naftos tranzito įkainius didinti daugiau nei penktadaliu, kad taip būtų atlyginti nuostoliai dėl smarkaus naftos „Družba“ vamzdyne užteršimo organiniais chloro junginiais pernai pavasarį. Tačiau Maskva sutiko, kad jie nuo rugsėjo būtų padidinti tik 3,7 procento.

Beje, Baltarusija kompensacijos iš Rusijos dėl per šį incidentą patirtų nuostolių iki šiol negavo.

Besitęsiant dvišaliams ginčams dėl angliavandenilių tiekimo, Rusija sausio 1-ąją kelioms paroms buvo nutraukusi Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimą žaliava. Tiekimas po kelių parų buvo atnaujintas tik iš dalies – kukliomis apimtimis.

Baltarusijos Aleksandras Lukašenka sausio 10-ąją išleido įsaką, kuriuo įvedė naftos tranzito ekologinį mokestį. Įsakas įsigaliojo atgaline data – nuo sausio 1-osios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)